logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.6 8v LPG - dławienie na niskich obrotach na benzynie?

Sivas_TS 18 Cze 2006 12:53 3935 7
REKLAMA
  • #1 2739390
    Sivas_TS
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam opla astre kombi 1.6 8v z instalacją LPG. Jechałem wczoraj normalnie na gazie i wszystko było ok, gdy skończył sie musiałem przełączyć na benzyne i zaczął sie problem, auto dławi i dusi na niskich obrotach, powyżej 2 tysięcy jest ok. Benzyny mam tam niewiele, ale czy to mógl byc problem?
  • REKLAMA
  • #2 2739463
    HeSk
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Z forum: wiekszos teoretykow i praktykow zaleca w takich przypadkach odlaczenie na kilka sekund-minut ujemnej klemy i nauczenie komputera Pb jazdy na Pb "od poczatku". U mnie pomoglo.
  • REKLAMA
  • #3 2739991
    Sivas_TS
    Poziom 11  
    Czli zresetownanie komputera przez odłaczenie - z akumlatora na kilka minut powinno pomóc ? zaraz sprawdzam!
  • REKLAMA
  • #4 2740049
    HeSk
    Poziom 14  
    Sivas_TS napisał:
    Czli zresetownanie komputera przez odłaczenie - z akumlatora na kilka minut powinno pomóc ? zaraz sprawdzam!

Wez tylko pod uwage, ze moze cie sie rozjechac "komputer" LPG :idea:
  • #5 2740959
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 122
    sterowniki lpg maja pamiec nieulotną
  • #6 2741015
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Jeśli maszz możliwośc, to sprawdź również cisnienie paliwa przy wtrysku.
  • REKLAMA
  • #7 2741038
    HeSk
    Poziom 14  
    Nie twierdze, ze nie maja "pamieci nieulotnej", czytajac forum widzialem juz nie takie "cudenka" wiec "ostrzeglem" tym bardziej, ze Pytajacy nie podal typu instalacji. Mam nadzieje, ze poradzil sobie z problemem :D
  • #8 3608739
    Sivas_TS
    Poziom 11  
    Faktycznie po odłączeniu "-" na akumulatorze wszystko działa dopóki nie zobaczy znowu gazu! potem wraca do normy, w warsztacie usłyszałem że to wina sondy ale nie mam narazie zamiaru jej wymieniać! w końcu nie po to mam gaz żeby jeździć na PB! czasem tylko gdy trzeba go "przedmuchać" przejade na benzynie ale w trasie nie odczuwa sie tego problemu! Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Opel Astra 1.6 8v z instalacją LPG ma problem z dławieniem i duszeniem na niskich obrotach podczas jazdy na benzynie, szczególnie gdy jej poziom jest niski. Powyżej 2000 obr./min silnik pracuje prawidłowo. Zalecane jest odłączenie ujemnej klemy akumulatora na kilka sekund lub minut w celu zresetowania komputera sterującego silnikiem i ponownego nauczenia go pracy na benzynie. Należy jednak uważać, ponieważ sterownik LPG posiada pamięć nieulotną i może wymagać ponownej kalibracji. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie ciśnienia paliwa przy wtrysku. W warsztacie zasugerowano, że problem może leżeć po stronie sondy lambda, jednak wymiana nie jest konieczna, zwłaszcza jeśli głównym paliwem jest LPG. Po resecie komputera problem ustępuje do momentu ponownego przełączenia na gaz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA