logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana prawa jazdy , jak to jest ?.

RSP 24 Cze 2006 19:23 2930 3
REKLAMA
  • #1 2760447
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    W związku z tym że wiadomy minister wydał stosowne rozporządzenie o wymianie praw jazdy w mediach pojawiają się ciekawe informacje . Nie chodzi mi o samą wymianę czy jest zgodna z prawem czy nie , ale o coś zupełnie innego. Pojawiło się ostatnio stwierdzenie że umowy ubezpieczeniowe mogą być unieważnione z powody nie wymienionego dokumentu . To znaczy że wypadek spowodowany przez kierowcę z nie wymienionym prawkiem może skutkować brakiem świadczeń ubezpieczeniowych , tak jakby kierowca nie posiadał żadnego ubezpieczenia !. Tak się nad tym zastanawiam czy prawo jazdy jako dokument może być brane pod uwagę przy wypadku , jak również czy spowodowanie wypadku bez prawka ( bo się zapomniało ) też spowoduje utratę świadczeń wynikających z umowy.
  • REKLAMA
  • #2 2760614
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 876
    Wszystko zależy od "interpretacji prawnej","Dobry"prokurator nawet anioła wsadzi,stare przysłowie"dajcie nam człowieka a paragraf się znajdzie" :D :D :D

Lepiej"nie kusić losu" bo może być różnie :cry:
  • REKLAMA
  • #3 2760652
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1407
    Zapomnienie prawa jazdy to inna sytuacja - kazdemu moze sie zdarzyc i grozi za to jedynie mandat. Natomiast stare prawko to to samo co brak prawka- czyli jazda bez wymaganych dokumentow , a wiec ubezpieczyciel nie pokryje ewentualnych strat. Wymiana na nowe zatem konieczna!.
  • #4 2761079
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Niezupełnie prawo jazdy jest tylko dokumentem dla policjanta potwierdzającym posiadanie uprawnień , bo oprócz prawka wydział komunikacji ma również dokumenty potwierdzające „zdolność do prowadzenia określonych pojazdów” , przekroczenie terminu wymiany prawa jazdy nie może skutkować i nie skutkuje utratą uprawnień , chyba że zostało wydane na czas określony. Pisze o tym z powodu UE , a dokładnie opracowanego wzoru prawa jazdy dla całej UE. Chodzi mi o to że za kilka miesięcy ponownie trzeba będzie wymieniać prawka na bardziej unijne i co znowu 100zł diabli tj. urzędnicy wezmą. A tak na marginesie gdy się zapomni prawka to również jedzie się bez wymaganych dokumentów. Dodatkowo gdy ubezpieczałem samochody nikt nie sprawdzał czy mam prawko. Nieaktualny adres zameldowania również czyni prawko nieważnym nie mylić z utratą uprawnień do kierowania.
REKLAMA