Witam.
Na wstępie zaznaczę że jest to moja pierwsza konstrukcja. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z obróbką drewna. Pół roku temu nie wiedziałem co to zwrotnica.
W grudniu wpadłem na pomysł zrobienia kina domowego. Początkowo na cały sprzęt (głośniki, Amplituner, DVD) miałem przeznaczone 1200 PLN. Czyli miałem zamiar kupić używany amplituner i głośniki Tesli. Jednak przez ostatnie pół roku wszystko się stopniowo zmieniało, i tak Tesle zamieniłem na Visatona i Vife a używany amplituner na nowego Pioneera 1015.
Zamiast 1200 PLN wydałem 6000 PLN + TV 32’’. Dodam że kasę jaką wydałem na sprzęt zbierałem przez prawie rok i do tego sporo kasy pożyczyłem.
Kolumny Główne
Głośniki: 2 x Visaton W 170 S 8 Ohm + Vifa DX25TG-05-04 (2xW170S połączone równolegle)
Zwrotnica: Schemat dostałem od użytkownika z forum – „borysa”. Wykonanie zwrotnic zleciłem firmie Polink. Jedna szt kosztowała 65 PLN z kosztami wysyłki.
Obudowa: MDF 19mm, klejona Vikolem i skręcana wkrętami co 6 cm. Obietość netto: 44L. Typ: BR. Wymiary obudowy: (wys, szer, głeb) 990x220x320. Cztery wzmocnienia (żebra). Zrobiona komora na głośnik wysokotonowy tylko po to, aby ograniczyć objętość dla głośników nisko-średnio.
Podfryzowania pod głośniki zrobione wiertarka domową.
Wykończenie: Fornir dębowy, 3 x lakier bezbarwny mat, satyna. Fornir klejony na klej MOMENT.
Wrażenia z odsłuchu: Kolumny grają naprawdę dobrze, czysto, przestrzennie. Jednak muszę wymienić tłumik w zwrotnicy z -6db na -3db bo góra jest zbyt stłumiona. Na razie ten problem rozwiązałem za pomocą equalizera w amplitunerze.
Głośniki tylne
Głośniki: Visaton W 130 S 8 Ohm + Vifa TC20SD05-06
Zwrotnica: Schemat dostałem od użytkownika z forum diyaudio.
Obudowa: MDF 19mm, klejona Vikolem i skręcana wkrętami co 6 cm. Obietość brutto: 5L. Typ: zamknieta. Wymiary obudowy: (wys, szer, głeb) 295x180x180. Podfryzowania pod głośniki zrobione wiertarka domową.
Wykończenie: Fornir dębowy, 3 x lakier bezbarwny mat, satyna. Fornir klejony na klej MOMENT.
Wrażenia z odsłuchu: jedno słowo- rewelacja. Testowałem je jako kolumny główne przez kilka dni i może basu za wiele nie maja, ale za to grają bardzo czysto.
Centralny
Głośniki: 2 x Visaton W 130 SC 4 Ohm + Vifa TC20SD05-06 (2xW130SC połączone szeregowo)
Zwrotnica: Schemat dostałem od użytkownika z forum diyaudio.
Obudowa: MDF 19mm, klejona Vikolem i skręcana wkrętami co 6 cm. Obietość brutto: 11L. Typ: zamknięta. Wymiary obudowy: (wys, szer, głeb) 180x480x210. Podfryzowania pod głośniki zrobione wiertarka domową.
Wrażenia z odsłuchu: Dźwięk naturalny, choć mogłoby być troszeczkę głośniej, ale jak dodam kilka db w amlitunerze na sam centralny to naprawdę brzmienie jest takie jak powinno być.
Subwoofer
Głośniki: Visaton W 250S 4 Ohm
Obudowa: MDF 19mm, klejona Vikolem i skręcana wkrętami co 6 cm. Objętość brutto: 62,5L. Typ: BR. Wymiary obudowy: (wys, szer, głeb) 494x400x424. Podfryzowania pod głośniki zrobione wiertarka domową.
Wrażenia z odsłuchu: Do pokoju 18m2 w zupełności wystarczy.
Do zrobienia:
Miedzy głosnikami a obudową będzie przyklejona uszczelka do uszczelniania okien.
Kosztorys:
Do powyzszej ceny końcowej nie doliczyłem stolika RTV za 270 zł i TV za 1700 zł. Trzeba też doliczyć kilka złotych na pędzelki i takie tam rzeczy, które bedą mi potrzebne przy lakierowaniu.
Jak widać w kosztorysie jest pięć głośników Vifa TC, a ja wykorzystałem trzy. Z pozostałych dwóch głośników na jesieni zrobię 2 dodatkowe serandy do systemu 7.1.
Dla ułatwienia obliczyłem ile kosztowały poszczególne kolumny:
Kolumny główne (para): 1246 PLN
Subwoofer: 271 PLN
Centralny: 441 PLN
Kolumny tylne (para): 517 PLN
Razem: 2475 PLN
Podsumowanie:
Nie ma rzeczy niemożliwych. Jeśli czegoś nie umiemy zrobić, to zawsze możemy zdobyć potrzebne informacje oraz metodą prób i błędów wyrobić w sobie niezbędne umiejętności. Każdy może zrobic własne kino domowe, a wiele osób tego nie robi bo np. jest zbyt leniwa albo narzeka na brak czasu.
Mi jakoś udało się znaleźć „chwilkę” na budowę kina pomimo tego że w tygodniu pracowałem, jeździłem w weekendy do szkoły, pisałem prace licencjacka i zaliczałem sesje letnią.
Życzę powodzenia w budowaniu własnych konstrukcji i dziękuje wszystkim użytkownikom z elektrody, diyaudio i audionami którzy mi pomagali, szybko i rzetelnie odpowiadając na moje posty.
Fajne? Ranking DIY