logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić wzmacniacz 350W na 700W? Problemy z IRF9640 i IRF640

grzeg123 23 Cze 2006 19:13 1206 4
REKLAMA
  • #1 2757356
    grzeg123
    Poziom 11  
    Jestem początkujacym ( chodzi o elektronikę) i mam problem.
    Znalazłemw internecie (możliwe że z elektrody) schemat wzmacniacza 350W lecz możliwość jest przerobić na 700W i trochę nie jasno podane jest na schemacie (zał.1). niewiem np. co wstawić mam w tam to miejsce (zaznaczone na czerwono) tam piszę żeby wstawić IRF9640 i IRF640 jak nie ma żadnych połączeń z tym IRF-em. i gdzie są wyjścia audio (to co się znam jest tam tylko jedno a drugie nie ma połączenia)
    Do Pomocy dam schemat ścierzek i części (schemat jest wraz z zasilaczem, wolał bym schemat bez zasilacza( mosfet str.4 - zał nadole) ponieważ na 700W potrzebnamon 90V a nie 70V.)

Będe z góry wdzięczny za pomoc.

Za dobrą pomoc dam min. 10 pkt.
    Załączniki:
    • mosfet str4.JPG (867.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • zał1.JPG (359.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2757508
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    W układzie masz 4 pary tranzystorów mocy połączonych równolegle.
    Prawdopodobnie jako jedną z dróg zwiększenia mocy zaproponowano
    dołączenie jeszcze dodatkowej pary (albo kilku). To pozwoli zwiększyć prąd płynący z wyjścia. (fakt że tranzystor ma mx. prąd 18A nie jest tu zbyt istotny).
    Drugą drogą jest zwiększenie napięcia zasilania.

To co według Ciebie wisi w powietrzu to masa układu.
    Taka gruba pozioma kreska, która oszczędza ciągania przewodów po całym schemacie.
    Tutaj jest to punkt zerowy zasilacza +-70V (potem 90).
    W układzie dla urozmaicenia występuje też drugi rodzaj masy, powiedzmy masa wejściowa. To te trójkąciki z poziomych kresek.
    Dokładnie nie powiem dlaczego tu akurat występują, ale warto ich nie pomylić i nie łączyć. (albo się pogorszy dźwięk, albo będą problemy z zasilaniem, nie badałem układu)

Niestety, jeżeli nie potrafisz rozpoznać masy na schemacie, to raczej powinieneś wszystko wykonywać pod czujnym nadzorem bardziej doświadczonej osoby.
    Nie tylko chodzi mi o straty finansowe po upaleniu połowy układu, ale też o bezpieczeństwo.
    2*70V potrafi zaszkodzić bez specjalnych dodatkowych okoliczności.
    (na połowie amerykańskich filmów widać jakie efekty może mieć nawet 110V ;-) )

Pozdrawiam i życzę szybkiego zdobywania wiedzy.
  • REKLAMA
  • #3 2759053
    grzeg123
    Poziom 11  
    A by można by bardziej wytłumaczyć co wstawić (tam gdzie jest zaznaczone na czerwono), to co ty powiedziałeś to tylko część! zrozumniałem.

jak by można było to proszę to narysowac to na schemacie tym co dałem w załączniku.
  • REKLAMA
  • #4 2759783
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    na obrazku 01 zmiana pokazana zielonym kabelkiem

na obrazku 02 sposób doczepienia dodatkowych 2 par tranzystorów (tak jak zrozumiałem)

symbol masy kojarzę z metodami montarzu na blaszanym chassis które w urządzeniach lampowych pełniło funcję masy, również metalowe obudowy miały taką rolę. Wystarczało wtedy dolutować kabel/końcówkę do najbliższego fragmentu tej blachy żeby mieć połączenie z : potencjałem ziemi lub zerowym/ujemnym(/dodatnim) zaciskiem zasilacza.
    Do dziś stosowane w instalacjach samochodowych.
    No historycznie, to telegraf miał tylko jeden kabel a drugi koniec zakopywano.
    Obecnie masa jest zwykle największą powierzchnią na płytce drukowanej (pełni też rolę ekranu przeciwzakłóceniowego), a w płytkach wielowarstwowych zajmuje całą (z dokładnością do otworów) powierzchnię płytki. Za każdym razem okazuje się, że znak graficzny jest bliski rzeczywistości bo połączenie z masą uzyskuje się krótkim połączeniem z odp. warstwą PCB.

Jeszcze uwaga o kondensatorach. Napięcia zasilające +-70V są połaczne każde z 4 (6) identycznymi kondensatorami połączonymi z masą.
    To nie jest paranoiczna redundancja. Każdy z tych kondensatorów powinien być zamontowany jaknajbliżej swojego tranzystora, krótkim-grubym połączeniem i krótkim do masy. Schemat ideowy jest pewną abstrakcją rzeczywistego urządzenia i nie wszystkie szczegóły jego budowy pokazuje.
    Załączniki:
    • Jak przerobić wzmacniacz 350W na 700W? Problemy z IRF9640 i IRF640 WZM_02.jpg (33.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak przerobić wzmacniacz 350W na 700W? Problemy z IRF9640 i IRF640 WZM_01.jpg (56.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2761115
    grzeg123
    Poziom 11  
    Tezaz zrozumniałem o co chodzi w tym wzmacniaczu
    Dzięki za pomoc.
REKLAMA