logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcie - na masie +3V - gdzie szukać ? Omega B 2.0 16V

crsevolution 16 Cze 2006 20:26 1932 3
REKLAMA
  • #1 2734968
    crsevolution
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Taki problem.. Auto chodzi prawie normalnie, dobrze przyspiesza ale trzyma za wysokie obroty.. Silniczek krokowy, przepływomierz i inne wymienione - nadal to samo..
    Po kontroli napięć na stykach wtyczki silniczka krokowego wyszło po włączeniu zapłony na jednym +12V względem masy na aku (tak ma być), na drugim (masowym) od wtyczki silniczka względem masy aku +3V..
    Poza tym zauważyłem, że jak wkładam radio (wyjmuję całe przed blokiem) to po podłączeniu wtyczki wszystko jest ok, ale jak wkładam do konsoli to podczas wkładania jest jakieś zwarcie przy obudowie i pali mi bezpiecznik od radia.. Raz włożyłem przez pomyłke za duży bezpiecznik i spaliło mi ścieżke na płycie radia łączącą mase we wtyczce z masą obudowy radia..

Gdzie zacząć szukać ?
  • REKLAMA
  • #2 2735012
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    crsevolution napisał:
    ...Poza tym zauważyłem, że jak wkładam radio... to po podłączeniu wtyczki wszystko jest ok, ale jak wkładam do konsoli to podczas wkładania jest jakieś zwarcie przy obudowie i pali mi bezpiecznik od radia....
    Gdzie zacząć szukać ?

To uściślij, co wkładasz, bo narazie raz wkładasz radio i jest ok, a drugim razem robi zwarcie.

Źle zrobione zasilanie radia. Niestarannie.
  • REKLAMA
  • #3 2735037
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 323
    Witam a sprawdzałeś przewody miedzy aku - a karoserią ,karoserią a silnikiem te przewody co są od masy pozprawdzaj czy maja dobry styk.
  • #4 2736244
    crsevolution
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Wtyczka od radia zrobiona starannie, sprawdzana 8 razy... Wszystkie kable poizolowane. Sprawdzałem i na silniku, na obudowie komputera jest dobra masa, ale na tym silniczku krokowym zamiast masy jest +3V...
REKLAMA