logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak się pozbyć niechcianej reklamacji / Allegro i ich ''''ochrona kupujących''''

piotr_go 26 Cze 2019 21:42 5739 75
  • #1 18031706
    piotr_go
    Konstruktor DIY elektronika
    Ocena: 3336
    Dnia 30.05.2019 kupiłem coś (za niecałe 60zł) na allegro.

Przedmiot okazał się wadliwy.
    Po zgłoszeniu reklamacji powiedziano mi żebym odesłał zakup i podano inny adres niż na stronie "o sprzedającym".
    Zakup odesłałem za pośrednictwem firmy DHL (koszt wysyłki 15zł).
    O wizycie kuriera powiadomiłem sprzedawcę i wysłałem mu numer do śledzenia.
    Kilka dni później sprawdzam status przesyłki a tam:
    - próba doręczenia, adres niepoprawny
    - próba doręczenia, adres niepoprawny
    Wysłałem więc email do sprzedawcy żeby się dowiedzieć o co chodzi.
    Sprzedawca potwierdził że adres jest właściwy ale w sprawie paczki nic nie zrobił ponieważ kilka dni później otrzymałem ją z powrotem.
    Kurier miał zarówno email jak i nr telefonu odbiorcy.
    Kontaktowałem się DHLem, twierdzą że dzwonili kilka razy i wysłali email (dostałem nawet kopię). Sprzedawca twierdzi że nikt nie dzwonił ani nie dostał żadnego maila i żebym jeszcze raz wysłał przesyłkę na swój koszt.
    Na ponowną wysyłkę na swój koszt się nie zgodziłem.

Allegro mimo "ochrony kupujących" umywa ręce i nie chce zwrócić pieniędzy. Dostali zdjęcia zwróconej przesyłki, screenshota maila z DHLa który potwierdza próbę kontaktu.
    Mają dostęp do korespondencji ze sprzedającym (DHLowi podawałem allegrowego maila sprzedawcy) i mogą potwierdzić próbę kontaktu przez DHLa a mimo to odmawiają.

JA napisał:
    Macie dostęp do tych allegrowych maili? Sprawdźcie czy DHL coś wysyłał sprzedającemu.

ALLEGRO napisał:
    pracownicy serwisu nie mogą udzielać informacji na temat ewentualnej korespondencji innych użytkowników.

Właśnie tego screenshota nie chcą potwierdzić.

I żeby było weselej właśnie dostałem fakturę za zwrot przesyłki 15zł.

Widać wystarczy nie odebrać paczki żeby pozbyć się niechcianej reklamacji.
  • #2 18031829
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    piotr_go napisał:

Widać wystarczy nie odebrać paczki żeby pozbyć się niechcianej reklamacji.

W zasadzie tak lub nie ;) Bo w takich wypadkach za zwyczaj zostaje tylko udać się na drogę sądową - a w naszych realiach trzeba mieć na to sporo nerwów i wolnego czasu więc wiele osób sobie odpuszcza i takie firmy na to liczą ;) Choć wcześniej jak się nie chce odpuścić warto np. udać się do miejskiego lub powiatowego rzecznika konsumenta https://www.uokik.gov.pl/sprawy_indywidualne.php - czasami to pomaga jak on się kontaktuje z firma itp.
  • #4 18031965
    piotr_go
    tplewa napisał:
    warto np. udać się do miejskiego lub powiatowego rzecznika konsumenta

Napisałem maila.

staś pytalski napisał:
    Jeżeli płaciłeś kartą, próbuj skorzystać z opcji chargeback.

Niestety przelew.

staś pytalski napisał:
    Ja bym spróbował odesłać na adres nadawcy.

Dodatkowe 30zł w plecy mi wystarczy :)

Dodano po 8 [godziny] 52 [minuty]:

Zajrzałem dziś na stronę kupionego przedmiotu i co widzę? Moja negatywna ocena z dokumentującym wady zdjęciem zniknęła!
  • #5 18032399
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    piotr_go napisał:
    I żeby było weselej właśnie dostałem fakturę za zwrot przesyłki 15zł.

Tak z ciekawości, kazali Ci zapłacić za zwrot, który faktycznie nie został dokonany, czy
    piotr_go napisał:
    Zakup odesłałem za pośrednictwem firmy DHL (koszt wysyłki 15zł).

to jest ta własnie kwota ?
    Może poinformuj tego kogoś, że złożysz stosownym organom "zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa oszustwa", jak się uprzesz to zawsze możesz tę groźbę zrealizować.
    Kwota niby jest niewielka ale możesz być jednym z wielu,
  • #6 18032458
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 838
    Po primo adres jest prawdopodobnie poprawny
    https://mapa.targeo.pl/8522208198/nip/firma
    To raz
    Gość na allegro raczej nie ma dużo negów tzn 2 w tym jeden od ciebie.
    Widać albo DHL coś zrobił nie tak, albo ty źle zaadresowałeś przesyłkę.
    No cóż 2ga wysyła za 15 zrobi połowę wartości przedmiotu a widzę ze nie kosztował 60 tylko 50 (jak nie masz smart to peszek)
  • #7 18032476
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    max-bit napisał:
    https://mapa.targeo.pl/8522208198/nip/firma

Nic nie wiadomo, przykładowo ja mam jeden adres spółki gdzie można sobie pojechać i właściwie pocałować klamkę, albo sobie czekać może z miesiąc pod bramą i możliwe że nikt się nie pojawi.

Inna sprawa komentarze, ja np. nie mogę wystawiać komentarzy bo nie mam zweryfikowanego konta i nie mam zamiaru tego robić metodami w stylu że gdzieś tam będę przelewał jakieś kwoty itd. Więc ilość negatywów czy pozytywów to nie zawsze wyznacznik.
  • #8 18032486
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 373
    Trochę to dziwnie wygląda, jak Kurier nie doręczy to przesyłka trafia do oddziału,
    tam trochę poleży zanim wróci, tu kluczem jest ten niby niepoprawny adres,
    ja bym na miejscu kupującego wysłał pod ten adres Polecony PP zanim zgłosiłbym to stosownym organom.
  • #10 18032618
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1010
    Cytat:
    NA ALLEGRO OD 4 miesięcy

Typowy pośrednik? Kupuje "hurtowo" i sprzedaje? A jak się posypie więcej problemów to się zawinie?
  • #11 18032625
    gaspaccio
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    Otworzyłeś nowa dyskusje przez Allegro, czy wymieniacie emaile?
    Polecam to pierwsze.
  • #12 18032631
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1010
    Jak się sprzedawca uprze to ta Dyskusja jest zwykłym jałowym odbijaniem piłeczki. Wiem z własnego doświadczenia.
  • #13 18032674
    piotr_go
    krzysiek_krm napisał:
    Tak z ciekawości, kazali Ci zapłacić za zwrot, który faktycznie nie został dokonany, czy

DHL przesyłkę zwrócił do mnie po tym jak odbiorca nie odebrał.
    Tak że zapłaciłem 15zł za wysłanie + 15zł za zwrot mam do zapłaty.

max-bit napisał:

Do reklamacji podał mi inny, nie zamieściłem tu bo sprzedawca nie podaje go w swoim opisie (RODO).

max-bit napisał:
    Widać albo DHL coś zrobił nie tak, albo ty źle zaadresowałeś przesyłkę.

Sprzedawca potwierdził adres po podesłaniu zdjęcia zwróconej paczki.

gaspaccio napisał:
    Otworzyłeś nowa dyskusje przez Allegro, czy wymieniacie emaile?

Tak, a pomoc allegro polega na napisaniu "Proszę Sprzedającego o odniesienie się do sprawy. " i tak w kółko, co kliknę "poproś o pomoc allegro"

Szyszkownik Kilkujadek napisał:
    Jak się sprzedawca uprze to ta Dyskusja jest zwykłym jałowym odbijaniem piłeczki. Wiem z własnego doświadczenia.

Dokładnie tak to wygląda, sprzedający by sobie życzył ponowną wysyłkę na mój koszt, ja się nie zgadzam a allegro "Proszę Sprzedającego o odniesienie się do sprawy. "

Nie pomaga pisanie do allegro że informowałem sprzedającego że coś nie tak z dostawą a on to olał.
  • #14 18032950
    IS
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    Kolega widział co na temat tej działalności jest wpisane do CEIDG? Ten rejestr jest dostępny, żadne RODO tego nie dotyczy. Adres do doręczeń :Wielka Brytania, działalność pod adresem w Polsce.
  • #15 18032959
    piotr_go
    IS napisał:
    żadne RODO tego nie dotyczy

Ale może dotyczyć adresu który w korespondencji podał sprzedawca.
  • #16 18033025
    IS
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    Podanie adresu innego niż w CEIDG jest podejrzane - przecież za każde stałe miejsce prowadzenia działalności trzeba zapłacić podatek od nieruchomości. Do tego adres korespondencyjny w innym kraju (nawet nie wiedziałem, że tak można w CEIDG). Czy wpisy z działalności są zgodne z tym czym handlował sprzedawca?
    Jak chcesz walki to na początek rzecznik konsumentów, potem sąd. Wg mnie - szkoda czasu i nerwów. Każdy kiedyś coś na zakupach w necie stracił, ja też. Dodatkowo jak właściciel poczuje się obrażony możesz(możemy) mieć kłopoty i ciąganie po sądach za utratę dobrego imienia. Odpuść...
  • #17 18033148
    thogalw
    Poziom 14  
    Ocena: 71
    Jeśli to jest pewna wada i do udokumentowania ja bym nie odpuścił. Każdy odpuszcza złodziejstwo się rozszerza. Szczerze to przyjemniejsze jak dla mnie jest kupowanie na aliexpres. Tam nie ma problemów takich jak na allegro, że allegro ma w dupie i tylko patrzy jak hajs ściągnąć
  • #18 18033267
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 18033302
    piotr_go
    ZdecydowanieWitam napisał:
    Coś chyba źle robisz

Nom, trzeba było kupić na Aliexpress, ale nie..., spieszyło się.

Więc proś o pomoc allegoro, potem pisz żądanie zwrotu od allegro nie sprzedawcy.
    Po drugie trzeba było żądać, od sprzedawcy zamówienie kuriera.

Nic to nie dało. Allegro i sprzedawca mają to kompletnie gdzieś.
    Allegro zapewne nawet nie czyta tego co napiszę. Zerkną na pierwsze kilka słów i koniec.

Moją negatywną opinię o produkcie usunęli. To jasno świadczy o ich intencjach.

sprzedawca ma 24h na odpowiedź

To prawdopodobnie nie jest prawda. Po jednym z "Proszę Sprzedającego o odniesienie..." odezwał się dopiero po 4 dniach, i to dopiero jak jeszcze raz kliknąłem "poproś o pomoc allegro".
    Jak by były jakieś konsekwencje odezwał by się szybciej.
  • #20 18033324
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 18033351
    piotr_go
    W związku z brakiem reakcji ze strony Sprzedającego, na Jego konto zostały nałożone ograniczenia funkcjonalności, które nie zostaną anulowane do czasu złożenia wyjaśnień w tej sprawie

Mimo braku odpowiedzi przez 4 dni nic takiego się nie pojawiło.
  • #22 18033385
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 18033638
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 18033684
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 18033854
    piotr_go
    Allegro dalej idzie w zaparte, chcą żebym znowu wysłał na swój koszt.
  • #26 18033926
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 18033939
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 838
    Jak się przyoszczędziło na SMART to teraz płać i płacz....
    z SMART darmowa wysyłka i odsyłka.
    Odsyłka przedmiotu jest zawsze na koszt kupującego i nie ma tu co szukać dziury w całym takie są ZASADY. I jesli sprzedawca nie ma innych zasad to trzeba bulić.
    A że za chwilę wartość przesyłek osiągnie wartość przedmiotu no cóż trzeba kalkulować.
    Jak się tego nie potrafi no cóż ...
  • #28 18033960
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Nie rozumiem aż tak roszczeniowego tonu powyższej wypowiedzi. Idzie weekend proponuję spacer.

Przesyłka smart nie zawsze jest dostępna, nawet jeśli sprzedawca ma ją w ofercie, nie zawsze dotyczy wszystkich przedmiotów.
    Przykład? Ostatnio kupowałem poduszki i poszwy u jednego sprzedawcy, poduszki mia miały wysyłki smart, a poszwy już tak. Finalnie szło kurierem, choć smart mam aktywny ma swoim koncie.

Druga sprawa że jest to praktycznie zawsze najtańsza forma wysyłki, wiec raczej jeśli by była to by została użyta.
  • #29 18033977
    piotr_go
    Wysłałeś im link do tego tematu?

Dostali screenshota z numeru jeden popularnych tematów.

Odwołałeś się od decyzji usunięcia komentarza?

Kazali się skontaktować przez "formularz kontaktowy", ale gdzie on jest to już nie napisali.

max-bit napisał:
    Jak się przyoszczędziło na SMART to teraz płać i płacz....

I zapierdzielać pieszo kilometr bo nie ma gdzie zaparkować?

max-bit napisał:
    Odsyłka przedmiotu jest zawsze na koszt kupującego

Nieprawda, pierwszy raz mi się tak zdarzyło że musiałem zapłacić.
    W innych firmach wypełniałem RMA i kuriera zamawiał sklep.
  • #30 18034410
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Sprzedawca zawsze powinien pokryć koszty przesyłek zwrotnych przedmiotów które były niezgodne z umową.

Dyskusje allegro i całe ich wsparcie jest do d**y. Jak @Szyszkownik Kilkujadek napisał, do niczego to nie prowadzi. Ewentualnie prowadzi do wiadomości w stylu "Jeżeli kupujący i sprzedający nie dojdą po porozumienia, pozostaje wkroczenie na drogę sądową."
    Już to widzę.

Miałem podobnie, kupiłem płytę główną do laptopa od pewnej firmy enter-***
    Pierwsza płyta - ułamane mocowanie slotu RAM - nawet nie testowałem i odsyłka,
    druga płyta - okazało się że losowo się nie wybudza z uśpienia oraz że ogólnie nie pasują złącza od głośników i ethernetu (były różne płyty w tym sprzęcie i oczywiście w aukcji o tym ani słowa - tylko ogólnikowy model był podany) - no cóż kolejny zwrot, dodatkowo zgodzili się bezpłatnie dosłać kompatybilne głośniki i złącze ethernet (no głośniki okazały się uszkodzone, ale wtyczki były dobre)

Na koniec zwracam się o zwrot 30-parę zł za obie odsyłki, a oni że proszę zapłacić za wysyłkę tych "gratisowych" przedmiotów, to wtedy zwrócą. No bez jaj. Jak by produkt był należycie opisany i przetestowany to nie dość że miesiąc bym zaoszczędził (klient szybciej by dostał sprzęt) to jeszcze 30 zł więcej było by w kieszeni. Allegro nie potrafiło rozwiązać tej sprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów związanych z reklamacją wadliwego towaru zakupionego na Allegro. Użytkownik opisał sytuację, w której po odesłaniu wadliwego przedmiotu, przesyłka została zwrócona z powodu rzekomo niepoprawnego adresu. Sprzedawca potwierdził poprawność adresu, jednak nie podjął działań w celu odbioru paczki. Użytkownik skontaktował się z DHL, który twierdził, że próbował skontaktować się z odbiorcą, ale sprzedawca zaprzeczył. W odpowiedzi na problemy, uczestnicy forum sugerowali różne rozwiązania, takie jak skorzystanie z opcji chargeback, kontakt z rzecznikiem konsumentów, czy złożenie skargi do odpowiednich organów. Wiele osób podkreślało, że Allegro nie oferuje skutecznej pomocy w takich sprawach, a użytkownik ostatecznie rozważał zgłoszenie sprawy na policję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA