logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie zamocować ekran w skrętce FTP do wtyku RJ45?

lopiola 23 Lis 2009 09:46 11063 6
REKLAMA
  • #1 7297443
    lopiola
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    Witam.
    Proszę o podanie prawidłowego zamocowania drutu ekranu w skrętce FTP do ekranowanego wtyku Rj45. Czy mam wywinąć folię na zewnętrzną izolację, okręcić na to nieizolowany drut i wcisnąć w Rj45 tak aby dotykał do blaszki, czy może odgiąć część blaszki i wcisnąć tam ten drut, a może jeszcze inaczej.
    Nie udało mi się znaleźć dokładnego opisu.
  • REKLAMA
  • #2 7297494
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 364
    Musi być przejście z ekranu wtyczki na ekran kabla. Jak to dokładnie zrobisz - zależy już od Ciebie.

Jedna uwaga - Ekran podpinasz z JEDNEJ strony kabla. Na drugim końcu załóż nieekranowaną wtyczkę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 7297731
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 364
    Wiesz, każdy tak naprawdę zaciska inaczej.
    Jedyny standard jest w przypadku zaciskania maszynowego ale to nie mam pojęcia jak się robi.
    Jeśli do PoE to chyba może być z dwóch stron.

Jeśli byś podłączał 2 urządzenia normalnie zasilane - 'ciekawe rzeczy' mogą się dziać jeśli będzie duża różnica potencjału na masie.
  • #5 7297733
    baczek007
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    PoE nie ma tu nic do rzeczy jezeli chodzi o ekran.
  • REKLAMA
  • #6 7297831
    lopiola
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    Jeden kabel lan leci od podłączonego kablem do uziemionej obudowy web serwera, dalej kabel lan z ekranem z obu stron do PoE, dalej kabel lan ekran od strony PoE do MikroTika. Web serwer ma połączone uziemienie z ekranowanym gniazdem Rj45, PoE bez uziemienia (cały ekran podłączony jest tylko w jednym miejscu do przewodu ochronnego czyli na zacisku w szafie).
    Mam tego trochę do zrobienia, a nie podobają mi się wystające drucik i folia z Rj45. Szukałem jakiegoś profesjonalnego opisu i nie znalazłem.
  • #7 7298445
    abdenagof
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Kolego, profesjonalnie to się zarabia moduł na końcu przewodu i używa zgrzewanego patchcorda,moduły firmy panduit świetnie nadają się do zarabiania wprost na przewodzie z pominięciem puszki

Jeśli chodzi o RJ to tak jak pisałeś w pierwszym poście, sreberko wywijasz i naciągasz na izolacje,dookoła obwiązujesz drutem, jeśli przeszkadza Ci wystające sreberko, możesz obwinąć je po zaciśnięciu RJ taśmą izolacyjną

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie prawidłowego zamocowania ekranu w skrętce FTP do wtyku RJ45. Użytkownicy podkreślają, że ekran powinien być podłączony z jednej strony kabla, a na drugim końcu można zastosować nieekranowaną wtyczkę. W przypadku zastosowania PoE, ekran może być podłączony z obu stron. Wskazówki dotyczące montażu obejmują wywinięcie folii ekranu, owinięcie nieizolowanym drutem oraz umieszczenie go w wtyku RJ45, aby dotykał blaszki. Dla profesjonalnego wykonania zaleca się użycie modułów, takich jak te od firmy Panduit, oraz zgrzewanych patchcordów. Użytkownicy sugerują również, aby po zaciśnięciu RJ45 obwinąć wystające elementy taśmą izolacyjną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA