logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prawo jazdy. Czy w czasie oczekiwania na nowe mogę jeździć?

adamko 27 Lis 2006 20:41 13901 14
REKLAMA
  • #1 3270127
    adamko
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    witam może ktoś akurat wie czy w czasie czekania na wydanie nowego prawa jazdy można jeżdzić ,stare oddałem ale zapomniałen się spytać mam czekać 10 dni i bym sobie spokojnie przeżył ale trafiła się pilny wyjazd i nie wiem czy mogę kwit mam że stare oddałem i czekam na nowe
  • REKLAMA
  • #2 3270513
    Zdzicho
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Jakto oddałeś, przecież stare było zabierane w momencie dawania nowego a nie wcześniej ??
  • #3 3270587
    adamko
    Poziom 15  
    nie tak fizycznie mam stare i kwit na nowe sorry nieporozumienie ale czy mogę na nim jeżdzić
  • #4 3270635
    Zdzicho
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Nie jestem autorytetem w tej sprawie ale pewnie nie. Jakby nie było to tyle o tym trąbili w TV że powinieneś dawno wymienić. Jak dobrze "pogadasz" w wydziałe komunikacji to są wstanie wyrobić nowe w ciągy 5 dni (aż)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3271203
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1702
    Witam

Ja tez ekspertem nie jestem, ale głupota by było gdybyś tracił uprawnienia do prowadzenia pojazdu w momencie oczekiwania na nowy dokument. Przecież prawo jazdy posiadasz ale z przyczyn niezależych od Ciebie nim niedysponujesz.

To tak samo jakbyś wymieniał dowód osobisty ze starego na nowy i przez ten czas np. nie mógł kupić piwa - przecież niezależnie od tego jestes pelnoletni.

Myśle że można spokojnie poruszać sie samochodem, ale podkreślam że ekspertem nie jestem.

Pozdrawiam
  • #6 3273019
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    jesli chodzi o stary typ dokumentu

swego czasu za jazdę z tym papierkiem dawali mandaty ale późnej ktoś się docztytał że te mandaty nie całkiem słusznie dawano

kwestia tego co słyszał policjant który ewentualnie cię złapie

jeśli o nowe to bez problemu możesz jeździć
  • #7 3274456
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    Nie masz prawa jazdy przy sobie = nie jedziesz. Prawda, że proste? Nie można było równie prosto pomyśleć z wcześniejszą wymianą? Im bliżej końca terminów wymiany tym pewnie coraz więcej osób będzie lecieć na hura...
  • #8 3274875
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 125
    djbolo napisał:
    Nie masz prawa jazdy przy sobie = nie jedziesz. Prawda, że proste? Nie można było równie prosto pomyśleć z wcześniejszą wymianą?

Człowiek napisał, że:
    Cytat:
    fizycznie mam stare i kwit na nowe [...]ale czy mogę na nim jeżdzić

Więc prawo jazdy ma. Jeździć może (tylko może niekoniecznie na prawie jazdy ;) ). Jedynie z Polski nie może wyjechać, bo mu w Unii tych kwitów nie uznają.
    Co oczywiście w niczym nie przeczy generalnej zasadzie, którą podałeś.
  • REKLAMA
  • #9 3274935
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Artykuł z Metra, z dnia 2006-10-31:

"Mieszkanka Zielonej Góry wygrała w sądzie z ubezpieczycielem, który nie chciał jej zapłacić odszkodowania po stłuczce, bo jechała ze starym prawem jazdy
    Zielonogórzanka uczestniczyła w kolizji drogowej. Firma ubezpieczeniowa odmówiła wypłaty odszkodowania, bo kobieta nie wymieniła prawa jazdy na nowe. Poszkodowana wytoczyła ubezpieczycielowi proces. Przed sądem reprezentowała ją adwokat Anna Drobek. - Jeżeli prawo jazdy traci ważność, nie oznacza to wcale, że kierowca nie potrafi już jeździć - tłumaczy prawniczka. - Przecież ktoś mógłby ukraść mojej klientce prawo jazdy. Czy wtedy nie potrafiłaby kierować? W takich przypadkach firma ubezpieczeniowa nie może odbierać ludziom prawa do ochrony - wyjaśnia Drobek. Sprawę wygrała. Sąd przyznał jej klientce 9 tys. zł odszkodowania.

"Metro" już wcześniej informowało o orzeczeniu Naczelnego Sądu Administracyjnego, który stwierdził, że minister transportu nie miał prawa decydować o tym, kiedy i czy w ogóle stare dokumenty stracą ważność. W połączeniu z orzeczeniem zielonogórskiego sądu daje to nadzieję wszystkim kierowcom, którzy jeszcze nie wymienili prawa jazdy. Prawnicy radzą, by nie przyjmować mandatu od policji i w sądzie grodzkim powoływać się na orzeczenie NSA. Ci, którzy zostali już ukarani, mają trudniej, bo zgodzili się przyjąć mandat. Ale też mogą w sądzie starać się udowodnić, że zostali ukarani bezpodstawnie."
    Poza tym w Kodeksie drogowym z 2005 roku, w Taryfikatorze mandatów, widnieje zapis:
    "Kierowanie pojazdem przez osobę nieposiadającą przy sobie wymaganych dokumentów - 50zł za brak każdego z wymaganych dokumentów, nie więcej niż 250zł." Zero punktów karnych. Nie wiem czy coś się zmieniło - w internecie jest kodeks.
  • #10 3275129
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1661
    Oj raczej jak napisał Ptolek. Podczas kontroli należy okazać się "ważnymi dokumentami". Ale tutaj jeszcze jest szansa. Mianowicie tzw stare prawa jazdy wydawane były z ważnością często bezterminową. A więc jeździć możesz tyle, że możesz spotkać sie z kłopotami. To trochę podobnie jak ze znakami typu zakaż ruchu dla pieszych. Ale przecież pieszy nie posiada żadnej licencji na chodzenie i nie musi znać znaków. Ale kłopoty może mieć z powodu naruszenia tego znaku.
  • #11 3276351
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    mczapski napisał:
    To trochę podobnie jak ze znakami typu zakaż ruchu dla pieszych. Ale przecież pieszy nie posiada żadnej licencji na chodzenie i nie musi znać znaków.

Nieprawda. Pieszy również jest uczestnikiem ruchu, więc pewne znaki go obowiązują. Poza tym, nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania :wink: Może by tak autor tematu przedzwonił na bardzo enigmatyczny numer 997 i już byśmy mieli informacje z pierwszej ręki...?
  • #12 3276506
    ShX
    Poziom 13  
    numer 997 jest numerem alarmowym i nie wiem czy dzwonic pod ten nr jest najrozsadniej ale co prawda to prawda komendy policji maja w internecie podane numery telefonow
  • #13 3276615
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    najlepiej do Wydziału Komunikacji w Starostwie ( lub pokrewnej instytucji )
  • #14 3280753
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Ja mam też "prawie" stare prawko z jedną fotką. Ponoć teraz trzeba mieć z dwiema. Nie wiem, nie znam się, ale policja ogląda i nic nie mówi, a miałem poważne kontrole (mam A, B, D) i czasem "bryknę" się autobusem z ludźmi. Na razie nic nie mówili. Chyba, że masz ten najstarszy druk - rozkładany... To juz inna sprawa.

PS : Jak się żeniłem to olałem ciepłym sikiem wymianę dowodu osobistego i nadal mam rozkładany, w fatalnym stanie, ale z wpisem "kawaler" - jestem z niego w dziwnym sensie dumny...
  • REKLAMA
  • #15 3291681
    adamko
    Poziom 15  
    sorry ze tak dlugo ale dopiero wrócilem polazlem z bombonierka i mialem prawko w 3 dni dzieki za pomoc zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię możliwości prowadzenia pojazdu w okresie oczekiwania na wydanie nowego prawa jazdy po oddaniu starego dokumentu. Uczestnicy wskazują, że prawo jazdy jest dokumentem potwierdzającym uprawnienia, a jego fizyczny brak w trakcie wymiany nie powinien automatycznie pozbawiać prawa do jazdy. Zwrócono uwagę, że stare prawa jazdy często miały ważność bezterminową, co może wpływać na interpretację sytuacji podczas kontroli policyjnej. Przytoczono również orzeczenie sądowe, w którym kierowca wygrał z ubezpieczycielem, który odmówił wypłaty odszkodowania z powodu posługiwania się starym prawem jazdy. Wskazano, że w przypadku kontroli należy posiadać ważne dokumenty, a wątpliwości najlepiej wyjaśnić bezpośrednio w Wydziale Komunikacji. Autor tematu ostatecznie potwierdził, że nowe prawo jazdy otrzymał w ciągu 3 dni, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA