logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator Żelowy (dodatkowe zasilanie do wzmacniacza)

Misiak-007 24 Cze 2006 23:12 5604 19
  • #1 2761109
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Witam!!!
    Chcialbym podłączyc akumulator żelowy do wzmacniacza aby nie obciążać samochodowego, poniewaz przy dluzszym sluchaniu nie moge odlapic samochodu a pozatym sie boje ze go zasiarcze.
    A teraz moje pytania
    1. Czy wogole jest sens robienie takiego numeru?
    2. Jak podlaczyc taki akumulator?
    3. Jak ladowac taki akumulator?
    Pozdrawiam Łukasz
  • #2 2761294
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    1. chyba tak
    2. bodajze rownolegle, wtedy zostaje 12v w instalacji
    3. z alternatora.
  • #3 2761516
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Najprostsze rozwiązanie to wymiana akumulatora w samochodzie na większy np. 72Ah jeśli taki wejdzie ( mocowanie ) zamiast starego ( dopasować akumulator rozmiarami do miejsca mocowania ) . Dodatkowy akumulator oznacza przeróbkę instalacji ( ładowanie z samochodu ) będzie można długo słuchać muzy , lub tylko zamontowanie dodatkowego akumulatora do samego sprzętu i ładowanie go z gniazdka sieciowego tu czas słuchania może być bardzo ograniczony chyba że będzie to 200Ah zajmujące prawie cały bagażnik.
  • #4 2761606
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Tyle tylko, że dołączając do instalacji samochodu drugi akumulator spowodujesz, że oba będą niedoładowane. Jeśli już masz "wybajerzoną" mocną instalację audio, to należałoby pomyśleć o mocniejszym źródle zasilania, czyli o wymianie zestawu alternator - akumulator na większe.
  • #5 2762319
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Posiadam obecnie akumulator 75Ah i standardowy alternator. Tylko nie wiem czy zamontowanie wiekszego alternatora nie zepsuje nic oraz czy wogole taki dostane.
    A co do mojego pytania to czytalem na postach ze ladowanie akumulatora zelowego odbywa sie w inny sposob niz w zwyklym.
    A podlaczenie rownoregle to chyba wydaje mi sie tez zlym pomyslem. (nie wiem)Mi sie wydaje ze jak podlacze akum. zwykle za nim zel a potym kondi to zelowy bedzie odciazal zwykly. Jesli sie myle to mnie poprawcie.
    Pozdrawiam Łukasz
  • #6 2762411
    raveland
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    co masz za sprzet ze ci tak zjada prad??
    musisz miec chyba ponad 100A na wzmaku
  • #7 2762529
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    no właśnie ......--a co Ci przyjdzie z żelowego --to że na postoju pograsz 10 minut dłużej i też padnie- jak koniecznie chcesz to daj drugi aku do bagażnika i przełączaj zasilanie( np. dwa przekażniki po 70 A równolegle) graj i jezdzij raz na jednym a raz na drugim a jak mało to ładuj w domu ---pozdrów sąsiadów
  • #8 2763564
    Misiak-007
    Poziom 14  
    HEhe dzieki.
  • #9 2769975
    Misiak-007
    Poziom 14  
    No dobra ale czy potrafi mi ktos wytlumaczyc czy mozna podlaczyc szeregowo aku. zelowy i kwasowy? Oraz czy ladowanie z alternatora nie zaszkodzi aku. zelowemu?
  • #10 2770020
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2770617
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Pierwsze to bedzie połaczenie równoległe. (Tego nie jestem pewny)
    Drugie szeregowe.
    Załączniki:
    • Akumulator Żelowy (dodatkowe zasilanie do wzmacniacza) połączenie aku.jpg (17.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2772146
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    To ci powiem, że pierwsze to połączenie równoległe, a drugie dla odmiany to też równoległe. Tylko w pierwszym przypadku nakombinowałeś z połączeniami i je zdublowałeś. Dodatkowo porobiłeś jakieś pętle, co może skutkować pojawieniem się zakłóceń. Poza tym jak ktoś już trafnie napisał wyżej (nie chce mi się przewijać - leń jestem ;) ) przy połączeniu szeregowym akumulaotrów dostałbyś 24 V i spalił wszystko.
  • #13 2772234
    tomasz wojcicki
    Poziom 23  
    Ocena: 347
    A ja dodam że akumulatory zelowe raczej źle znoszą chwilowe duże obciążenia np. podczs rozruchu samochodu jak juz stosowac to tylko dodatkowy akumulator kwasowy.
  • #14 2772346
    łowieca
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    A co byście powiedzieli na połączenie równoległe kwas+żel lecz na torze z kwasa do żelowego dać diode (jakiegos smoka ze 30A żeby wytrzymała i na sporym radiatorze :D ) żeby był on ładowany przez alternator, a rozładowywany tylko przez sprzęcik (oczywiście sprzęt podpięty pod żelowego aku).

Dodano po 7 [minuty]:

Coś w tym stylu :D
    Załączniki:
    • Akumulator Żelowy (dodatkowe zasilanie do wzmacniacza) dioda.jpg (21.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2773129
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 2773297
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Poprawiłem ten rysunek i teraz powinno byc dobrze. Jesli jest cos zle to piszcie.
    Załączniki:
    • Akumulator Żelowy (dodatkowe zasilanie do wzmacniacza) polaczenie aku. zel.jpg (36.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2781199
    raveland
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    zawsze mozesz kupic 2x aku 6v i polaczyc szeregowo
    6v sa duzej poijenosci
  • #19 2782132
    Misiak-007
    Poziom 14  
    Chcialem pokazac jak wygladalo by polaczenie szeregowe dlatego dalem 2 zrodlo zasilania bo chyba inaczej szeregowego polaczenia sie nie uzyska. (Mozesz przedstawic polaczenie aku. 6V na rysunku) Chyba ze wy wiecie jak. A jak bedzie ladowany aku zelowy? Czy takie ladowanie bedzie dla niego zdrowe?
  • #20 8878065
    soql
    Poziom 11  
    Witam,
    Odświeżam temat sprzed 4 lat, ale takto musiałbym założyć nowy więc na to samo wyjdzie :-). Chodzi mi dokładnie o to samo - czy któraś z przedstawionych tu wersji ładowania żelówki (jako dodatkowego akumulatora w samochodzie przeznaczonego tylko na car-audio) jest poprawna :) ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania akumulatora żelowego jako dodatkowego źródła zasilania wzmacniacza samochodowego, aby nie obciążać głównego akumulatora kwasowego i uniknąć jego zasiarczenia. Poruszono kwestie sensowności takiego rozwiązania, sposobu podłączenia oraz ładowania akumulatora żelowego. Zalecane jest podłączenie równoległe, jednak zwrócono uwagę, że równoległe łączenie dwóch akumulatorów o różnych typach (żelowy i kwasowy) może prowadzić do niedoładowania obu. Ładowanie powinno odbywać się z alternatora, ale akumulatory żelowe mają inne wymagania ładowania niż kwasowe i źle znoszą duże chwilowe obciążenia, np. podczas rozruchu silnika. Proponowano stosowanie diody na torze ładowania, aby zapobiec rozładowaniu akumulatora kwasowego przez żelowy. Wskazano, że połączenie szeregowe akumulatorów skutkowałoby podwojeniem napięcia (24 V), co jest niebezpieczne dla instalacji 12 V. Alternatywnie sugerowano wymianę akumulatora na większy o pojemności np. 72 Ah lub zastosowanie dwóch akumulatorów 6 V połączonych szeregowo dla uzyskania większej pojemności. Wskazano również, że montaż drugiego alternatora jest zbędny, gdyż oba akumulatory mogą być ładowane z jednego alternatora. Podsumowując, rozwiązanie z dodatkowym akumulatorem żelowym wymaga odpowiedniej instalacji i kontroli ładowania, a najlepszym podejściem jest stosowanie akumulatorów o podobnych parametrach i właściwe zabezpieczenia elektroniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA