logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektrozawór par paliwa. Jakie ma być na nim napięcie?

luk1980 24 Cze 2006 16:41 12373 7
REKLAMA
  • #1 2760038
    luk1980
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam
    Mam następujace pytanie jakie ma być napięcie na elektro zawoze par paliwa
    ?Ten elektrozawór miesci się pomiedzy filtrem węglowym a koletktorem dolotowym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2760083
    tytan58
    Poziom 20  
    Ocena: 153
    to zależy w jakim samochodżie ,przewarznie jest tak; +12v przy pracującym silniku,
    a masą jest aterowany z komputera wtrysku cyklicznie.
  • REKLAMA
  • #3 2761956
    luk1980
    Poziom 22  
    Posiadam Polo Classic 1,4 AEX
    Czyli jest sterowany masą?Zastanawiam się czy jest taka mozliwośc żeby nie było "dobrej masy"i elektro zawór nie do końca się zamykał bo mam takie wrażenie ze tak się dzieje.Mam jeszcze jeden problem jak go trzeba ustawić zeby było dobrze?Prosze o pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #4 2762463
    wojtula11
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Jak wspomniał kolega EVAP ma stałe zasilanie 12V , masą steruje ECU. To ECU decyduje o twarciu i zamknięciu zaworu .
  • #5 2762597
    luk1980
    Poziom 22  
    To wiem
    Tylko na tym zaworku jest rególacja jak go trzeba wyrególować?Bo tak mi sie wydaje ze silnik pracuje w trybie awaryjnym sonda nie zawsze pracuje
    i wyskakują błedy
    przez 2 lata nie miałem tego zaworku EVAP i chce teraz to wszystko ustawić
    żeby miec spokój
  • REKLAMA
  • #6 2763963
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    A dlaczego masz wrazenie,ze silnik pracuje w trybie awaryjnym?Co sie dzieje i jakie sa objawy tego?Nie pamietam,ale na desce rozdzielczej jest chyba kontrolka silnika i jak komputer przechodzi w tryb awaryjny to ona sie zaswieca i swieci caly czas.Pozatym piszesz,ze wyskakuja ci bledy.Jakie i czego dotycza?No i dlaczego myslisz,ze zaworek nie zamyka sie do konca?
  • #7 2798347
    luk1980
    Poziom 22  
    Elektrozawór przepuszcza cały czas powietrze a on powinien taktować cały czas.Błędy jakie wyskakują dotyczą lambdy np:Lambda nie osiągnięto wartosci adaptacyjnej.Przekroczono wartośc adaptacyjna mieszanki i nie osiągnięto wartosci adaptacyjnej mieszanki takie błędy wyskakuja.Obroty falują przepustnica była myta nie jeden raz i robiona była adaptacja czasami zdaza sie ze lamba nie próbkuje i zatrzymuje się na ok 0,1V jak dodam gazu n a ok 2000obr zaczyna pracowac normalnie.
  • #8 2882579
    Fisiak
    Poziom 12  
    Miałem podobne objawy. Uszkodzony był czujnik ciśnienia powietrza dolotowego w kolektorze ssącym. Niestety koszt ok 500PLN.
    Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Elektrozawór par paliwa w samochodzie, najczęściej zasilany jest stałym napięciem +12V, natomiast sterowanie odbywa się poprzez masę cyklicznie załączaną przez komputer sterujący wtryskiem (ECU). W modelu Volkswagen Polo Classic 1.4 AEX elektrozawór jest sterowany masą, a ECU decyduje o czasie otwarcia i zamknięcia zaworu. Problemy z prawidłowym działaniem elektrozaworu mogą powodować błędy lambdy, takie jak nieosiągnięcie wartości adaptacyjnej mieszanki czy przekroczenie wartości adaptacyjnej, co skutkuje falowaniem obrotów silnika i trybem awaryjnym. Elektrozawór powinien taktować, a nie przepuszczać powietrze ciągle. Dodatkowo, podobne objawy mogą być spowodowane uszkodzeniem czujnika ciśnienia powietrza dolotowego w kolektorze ssącym, którego wymiana jest kosztowna. Regulacja elektrozaworu nie została jednoznacznie określona, jednak prawidłowe działanie jest kluczowe dla stabilnej pracy silnika i poprawnej pracy sondy lambda.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA