Cytat: Jestem pod wrażeniem że udało Ci się coś na FPGA zbudować Ten przetwornik w SAMie ma owszem częstotliwość 8 MHz (ADCClock), ale czas konwersji przy 8 bitach wynosi 1.25 us, czyli 800 KHz.
No faktycznie... nie wzialem pod uwage ze czas konwersji wynosi 10 cykli procesora plus jeszcze czas akwizycji... to odpada w takim razie.
Cytat:
To byłaby ciekawa opcja, ale pytanie: jaką prędkość linii I/O ma ten AT91SAM7S?? Bo jeżeli by taktować rdzeń zegarem 50 MHz to pewnie 5 milionów próbek (10 taktów/próbkę) dałoby się osiągnąć, czyli kilkakrotnie więcej niż wewnętrzny ADC. Można by samo czytanie z ADC rozwiązać jakoś inaczej sprzętowo aby można było osiągnąć próbkowanie 60 M/s, ale nie wiem jak...
No wlasnie... ja samo czytanie a ADC wykonuje na FPGA, generuje adres do zewnetrznej pamieci i zapisuje probki... tylko trudno stosowac FPGA za 100 zl do projektu ktory ma byc tani (ja uzylem Altera Cyclone, bo taki mam w firmie i ten model ma 240 nozek a ja potrzebowalem duzo nozek bo mam dwie pamieci i 2 ADC dwuportowe + 16 pinow na analizator stanow). Moze daloby sie najprostsza logike zrobic na jakims tanim CPLD, albo na bramkach 74HC (tylko ze z HC ludzie maja problemy bo takie projekty juz powstawaly, no i bardzo to ogranicza mozliwosci i zwieksza ilosc ukladow).
A jakbys chcial jeszcze zrobic wyzwalanie pomiaru zboczem, poziomem, sygnalem zewnetrznym... to ja tego nie widze bez FPGA... a glownie o to chodzi w oscyloskopie cyfrowym, zebysmy mogli wyzwolic przebieg, zapisac jak najwiecej probek, i podejrzec, inaczej nie ma sensu robic cyfrowego bo lepiej kupic na allegro najtanszy analogowy.
Cytat:
Update: widzę że najwolniejsze piny a AT91SAM7S... mają 12.5 MHz taktowanie, więc jedyną przeszkodą będzie prędkość procesora... Max według datasheeta to 55 MHz.
Procka sie da podkrecic do prawie 100MHz podobno... a z pinami to nie wiem jak jest, trzebaby zrobic testy praktyczne.
Cytat:
Pytanie: ile taktów procesora zajęłoby wykonanie jednego przebiegu poniższej pętli (czyli to co w klamrach)?
i - 16-bitowa całkowita
tablica - tablica 8-bitowych całkowitych
for (i=0;i<65535;i++)
{
tablica[i]=wartosc_pinow_od_PA0_do_PA7
ustawienie sygnalu clk dla zewnętrznego ADC (zanegowanie PA8?)
}
ile jeden przebieg takiej pętli zająłby taktów procesora? Jaką częstotliwością da się go realnie taktować?
Niestety tutaj tez by trzeba zrobic testy praktycznie... albo chociaz podejrzec jak kompilator to przetlumaczy i policzyc instrukcje w assemblerze (na AVR to bym zrobil od reki, na assemblerze arma sie nie znam i zajelo by to wiecej czasu)
Niestety ja mam juz tyle projektow na glowie ze praktycznie slonca nie widze na niebie ostatnio. Narazie bede w wolnych chwilach walczyl z moim oscyloskopem na FPGA zeby nie stal sie kolejnym projektem zamieszkujacym moja szafe.
Ale temat taniego oscyloskopu jest ciekawy, moze cos z tego powstanie ;].