logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opóźnienia w dostarczaniu przesyłek i rachunków przez Pocztę Polską

elmer2 20 Gru 2006 19:37 16931 122
REKLAMA
  • #1 3353161
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Witam

Czy Wy tez macie problem z ta instytucja?

Nie dostalem rachunku za telefon na czas, ba jest 4 dni po terminie i nadal go nie ma.

Nastepna sprawa to wysylanie paczek priorytetem, ktore tylko w teorii docieraja do 3 dni roboczych. bo mija juz tydzien a tu paczki nie dotarly do klientow.

Co sie dzieje ?
    Nadal PP strajkuje ?
  • REKLAMA
  • #2 3353195
    VIRUS32
    Poziom 26  
    Ocena: 477
    Witam.Sądzę że jeszcze im nie przeszło .Podobnie jak ty ,czekam na paczkę i już mnie ....... trafia na to co się dzieje z tą pocztą a święta już za pasem.Pozdrawiam.
  • #3 3353208
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Ale to przesada by brać kasę za priorytet, a przesyłka idzie ponad tydzień. To już zwykła szybciej. Odnośnie rachunku tpsa proponuje zadzwonić do nich podadzą Ci konto i kwotę jako masz zapłacić, ewentualnie sprawdzić w internecie. Jak się spóźnisz z opłatą to naliczą Ci odsetki.
  • #4 3353281
    elmer2
    Poziom 28  
    Co do rachunnku to mowa o operatorze sieci komorkowej polskiej :) czyli PLUS GSM .

Ale to nie zmienia faktu ze priorytet dojsc nie moze :( .
  • #5 3354530
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    No cóż, witamy w Polsce :D !

Chyba każdemu się już udziela ten problem. Bliski jestem stwierdzenia, że Poczta Polska jako instytucja, praktycznie już nie funkcjonuje - podobnie jak służby porządkowe albo służba zdrowia, a jej charakter staje się czysto wirtualny.
    Już nie raz i nie dwa, poczta wykazała się nadzwyczaj wielkimi kompetencjami, solidnością i poważnym traktowaniem założeń regulaminowych - i to wcale nie tylko w ciągu ostatnich miesięcy, ale już od dawien dawna. Magnetofon ważący niecałe 5 kg szedł ponad półtora tygodnia, oczywiście priorytetem. Modemik wielkości małej książki - niecały tydzień. Aparat fotograficzny koło tygodnia, do tego listonosz-jełop usiłował wmówić mi, że gdy był pierwszy raz (byłem o tej porze w domu!), to do drzwi dzwonił - pewnie na "światło"... Okularki, jako przesyłka listowna polecona - 5 dni. Sub znajomemu priorytetem - MIESIĄC!!! Rachunki za różne rzeczy, przychodzące na styk lub po terminie zapłaty to oczywiście norma, a żeby jeszcze nie było za mało, to awizo za którąś przesyłkę znalazłem raz na podłodze przy bramie wejściowej do kamienicy.
    Można by tak pisać i pisać, ale sił brakuje...
    Tak to jest, gdy ktoś nie ma za grosz kompetencji, a ma monopol. Niedługo trzeba będzie chyba już na stałe przesiąść się na prywatne firmy kurierskie :| . Droższe, ale przynajmniej solidne. Może wtedy Poczta wreszcie zda sobie sprawę z tego, że jej usługi są g***o warte...
  • #6 3354533
    Janusz
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Piszcie, piszcie, piszcie i proponuję zanieść wydruk z tego forum na każdą pocztę i powiesić. Dokładnie jest tak jak piszecie, priorytet wprowadzili po to by więcej kasy zedrzeć i twierdzą, że prawie napewno adresat dostanie paczkę nazajutrz. Zwykłe paczki olewają totalnie.
    A teraz coś w co do dziś nie mogę uwierzyć...
    Mam skrytkę na poczcie i wszystkie listy i paczki adresowane do mnie nie wychodzą poza obręb poczty, są wkładane właśnie do skrytki.
    Miesiąc temu w niedzielę dzwoni do mnie jakiś klient i twierdzi, że ma moją kartę debetową, znalazł ją na ulicy i pyta czy chcę ją odzyskać. Ja w szoku, szukam swojej karty - mam ją w domu, klient na to, że ma kartę wystawioną na moje nazwisko. Okazało się, że była to nowa karta wystawiona przez bank, która w przesyłce zamiast trafić na pocztę znalazła się na ulicy...
    Niestety jesteśmy jak narazie skazani na tę instytucję ( kurier za drogi, choć czasem nie ma wyjścia) podobnie jak i na wiele innych w tym po...... kraju.
  • #7 3354589
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Pomysły poczty też sa dobre. Do nas do zakładu przychodzi ok 50 listów dziennie. są różna dużo jest poleconych. mieliśmy wykupioną skrytkę na poczcie i kierowca 2 razy dziennie jeździł i odbierał. Od tego roku zażądali jakiejś olbrzymiej opłaty za prowadzenie skrzynki. Zakład zrezygnował i teraz listonosz 2 razy dziennie nam przenosi to wszystko.
  • REKLAMA
  • #8 3354602
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    odbiór przesylek to jedno albo po czasie albo nawet wcale nie dotrze ale żeby wyslac komus paczke czy cokolwiek zalatwic na poczcie przynajmniej u mnie to dopiero kara jest wystac sie trzeba i prawie na 100% pewne ze trafi sie na niemilą babe w okienku jak ze 25 lat temu moze to ze wzgledu no to ze ludzi bardzo duzo i nie ma czasu kawy walnac czy puscic dymka na usokojenie a ja jestem skazany na poczte nie stety ze wzgledu na brak innych firm kurierskich
  • REKLAMA
  • #9 3354663
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1547
    elmer2 napisał:
    Witam

Czy Wy tez macie problem z ta instytucja?

Nie dostalem rachunku za telefon na czas, ba jest 4 dni po terminie i nadal go nie ma.

Nastepna sprawa to wysylanie paczek priorytetem, ktore tylko w teorii docieraja do 3 dni roboczych. bo mija juz tydzien a tu paczki nie dotarly do klientow.

Co sie dzieje ?
    Nadal PP strajkuje ?

Witam.
    Nie strajkuje tylko totalnie nas wszystkich olewa, na przesyłkę z zamówionymi częściami czekałem 14dni, gdy powinienem otrzymać ją do trzech dni od daty nadania.
    Z kolei moi klienci o mnie wyrabiali sobie odpowiednią opinię na którą pracuje się latami.
    Płacę za przesyłkę, dodatkowo opłacam priorytet, a niawet nie mogę zareklamować, ani dochodzić od nich żadnych roszczeń bo nie byłem nadawcą przesyłki :cry: .
    ...
    Bez komentarza.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #10 3354988
    danielmc
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Ja na polecony priorytet, czekam od 11 grudnia. Na poczcie bylem nawet. Taka przesylka do nich jeszcze nie dotarla; normalnie pochlastac sie tylko mozna z ta poczta...
  • #11 3356220
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1056
    ja dzis dostalem paczke wyslana 10 grudnia z legnicy. Po rozmowie z listonoszem okazuje sie ze w polnocnej czesci polski jest tragedia z paczkami i listami sa pelne magazyny i nie zanosi sie aby w najblizszym czasie wrocilo to do normy. Powodem wszystkich opoznien jest miniony strajk
  • #12 3356365
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    Apropo poczty polskiej to wtrace swoje dwa grosze - OSZUSCI i ZLODZIEJE !!!!!! A sprawa wyglada nastepujaco.KIlka lat tem mieszkalem w polsce i mialem tam dosc spory warsztat elektroniczny.Po wyjezdzie do usa wszystko zostalo.Tak wiec rodzinka zrobila mi paczke tych rzeczy ktore chzialem otrzymac i wyslala mi ( tranzystory,uklady scalone , stacje lutownicza volcraft , mierniki , ksiazki itd. - a ze kiedys prowadzilem serwis to mialem troche tych czesci).Po kilku tygodniach paczka doszla do mnie jako uszkodzona a w srodku tylko ksiazki , troche ubran(ktore mama wrzucila tak o sobie) , miernik cyfrowy i same czesci z demontarzu .Paczka z poslki zostala wyslana piorytetem i z ubezpieczenim.Jak dzonilem do poczty twierdza ze to w usa ktos paczke otworzyl i zabral - co jest BZDURA !!!! bo poco komus z tad stacja lutownicza na 220volt i reszte przyzadow na 220volt.Do tej pory niemam trwa moj spor z poczta bo nawet pieniedzy niechca zwrocic(ubezpieczenie).Banda oszustow i tyle !!!!Pozdrawiam Arek
  • #13 3356543
    elmer2
    Poziom 28  
    Oj, najgorsze jest to dla mnie, że nie mam jak od nich wyegzekwować kasy za wartosc paczek.

Nic nadal czekam az paczki dojda do klientow, ale trwa to zbyt dlugo.
  • #14 3358455
    lapto
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    witam.Kupiłem na Allegro drobiazg dla córki 07.11.2006 miał być prezent na Mikołajki dziś 22.12.2006 przesyłki nie ma czyli na Święta tez nie będzie.
    Oczywiście sprzedający wysłał paczkę i złożył reklamacje do dziś nic.
    Jak wytłumaczyć to dziecku że tego prezentu nie dostanie ???
    Wspaniała nasz Poczta POLSKA
    pozdrawiam
  • #15 3358509
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    doloze swoje trzy grosze paczka wyslana do mnie zaginela :-( niestety niebyla ubezpieczona bo jej wartosc byla dosc mala ale myslalem ze poczta choc jakies minimalne odszkodowanie daje ale tu zaskoczenie niiiic niedostane biora oplate za przesylke paczki ale zero odpowiedzalnosci za nia juz niewspomne ze kilka razy mialem przesylke polecona wcisnieta w skrzynke pocztowa ale jakos tak sie skladalo ze wtedy niemailem czasu na interwencje a po dwoch tygodniach juz mi przeszlo :-)
    TAK WIEC NASZA POCZTA OD GORY DO DOLU TO BANDA ZLODZIEJI I OSZUSTOW Z LEKKA DOMIESZKA UCZCIWOSCI :-)
  • #16 3358552
    elmer2
    Poziom 28  
    Czy są jakies instutucje, ktore mogłyby reprezentowac klientow Poczty aby dojsc swoich odszkodowan za poniesione straty ?

Jesli tak to proponowałbym aby kazdy z forumowiczow opisal w tym watku swoje przykre przygody zwiazane z dzialalnoscia Poczty Polskiej, a nastepnie przedstawic stosowne pismo do tej instytacji.

Moze cos by sie udało wskórać ...

Pozdrawiam

ps. do mnie nadal rachunek ani karta z banku nie dotarla, a ni paczki do klientow.
  • #17 3359848
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Wysłany we wtorek od sprzedawcy mój drobiazg doszedł priorytetem dziś ze Śląska na Pomorze. Można wytrzymać. Życzę Wam na święta, żeby to wszystko dobrze się skończyło.
  • #18 3360262
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Do mnie ekonomiczne paczki dochodzą po 4-6 dniach... tylko listonoszowi nie chce się ich roznosić i muszę odbierać na poczcie :/ już któryś raz jestem cały dzień w domu a wieczorem znajduję awizo w skrzynce :/
  • #19 3360404
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Ja czekam na małą przesyłkę (książkę) już 10 dni. Była wysłana również priorytetem.
    Z tego co przeczytałem wyżej wynika że poczekam sobie jeszcze troche.

Również miał byc to prezent - zakładałem że jeśli priorytet idzie max 3 dni - to zdąży się jeszcze u mnie zakurzyć.
  • #20 3362577
    gadula88
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Ehh a już myślałem że to tylko ja tak miałem...
    Ostatnio zamawiałem na allegro 3 rzeczy w ten sam dzień(coś koło 8 grudnia). Wszystkie priorytetem, pierwsza dotarła po 3 dniach, druga po 8, a trzecia wczoraj, i to zostawili kartkę że niby awizowana ponownie :/ A prawie 2 lata temu kupiłem na allegro Nokię 3660, która do tej pory idzie, a oddali jedynie 60zł, bo przesyłka nie ubezpieczona, paranoja. Z pewnego potwierdzonego źródła wiem, że jak listonosz idzie na urlop, to przesyłki i tydzień mogą być nie roznoszone :| Dobrze że czasy jej monopolu zaczynają się już kończyć...
  • #21 3362721
    tzok
    Bywa, że awiza giną... jeśli się spodziweasz przesyłki to zawsze możesz iść/zadzwonić na pocztę i zapytać czy żadna przesyłka na Ciebie nie czeka.
  • #22 3362981
    _MaY_
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Powiem wam Panowie ze macie duzo racji w tym co piszecie ale nie do konca... u mnie tzn. w Zielonej Gorze nie moge nazekac na poczte, przesylki zamowione priorytetem pojawiaja sie zwykle po 2-3 dnich a ostatnio padl rekord i na anstepny dzien mialem juz ksiazke ;) i musze pochwalic kierowniczke jednej z placowek za pomoc jaka mi udzielia gdy otrzymalem uszkodzony sprzet (dzieki poczcie...) jednak kasy nie udalo mi sie odzyskac, ale jak widac sa jeszcze w tej instytucji porzadni ludzie...
  • #23 3366398
    Gibon007er
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    O kurcze.. to co ja mam teraz z pocztą do czynienia to masakra..

Nie otrzymałem przesyłki z oporami. (od znajomego)
    Telefonu (wylicytowanego) :)
    .....
    Wysłałem telefonik D500 samsung slad po nim zaginął :D ale mam nadzieje ze po Świętach się odnajdzie...
    NAjgorsze tylko ze osoba ktora kupila telefon ma do mnie pretensje ze nie ma telefonu.. bo Listonosz mu powiedzial ze poczta dziala normalnie :lol:
  • #24 3366772
    foraq
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    O Poczcie Polskiej to nawet szkoda gadać... Ostatnio kupowałem 3 rzeczy na Allegro, paczki szły 3 tygodnie (priorytet)... Ostatnio to tragedia...

Często zdarza się że awiza nie ma, idę na poczte i mówią że nic dla mnie nie ma, a później dostaje paczkę gdzie pisze że 2 krotna próba doręczenia... Dajcie spokój...

Ale co do kurierów to też tak super nie ma. Ostatnio zakładałem konto w mbanku i na papieru czekałem dwa tygodnie ("Siódemka")...

Widać, jaki kraj, taka poczta... ;)
  • #25 3366923
    zhuln
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    też czekam , od tygodnia na przesyłkę , miał być prezent/niespodzianka pod choinkę , nie ma przesyłki , prezentu , niespodzianki , a dziecko czekało , ale czy to pocztę polską coś obchodzi , u nich liczy się kasa , monopol , strajki , podwyżki i wysokie premie dla prezesów , nóż w kieszeni sam się otwiera , jak się o tym pomyśli co ta poczta wyrabia i jak lekcoważy sobie klientów , nie tylko że nie powinni domagać się podwyżki ale powinni zniknąć z rynku w niechwale w niebyt
  • #26 3366941
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Najlepiej wiec zrezygnowac z uslug PP i zaczac korzystac z uslug firm kurierskich wtedy ma sie pewnosc,ze towar dotrze do klienta na czas i nie bedzie uszkodzony. Sam powoli rezygnuje z uslug PP i paczki staram sie wysylac firma kurierska.
  • #27 3366954
    tzok
    Jakiegoś pecha macie... fakt, że ostatnia paczka doszła w piątek... ale doszła w mniej niż tydzień a nawet to nie był priorytet.
  • #28 3367213
    ziomal155
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    ja proponuje dawać listonoszowi napiwek 2-5zl ja tak robi oczywiscie nie zawsze, ale teraz jak mnie nie ma rano to przychodzi wieczorem jeszcze raz, a poczte mam daleko więc robi mi duza przysługe. Do mnie przed swietami paczki zamowione 15 grudnia doszly 23 grudnia wiec 8 dni da sie przezyc chociaz wszystkie byly priorytetowe :)
  • #29 3367418
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    A myślałem że tylko ja mam pecha z pocztą.
    Kupiłem na allegro kartę telewizyjną "szła" do mnie dziesięć dni ale okazało się że karta jest nie kompatybilna więc odesłałem ją następne dziesięć dni "szła" z powrotem. Teraz czekam na nową już minęło dziesięć dni i jeszcze poczekam wiadomo święta. Gdy pytałem na poczcie czy nie ma do mnie przesyłki "miła" pani z okienka nie sprawdzając nawet odpowiedziała ze nie bo nie mają zaległości.
    Sumując kartę kupiłem na początku listopada a teraz kończy się grudzień a ja jej jeszcze nie mam.

Pozdrawiam i wszystkim życzę Wesołych Świąt bez poczty
  • #30 3367758
    kremat0r
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Ja ogólnie nie mam pecha, przesyłki priorytetowe docierają po około 4 dniach (poznań) ale cennik maja bardzo zły. Za np paczkę ze wzmacniaczem z ubezpieczeniem na 200zl trzeba zapłacić około 20zl a te ubezpieczenie gó**** warte i tak kasy nie oddadzą . Więc wysyłam paczki pocztexem (kurier poczty) płace 35zł i ZAWSZE paczka jest na następny dzień, chociaż to cześć poczty to naprawdę odwalają kawał roboty.

Nie polecam wysyłać DHL , pracowałem tam więc wiem co się dzieje z paczkami na sortowni.

Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy licznych opóźnień i problemów z dostarczaniem przesyłek oraz rachunków przez Pocztę Polską, zwłaszcza przesyłek priorytetowych, które często nie docierają w deklarowanym terminie 1-3 dni roboczych, a czasem nawet po kilku tygodniach. Użytkownicy zgłaszają opóźnienia sięgające 9-16 dni, zaginięcia paczek, uszkodzenia zawartości przesyłek oraz brak odpowiedzialności ze strony Poczty Polskiej, która nie zwraca kosztów za przesyłki nieubezpieczone lub uszkodzone, jeśli nie zostały otwarte w obecności pracownika poczty. Wiele osób wskazuje na niską jakość obsługi, niekompetencję personelu, brak reakcji na reklamacje oraz problemy z doręczeniem przesyłek do rąk własnych, w tym przypadki odbierania przesyłek przez osoby nieuprawnione. Wskazywane są również problemy z awizowaniem i odbiorem przesyłek, a także nieprzyjazne zachowanie pracowników. Część użytkowników rekomenduje korzystanie z firm kurierskich (np. Pocztex, UPS) jako bardziej niezawodnej alternatywy, mimo wyższych kosztów. Dyskusja porusza także kwestie prawne dotyczące reklamacji i odszkodowań, podkreślając, że odszkodowanie może ubiegać się nadawca przesyłki, a procedura jest czasochłonna i często nieskuteczna. Wśród przesyłanych przedmiotów wymieniane są m.in. sprzęt elektroniczny, części elektroniczne, karty telewizyjne, telefony komórkowe oraz dokumenty bankowe. Wskazuje się na konieczność odpowiedniego zabezpieczania przesyłek, stosowania ubezpieczeń oraz dokładnego oznaczania paczek, aby minimalizować ryzyko uszkodzeń i zaginięć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA