logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfra+ na 3 telewizory w domu – jak podłączyć bez dodatkowych tunerów i splitterów?

shivy 26 Cze 2006 18:25 1640 2
REKLAMA
  • #1 2765805
    shivy
    Poziom 2  
    Witam!

na wstepie zaznaczam, ze moja wiedza z zakresu elektroniki jest marna i mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Mieszkam w domku jednorodzinnym i mam od paru lat cyfre+. Mam 3 TV, jeden na parterze ( ktory jest bezposrednio podlaczony do cyfry ) i mam zamiar podlaczyc 2 dodatkowe na pietrze. Nie mam zamiaru wydawac kupe pieniedzy na dokupowanie dodatkowych tunerow, splitterow ect., wystarczy mi podlaczenie cyfry do tych 2ch telewizorow zaleznie od tego na parterze.

Problem pojawia sie z technicznym rozwiazaniem. Wiem ze mozna do dekodera podpiac rozdzielac euro i pociagnac 2 kable euro, ale wolalbym tego uniknac ( wolalbym rozwiazanie z jednym kablem ). Chcialbym sie dowiedziec czy istnieje mozliwosc poprowadzenia kabla euro do drugiego tv i w tym drugim tv podpiecie rozdzielacza euro i od niego dopiero poprowadzenie kabla do 3 tv ?
    Czy drugi tv bedzie wysylac obraz do tego 3 tv ?
    A moze ma ktos jakies inne rozwiazanie ?

Nastepne pytanie odnosnie dlugosci kabla. Mianowicie od 1 tv ( na parterze ) do 2 tv mam ok 7-8 m. Czy ten kabel z allegro bedzie dobry ?

Z gory dziekuje za odpowiedz

Artur.
  • REKLAMA
  • #2 2767073
    Yaga
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Jedno z prostszych a skutecznych rozwiązań.
    Poszukaj na allegro tzw. modulatora, bywają w granicach 50-100 zł. Modulator to takie urządzenie do którego wprowadzasz sygnał audio i video z dekodera / można z gniazd osobnych gniazd na tylnej ściance, niekoniecznie z euro / , z modulatora wychodzi sygnał zespolony, taki jak ze stacji TV. W modulatorze można łatwo ustawić dowolny kanał / wolny w Twej okolicy /.
    Sygnał z modulatora należy wprowadzić do normalnej Twej instalacji antenowej / którą chyba posiadasz do odbioru zwyklej TV / poprzez tanie i dostępne zwrotnice, rozdzielacze itp. W efekcie sygnał z dekodera cyfry bedzie rozprowadzony do pozostałych telewizorów.

Oczywiście rozprowadzony będzie tylko ten program który aktualnie odbierasz z cyfry, fonia będzie tylko mono / bywają modulatory stereo /.

Przy odleglościach o których piszesz można stosować dowolny kabel satelitarny 75 om.
  • #3 2767410
    shivy
    Poziom 2  
    dzieki za odpowiedz.
    Przejrze dokladnie allegro i sie zastanowie, ale chyba wybiore ta opcje, przynajmniej jak widze nie bedzie trzeba wiercic dziur w scianie ;)
REKLAMA