logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcie do masy - Kiepska masa - Zwarcie do masy w samochodzie

Adrews 01 Paź 2020 17:22 16404 14
REKLAMA
  • #1 18953584
    Adrews
    Poziom 4  
    Witam panowie, mam problem najprawdopodobniej słaba masa, zwarcie do masy...
    Pytanie, w jaki sposób odnaleźć przyczynę?
    I czy jest możliwe żeby się zwierało a żadnego bezpiecznika nie przepaliło?
    Pozdrawiam i liczę na dobre odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 18953594
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4612
    A o co chodzi, jaką masz usterkę?
  • REKLAMA
  • #3 18953628
    Adrews
    Poziom 4  
    Chodzi o sprzęt audio, Raz gra ładnie raz nie, a przy 4 pasażerach często się pojawia i to bardzo przyjemny bas, więc raczej nic innego jak masa a raczej przebicie do masy to nie będzie ponieważ wszystko już sprawdzone, podłączenie do klem akumulatora nic nie dało.
  • #4 18953684
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4612
    Nic z tego nie zrozumiałem
    Adrews napisał:
    więc raczej nic innego jak masa a raczej przebicie do masy
    Masa to część instalacji samochodowej i by urządzenie jakiekolwiek (żarówka, radio itp.) działało, musi być dobrze połączone z masą. Przebicie do masy to uszkodzenie izolacji przewodu (plusowego).
  • REKLAMA
  • #5 18953776
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Podłączenie sprzętu audio do instalacji elektrycznej samochodu jest w 100% dobre? Nie ma gdzieś słabego styku? Przewody nie są przetarte.

Jest dobry styk na konektorach łączących przewód z głośnikami? Przewód łączący głośniki ze sprzętem audio nie jest przetarty gdzieś.

Mogą też być zimne luty w radiu. Co powoduje, że raz dźwięk jest dobry a raz jest zły.
  • #6 18954124
    AdamBaran
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Powiem wam tak, wszystko to już badałem i wykluczam to wszystko jak i ustawienie sprzętu, radio nowe kupiłem i z lepszej półki, ogólnie wszystko podmieniane było na inne i nic nie pomaga (jakiś czas temu dałem stary wzmaniacz który kiedyś mi grał w aucie ładnie, 2 dni pograło z uśmiechem na twarzy i czar prysł,) masę miałem z mocowania pasów, oczyszczone było z lakieru, ale teraz dałem grubsze kable spawalnicze, zakułem konektory do kabli i poszły do klem akumulatora, nie pomaga. Tak wiem że to może być zdarty przewód plusowy ale nie akurat od instalacji audio, Dla tego tutaj przyszedłem ponieważ moje siły opadły, a do fachowca jest kawałek drogi, ostatecznie jak nic nie poradzę to będę musiał sobie zrobić wycieczkę, dlaczego myślę że to masa, ponieważ pasażerowie gdy usiądą, czasem trzeba trochę przejechać z cicho grającym sprzętem i nagle bum, pojawia się bardzo ładny bas. Oczywiście jeszcze jutro sprawdzę wszystko jak i czy nie ma zwarcia gdzieś do masy w drzwiach. A w razie czego jeżeli faktycznie by była jakaś zwara to w jaki sposób można by znaleźć w którym miejscu siedzi przyczyna? Z góry dziękuję :)

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.2-3.1.3. Nie używaj wielu kont na forum. Takie działanie powoduje zdezorientowanie użytkowników oraz niewłaściwe prezentowanie statystyk.

• REKLAMA
  • #7 18954369
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2458
    Skoro pasażerowie to coś pod kanapą?Wzmacniacz gdzie jest ?Sygnałowe z głośników czy cinch?
  • #8 18954404
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2486
    Weź multimetr i zmierz napięcie pomiędzy klemą minusową a karoserią. Przewód plusowy od alternatora nie zgnił? A może alternator nie wyrabia do tego wzmacniacza lub kończy żywot?
  • #9 18954480
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    Dlaczego napisałeś z drugiego konta?
    Jedno jest mało?
  • #10 18954497
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    Może przewód sterujący w kablu sygnałowym, ten który daje impuls z radia do załączenia wzmacniacza, ma przerwę,i czasem styka czasem nie.
  • #11 18955236
    Adrews
    Poziom 4  
    Przepraszam panowie, nie było mnie w domu a przypomniał mi sie temat, niestety hasła zapomniałem do swojego nie dawno zrobionego konta więc napisałem ze starego,,, Remote mam osobno, kable robiłem porzadne wyniosły mnie ok 130zł na kablu mogami(cena sklepowa półka ponad 2 stówki), nawet na takich nie najgorszych sklepowych nie ma różnicy (że coś źle zlutowałem). Na słabym wzmaku też nie mam tego basu, oczywiście na forum o car audio już dodawałem kilka różnych postów niestety odpowiedzi były o sprawdzeniu sprzętu, lecz wszystko jest sprawne.

Dodano po 1 [minuty]:

E8600 napisał:
    Weź multimetr i zmierz napięcie pomiędzy klemą minusową a karoserią. Przewód plusowy od alternatora nie zgnił? A może alternator nie wyrabia do tego wzmacniacza lub kończy żywot?

Sprawdzę to! dzięki! Raczej nic mu nie jest ponieważ sprzęt nie gra nawet na wyłączonym silniku po cichu bez spadków, gdzie wcześciej gdy dobrze grało, pewnych momentach zanim jeszcze zauważyłem że lusterko drzy, już był ładny basik, teraz musi latać żeby co kolwiek mieć przyjemności z słuchania, do tego jest to nie przyjemny dźwięk

Dodano po 1 [minuty]:

Ireneo napisał:
    Skoro pasażerowie to coś pod kanapą?Wzmacniacz gdzie jest ?Sygnałowe z głośników czy cinch?

Sygnałowe z radia idą, osobno od zasilajacych, wzmaczniacz zawsze miałem na podłodze, potem go przykręciłem do siedzenia, i niby coś ładniej gralo ale jeszcze daleka droga do sukcesu była, niestety to znikło, teraz wzmaczniacze testuję na półce (Chwilowe rozwiązanie) Czy gdzieś zakłócenia z butli gazu nie wskakują do wzmaczniacza. Wtedy miałem masę z mocowania pasów, ale nie miało prawa nie łączyć, więc odrzuciłem takie możliwości bo tam mam właśnie kable pozawijanie zasilające jak i sygnałowe (Oczywiście z odstępem od zasilających)
  • #12 18955556
    Ireneo
    Poziom 42  
    Dalej nie wiadomo sygnałowe czy to z głośników czy cinch.
  • #13 18956023
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Wartość wypowiedzi równa bełkotowi po alkoholu.
    Daj to komuś, kto rozumie co i jak, zanim spalisz auto albo sprzęt
  • #14 18956295
    Adrews
    Poziom 4  
    Ireneo napisał:

Wszystko napisałem powyżej, oczywiście że z radia.
  • #15 18956452
    Ireneo
    Poziom 42  
    Adrews napisał:
    Ireneo napisał:

Wszystko napisałem powyżej, oczywiście że z radia.

Z radia może być i tak dwoma sposobami co podałem....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem audio w samochodzie, który sporadycznie działa poprawnie, a czasami nie, co sugeruje możliwe problemy z masą. W odpowiedziach podkreślono znaczenie dobrego połączenia masy oraz sprawdzenia przewodów i styków. Użytkownik wykluczył wiele potencjalnych przyczyn, takich jak uszkodzenia przewodów czy problemy z radiem, a także wspomniał o zastosowaniu grubych kabli spawalniczych do połączenia masy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięcia między klemą minusową a karoserią oraz ewentualne problemy z alternatorem. Wskazano również na możliwość przerwy w przewodzie sterującym wzmacniacza. Użytkownik planuje dalsze testy, aby zlokalizować źródło problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA