logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oddzielenie panelu sterującego od radia samochodowego – montaż w innym miejscu

erni5 22 Cze 2006 11:01 2611 10
REKLAMA
  • #1 2752746
    erni5
    Poziom 11  
    Mam pytanie czy dało by rade zrobić coś takiego. Chodzi mi o rozdzielenie panela od radia tzn. żeby panel np. zamontować w syficie samochodu a radio schować do schowka. Dylemat tkwi jak teraz połączyć to. ??
  • REKLAMA
  • #2 2752806
    jacek77
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    wszystko się da. musisz zdemontować styki na panelu i w radiu i połączyć je taśmą o tej samej liczbie żył co styków. powodzenia i pozdrawiam.
  • #3 2752893
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    czasami są jeszcze inne "pułapki": np włącznik-czujnik zapięcia panela i np. oczywista sprawa- klawisze mechanizmu.
  • REKLAMA
  • #4 2753841
    Ixioras
    Poziom 10  
    chcesz zabierac panel ze soba czy zostawiac go w aucie w tym 1 przypadku to troche bedziesz mial dlubaniny
  • #5 2753869
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Jeżeli panel jest otwierany i przód radia jest z własną płytką lub taśmą to niewiele jest roboty. Przedłużyć trzeba połączenie radio - przód radia i po sprawie (jest trochę mechaniki). Rozwiązanie znane i często stosowane. Jeżeli radio jest proste ze szczeliną na płyte to potrzeba oprócz przerzucenia przedniej ściany dorobić kawałek płytki aby móc zamontować złącze do panela. Też roboty mechanicznej jest trochę ale to elektronicznie proste rzeczy.
  • #6 2753968
    erni5
    Poziom 11  
    Radyjko to Panasonic jak sie nie myle to CQ-C1001NE no i jeszcze jedno pytanie czy to będzie działać jak taśma będzie na miała 1,5 m
  • #7 2753979
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Powinno działać, lepiej jednak nie stosować kabli ekranowanych do podłaczenia szyny bo ze względu na pojemność będzie wyświetlać "buraczki".
  • REKLAMA
  • #8 2754669
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 144
    Ja bym uzyl "skretki" .Przy naprawach czasem stosuje taka sztuczke dziala spokojnie na kablu oklo 100cm
  • REKLAMA
  • #9 2754795
    krzys-plock
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    o widze ze ktos wpadl na ten sam pomysl co ja
    mam kenwooda 6024m

w otworze na radio jest zamocowany plastik ten co pod panelem tak ze wyglada jak by bylo tam radio [panel sie wklada i zdejmuje normalnie] plyta radia tz pozostala czesc jest pod kokpitem umocowana natomiast mechanizm lasera jest w schowku tak wiec wyjecie plyty i zmiana jej nie nastrecza trudnosci
    wszystko dziala jak nalezy kable sa niedluzsze niz 0,5-0,7 m[tasma wielozylowa ta kolorowa]

ew zlodziej sie zdziwi:D

panel oczywiscie zabieram
  • #10 2755048
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Ba , ja mam takie radio fabryczne (Pioneer) w którym mozna panel zamontować na radiu lub wyjąć go, odsunąć klapkę pod panelem, ukaże się gniazdo 13 pin i do niego podłączyć przedłużkę z uchwytem na panel z kablem około 1m. Producenci jak Blaupunkt wpadli na to jakieś 20 lat temu (modele Berlin IQR85, IQR88, SYLT SQM108) i 15 lat temu Pioneer (KEX-M300 i kilka innych, bodaj KEX-M820)

SławeK
  • #11 2755830
    jankoś
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Możliwe jak najbardziej robiłem coś takiego w cordobie z radiem sony panel umieszczony w zasłonce przeciw słonecznej , użyłem przewodu od drukarki , klient nie chciał zabierać panela wystarczyło podnieść zasłonkę i po sprawie , wygląda i działa fajnie ale niewygodne strasznie.

Podsumowanie tematu

✨ Możliwe jest oddzielenie panelu sterującego od radia samochodowego i montaż panelu w innym miejscu, np. w suficie, a samego radia w schowku. Wymaga to demontażu styków na panelu i radiu oraz połączenia ich taśmą wielożyłową o liczbie żył odpowiadającej stykom. Należy uwzględnić dodatkowe elementy, takie jak włącznik-czujnik zapięcia panela czy mechaniczne klawisze. Długość przewodu (np. taśmy do 1,5 m) powinna działać poprawnie, jednak nie zaleca się stosowania kabli ekranowanych ze względu na pojemność i zakłócenia sygnału. Alternatywnie można użyć skrętki, która sprawdza się na odcinkach około 1 m. W niektórych modelach fabrycznych (np. Pioneer, Blaupunkt) istnieją dedykowane złącza 13-pinowe umożliwiające łatwe przedłużenie połączenia panelu. Przykłady realizacji obejmują radia Panasonic CQ-C1001NE, Kenwood 6024m oraz Sony, gdzie panel jest montowany w zasłonce przeciwsłonecznej lub z możliwością wyjęcia i podłączenia przedłużki. Montaż wymaga także pewnej mechaniki, np. dorobienia płytki złącza lub przeróbki obudowy radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA