logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

odpalanie auta przy opadach atmosferycznych problem

tansei 24 Cze 2006 00:56 1546 9
REKLAMA
  • #1 2758634
    tansei
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam, jestem tu swiezy takze prosze nie jedzcie po mnie jesli watek przewijal sie gdzies w odpowiedziach ;) , niestety nie udalo mi sie znalezc nic na ten temat na forum

mam nastepujacy problem, gdy tylko spadnie deszcz, lub na dworzu jest wilgotno - jesien, wiosna, mam problemy z odpalaniem auta, rozrusznik kreci cala elektryka dziala ale volwiszon nie chce odpalic.

Problem pojawia sie gdy zostawie auto na parkingu i postoi sobie godzine na powietrzu w opadzie, albo gdy na zewnatrz jest wilgotna atmosfera. Jesli jest jezdzone codziennie problem mozna powiedziec znika, auto krztusi sie na poczatku ale pali, ale niedaj boze jak postoi nie jezdzone ze dwa dni w garazu - zima ... brandzlowanie ssaniem i glaskanie deski rozdzielczej.

podejrzewam cewke albo przewody wysokiego napiecia...
    mial ktos podobny problem...? auta znajomych pala bez problemu a tu taki zonk
  • REKLAMA
  • #2 2758661
    fred117
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Ja bym stawial na przewod wysokiego napiecia...
    Zauwaz ze jest to ogromne napiecie ale o bardzo malej wydajnosci pradowej...
    Co z tego ???
    A no to ze niewielkie pekniecie i troszke wilgoci stawiajac nawet duzy opor moze znacznie obnizyc napiecie...
    Gdy samochod jest uzywany silnik podgrzewa to wszystko i woda szybko odparowywuje a jak ma 2 dni przerwy to zonk...
    sprubuj zdjac przewody wziasc do domu i dobrze wysuszyc...
    Jezeli po zamontowaniu swiezo "wysuszonych" przewodow zapali bez problemu to masz swojego winowajce...

Pozdro...
  • REKLAMA
  • #3 2758800
    IWEX100
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam
    Zgadzam się z kolegą jednak bardziej kładłbym nacisk na cewkę.

Pozdrawiam
  • #4 2758890
    tansei
    Poziom 11  
    hmm dwa posty i dwie mozliwosci wykorzytane ;)

co do przewodu wysokiego napiecia, czy chodzi tutaj o przewody doprowadzajace napiecie na swiece? czy o jakis inny przewod ?
    mimo to cewka nie daje mi spokoju...
  • REKLAMA
  • #5 2759120
    fred117
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Tak chodzi dokladnie o te przewody. Dla pewnosci mozesz tez przeczyscic zlacza...

Pozdro...
  • REKLAMA
  • #6 2759248
    terpio
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Sprobuj popsikac przewody WN sprajem przeznaczonym do tego(wypierajacym wilgoc), oczysc plastikowa glowiczke cewki zaplonowej, zajzyj do kopulki rozdzielacza (jesli jest takowa) zobacz jak wygladaja styki i wnetrze. Kurz i brud + wilgoc w ukladzie WN stanowia czesta przyczyne ucieczki pradu WN.
  • #7 2759621
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Zacznij od przewodów WN,bo to najmniejszy koszt.Jeśli auto jest leciwe,a nie podałeś rocznika to i tak się proszą o wymianę.Jeśli to nie pomoże to cewka.
  • #8 2760824
    tansei
    Poziom 11  
    ok podam wiecej szczegolow, auto to volvo 360 2.0 rocznik 86, swiece byly wymieniane pierwotnie bosh, teraz od jakiegos czasu jednoelektrodowe od renault, przewody wysokiego napiecia byly wymieniane takze jakis czas temu, dokladnie niestety nie wiem, tyle co z przekazu ustnego wlasciciela ;) - taty. Ostatnio jednak zaczelo nam to strasznie dokuczac stad tez post na forum.
    Swiece imo odpadaja ze wzgledu na to ze pali bez problemu gdy jest sucho, przewody WN jak sami wskazaliscie potraktuje jeszcze tym sprajem odganiajacym wilgoc i zobaczymy, odkrece wkoncu tez cewke - jednak nie wiem czy w tym przypadku uszczelniac ją w jakis sposob // czy jest mozliwosc aby mial miejsce jakis przeplyw wilgoci do jej wnetrza, cos mi sie kojarzy ze z rok temu czyscilismy styki. Auto nie jest z nami pierwszy rok wiec znane jest na przestrzal - to jego jedyna bolaczka na chwile obecna.
    Co do cewki - pytanie mam nastepujace : czy jej rozebranie i przeczyszczenie //proba zaizolowania cokolwiek pomoze czy lepiej od razu inwestowac w nowa sztuke - jesli to jest to ...
  • #9 2761510
    manim
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    ten rocznik pewno na kopułce jak tak to zmien razem z palcem i sprubuj zmniejszyc przerwe na swiecach
  • #10 3571222
    tansei
    Poziom 11  
    problem rozwiązał się właściwie sam, po zmniejszeniu przerw na świecach, wysprajowaniu sprajem do niwelowania wilgoci na granicach złączek, i wymianie jednej świecy z lekko ukruszoną ceramiką jest o niebo lepiej. Teraz pozostaje jeszcze kwestia regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu ale to już zupełnie inny temat.
    Dzięki za pomoc!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z odpalaniem samochodu Volvo 360 2.0 z 1986 roku pojawia się przy wilgotnej atmosferze i opadach deszczu. Rozrusznik działa, ale silnik nie zapala, szczególnie gdy auto stoi nieużywane przez kilka dni na zewnątrz lub w garażu. Przyczyną mogą być przewody wysokiego napięcia (WN) oraz cewka zapłonowa. Wilgoć powoduje obniżenie napięcia na przewodach WN przez mikropęknięcia izolacji, co utrudnia zapłon. Zalecane jest zdjęcie i dokładne wysuszenie przewodów, oczyszczenie złączy oraz zastosowanie specjalnego sprayu do eliminacji wilgoci na przewodach i elementach układu zapłonowego, takich jak kopułka rozdzielacza i cewka. Warto również sprawdzić i ewentualnie wymienić kopułkę i palec rozdzielacza oraz zmniejszyć przerwę na świecach zapłonowych. Po tych czynnościach problem znacząco się poprawił, a wymiana jednej uszkodzonej świecy dodatkowo pomogła. Dalsza regulacja kąta wyprzedzenia zapłonu pozostaje do wykonania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA