logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z Pocztą Polską nie wiem co robić:) - co za kraj...

JollyRoger 22 Cze 2006 08:16 1894 15
REKLAMA
  • #1 2752328
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam, 13.06 wysłałem przesyłkę do Wrocaławia (sprzedałem coś na allegro). Niestety do dzisiaj przesyłka nie dotarła na tamtejszą pocztę. Dodatkowo sprawe utrudnia fakt, że nie mogę skontaktowaćsię z moim kontrahentem z Allegro. Wartośc przesyłki nie była duża (30 zł). W urzędzie pocztowym powiedzieli mi że musze złożyc reklamację... Na dowód posiadam druk wyłania "za pobraniem".
  • REKLAMA
  • #2 2752391
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    A moze twój kontrachent nie odebrał jeszcze przesyłki i awizo czeka na niego w skrzynce? Poczekaj jeszcze siedem dni bo tyle chyba czeka awizo, jesli nie dostaniesz paczki z powrotem no to zrób jak powiedzieli - złóz reklamację. Co więcej mozesz zrobić?
  • #3 2752419
    Zwierzak81
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Wysyłałeś z potwierdzeniem odbioru ? Bo jesli nie masz kontaktu z kontrahentem to jak się dowiesz czy doszła ? Podstawa to skontaktowanie sie z kontrahentem.
  • REKLAMA
  • #4 2752443
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Poczta Polska ma taką zaje***a cehcę, że pieniądze z pobrania idą na konto właściciela czasami dwa tygodnie, w sumie 13 to nie tak dawno było, jeżeli wziąć pod uwagę, że paczka mogła iść dwa dni (nawet priorytet - to norma bo poczta nei gwarantuje dostarczenia priorytetu na drugi dzień, to jedna wielka ściema żeby więcej pieniędzy z ludzi wydoić), odbiorcy nie było, listonosz zostawił awizo, odbiprca mógł po paczke pójść po kolejnych dwóch dniach... Teraz jeszcze kilka do kilkunastu dni, żeby pieniądze z poczty wpłynęły na Twoje konto, jednym słowem wszystko może jeszcze być OK. Poczekaj jeszcze kilka dni z reklamacją.
  • #5 2752448
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Dzwoniłem na Poczte polską we Wrocławiu jako mój kontrahent i spytałem sie czy mozliwe ze przesyłka na mnie nie czeka, odpowiedzieli mi, że nawet gdyby było awizo to mieli by to u siebie odnotowane. A co do kontaktu z kupującym to cóż.. koleś ma tylko negatywa i jeden neutralny komentarz :/
  • #6 2752530
    mirek1g
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Wielkiego problemu nie masz, bo masz pokwitowane. Po rozpatrzeniu reklamacji dostaniesz odszkodowanie i będzie ono wyższe niż twoje pobranie. Nie wiem jakie są teraz stawki ale wyższe niż to pobranie. Musisz tylko odpowiednio to opisać w reklamacji.
  • REKLAMA
  • #7 2752632
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Czy dostanę odszkodowanie jeżeli w polu "Wartosc" nic nie wpisalem?

Dodano po 49 [minuty]:

Oki wszystko sie wyjasniło: Dzwonię na pocztę do Wrocławia, mówią mi że przzesyłki nie ma i nie było. Następnie loguje się do Banku patrze a tam przelew z Poczty :) Ehh szkoda gadać co za kraj... czekam na opinię, można to chyba do "Na wesoło" przenieść
  • #8 2758323
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Paczki krajowe nie sa sledzone przez zaden system komputerowy. Czesto dzwoniac nadocelowy UP mowia, ze takiej paczki nie bylo, a tego samego dnia jest doreczana adresatowi.
    Tracking jest jedynie mozliwy w przypadku paczek zagranicznych wysylanych z Poczty i Pocztexa.

W przypadku zagubienia paczki Poczta zwraca 20 albo 40 krotnosc kwoty zaplaconej za nadanie paczki.
  • #9 2758859
    JollyRoger
    Poziom 21  
    No wlasnie, paczki nie są sledzone ale powiedzieli mi że po numerze paczki mogą sprawdzić czy czeka na odbiorce.
  • REKLAMA
  • #10 2760668
    dziqi
    Poziom 13  
    w przypadku paczki bez zadeklarowanej wartosci 10 krotnosc zaplaconej kwoty w przypasku listu poleconego 30 krotnisc
  • #11 2760765
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    Wiele razy korzystałem z usług Poczty Polskiej płacąc na konto, pieniążki szły maksymalnie 1 dzień .
    Podstawa to cierpliwość i bycie tzw klientem wyrozumiałym te panie w okienkach naprawde potrafią być miłe jesli druga strona okienka nie wrzeszczy.
  • #12 2765307
    pawl_s
    Poziom 2  
    Moja zona wyslala przesylke priorytetowa z Legnicy, szla przez dokladnie 14 dni. A reklamacje wedlug regulaminu poczty mozna zlozyc dopiero po 14 dniach.

Ja bym radzil jeszcze poczekac.
  • #13 2765583
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Korzystałem z usług poczty pareset(!) razy i jestem zadowolony, był jeden przypadek że paczka została uszkodzona, dostałem telefon, okazało się że tylko papier na kartonie się nieznacznie rozdarł, a "poczta" przejęła się jakby było czym.

Psioczycie na poczte - wysyłajcie kurierem, jest ich na rynku cała masa
  • #14 2766467
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Jak napisalem, poczta poprostu sama nie wiem gdzie ma przesylki :) Na szczęście wszystko sie skonczylo pomyslnie
  • #16 2767061
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Żólte parasole to stoiska DHL, czerwone Servisco, a w tle ciężarówka UPS ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wysłał przesyłkę za pobraniem do Wrocławia, która do tej pory nie dotarła do odbiorcy. Problem utrudnia brak kontaktu z kupującym na Allegro. W urzędzie pocztowym zalecono złożenie reklamacji. W dyskusji podkreślono, że paczki krajowe Poczty Polskiej nie są śledzone elektronicznie, a awizo może czekać do 7 dni. Czas dostarczenia przesyłek priorytetowych nie jest gwarantowany na następny dzień i może trwać nawet do 14 dni. W przypadku zagubienia przesyłki Poczta Polska wypłaca odszkodowanie wielokrotności opłaty za nadanie, zależne od zadeklarowanej wartości przesyłki (10-40-krotność). Brak wpisanej wartości w polu "Wartość" może wpłynąć na wysokość odszkodowania. Po kilku dniach okazało się, że przesyłka nie była zarejestrowana we Wrocławiu, ale pieniądze z pobrania zostały przelane na konto nadawcy. Wskazano, że cierpliwość i odpowiednia komunikacja z urzędem pocztowym są kluczowe, a w razie problemów warto rozważyć korzystanie z usług kurierskich, które oferują lepszą kontrolę nad przesyłkami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA