logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyciskarka saszetek z mokrą karmą.

Ambrozy 25 Lip 2026 15:00 1395 4

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Powstała wyciskarka do saszetek z mokrą karmą dla kotów, ułatwiająca opróżnianie opakowań.
  • Projekt wykonano we FreeCAD i wydrukowano na drukarce 3D z ABS-u.
  • Pobudką były 5 kotów „dachowców” i irytacja ręcznym wyciskaniem saszetek.
  • Urządzenie działa wyśmienicie, saszetka jest opróżniana do zera, a po użyciu wystarczy spłukać je bieżącą wodą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:
  • Witam serdecznie.

Jestem szczęśliwym posiadaczem 5 kotów "dachowców". Zirytowany wyciskaniem saszetek, postanowiłem proces usprawnić i powstało takie oto ustrojstwo.

Wyciskarka saszetek z mokrą karmą. Wyciskarka saszetek z mokrą karmą. Wyciskarka saszetek z mokrą karmą. Wyciskarka saszetek z mokrą karmą.

Projekt wykonałem raczkując we FreeCAD. Wydrukowałem na drukarce 3D z ABSu.
    Jak dla mnie, działa wyśmienicie. Saszetka jest opróżniona do zera. Po użyciu spłukuję bieżącą wodą. Zamieszczam pliki.

Pozdrawiam Andrzej.
    Załączniki:
    • wyciskarka_saszetki.zip (8.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Ambrozy
    Poziom 15  
    Specjalizuje się w: maszyny budowlane jcb
    Ambrozy napisał 170 postów o ocenie 79, pomógł 9 razy. Mieszka w mieście -. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21944977
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Działa dla różnych rodzajów? W sosie, galaretce, pasztety?

Drukowałeś sam czy na zamówienie? Jaki jest koszt?
  • REKLAMA
  • #3 21945016
    Ambrozy
    Poziom 15  
    Ocena: 79
    Witam.

Maksymalna szerokość saszetki to poniżej 100 mm. Pasztetu nie próbowałem, jakoś nie podchodzi futrzakom, chociaż najstarszy zje. Kosztów nie policzę, sądze, że pare złotych. Drukarkę posiadam Endera v3 KE, na własne potrzeby wystarczający, wydruki na bieżąco można korygować. Bezproblemowo można przerobić na szersze saszetki.

Pozdrawiam Andrzej.
  • REKLAMA
  • #4 21945189
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12943
    Czemu drukowałeś akurat z ABS, czy w tym konkretnym przypadku daje to jakąś większą przewagę nad PLA? Element wydaje się być dość prosty, czy sztywność ABS jest tutaj potrzebna?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21945382
    Ambrozy
    Poziom 15  
    Ocena: 79
    Powiem krótko, przeraziła mnie kurczliwość PLA po wydrukowaniu już w użyciu. Działanie słonka w samochodzie zrobiło swoje. Zrobiłem sobie uchwyt do telefonu z PLA. Jakież było moje zdziwienie po jednym dniu użycia gotowego uchwytu w samochodzie. Skurczył się pewnie ze 2 do 3 mm.

Użytkuję cały czas wyciskarkę. Zobaczymy, jak przeżyje zmywarkę. Nie przejmuję się tym na razie.

PS. Zakupię filament PET i dam znać, jak wytrzyma zmywarkę.

Pozdrawiam, Andrzej

Dodano po 1 [minuty]:

Czemu ABS.

Był w drukarce po ostatnim projekcie.
Słuchaj:
REKLAMA