logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner DSX 6010/91A. Po burzy wystrzeliła przetwornica.

waco 26 Cze 2006 13:56 2029 6
REKLAMA
  • #1 2764990
    waco
    Poziom 28  
    Ocena: 92
    Brak działania.
    Na płytce zasilacza widać dwa przestrzały po laminacie- jeden pod transoptorem, a drugi przy fitrze sieciowym.

Widoczne są pekniete dwa elemnty smd: kondensator 2135 i rezystor 3134 oba są na pierwszym wyprwadzeniu układu scalonego MC44603AP
    Wygląda na zwarty też jedeyny po stronie pierwotnej tranzystor Y9 smd 8133.

Jakie elementy wstawić?

P.S.

Boje się, że naprawa może się nie zakończyć na naprawie przetwornicy impulsowej.
  • REKLAMA
  • #2 2766923
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Miałem tylko jeden przypadek tego tunera po burzy. Do wymiany były: bezpiecznik, wymieniany przez ciebie układ scalony, tranzystor kluczujacy przetwornicę, kilka spalonych rezystorów (chyba ze dwa przewlekane, reszta smd), była też uszkodzona jakaś dioda. Wszystko to po stronie pierwotnej. Mostek prostowniczy o dziwo ocalał. Jeśli nie widać żadnych "śladów" od strony głowicy to jest szansa że go uruchomisz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2780688
    Andrzej_R
    Poziom 15  
    Ocena: 61
    Witam .
    Mam podobny problem , po burzy uszkodzony zostal rezystor SMD 3134 nie wie ktos co to za wartosc , patrzylem na schemacie ale ja mam chyba inna wersje przetwornicy , schemat nie pasuje :(

Podsumowanie tematu

✨ Po burzy w tunerze DSX 6010/91A uszkodzeniu uległa przetwornica impulsowa zasilacza. Na płytce zasilacza widoczne są dwa przestrzały laminatu – pod transoptorem i przy filtrze sieciowym – oraz pęknięte elementy SMD: kondensator 2135 i rezystor 3134, oba przy pierwszym wyprowadzeniu układu MC44603AP. Uszkodzony jest również tranzystor SMD 8133 po stronie pierwotnej. Wymiana powinna objąć bezpiecznik, układ scalony MC44603AP, tranzystor kluczujący przetwornicę, kilka rezystorów SMD i diodę. Mostek prostowniczy zazwyczaj pozostaje nienaruszony. Schematy i listy elementów można znaleźć na stronach: http://winrobi.online.fr/schematy.html oraz http://faq.dvb-board-pl.com/index.php?id=103,0,0,1,0,0. Występują różne wersje przetwornic, nie zawsze schematy pasują do wszystkich egzemplarzy, co utrudnia dobór wartości elementów, zwłaszcza rezystora SMD 3134. Niektóre wersje mają dodatkowe tranzystory SMD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA