logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onwa MK3 - piszczenie przy nadawaniu, problem z mikrofonem i wtyczką

Marianoo8 26 Cze 2006 22:36 6610 9
REKLAMA
  • #1 2766610
    Marianoo8
    Poziom 11  
    Witam.
    Juz mnie krew zalewa, a domyślam sie że innych użytkowników też, gdy ich pytam "jak mnie slychac". Chodzi o to, ze jakiś czas temu sprawdziłem z kolegą , ze gdy nadaje to piszczy(ale nie u mnie, tylko u kolegi i innych uzytkowników CB). Sprawdziłem wtyczke, mikrofonu, która wchodzi do radia. Okazało się że są urwane dwa przewody(odkeciła się mała śrubeczka z wtyczki i sie poluzowała, aż w koncy si eurwało). Kupiłem nową wtyczkę przylutowałem, przykręciłem i jakiś czas było ok. Dzis jednak, gdy podłączyłem radyjko(bo nie ma przymocowanego na stałe - mało jeżdżę) okazało się że mikrofon raz dział ok, za chwile w innym położeniu kabla mikrofonu i ustawienia samego mikrofonu, albo moje nadawanie konczylo sie piskiem, albo w ogole bylo jednym piskiem. Znow odkręcilem wtyczke, lecz okazało sie ze wszyskie przewody sa przylutowane ok.
    Dlatego tez pytanko do Was, co może byc tego przyczyna?? Nie mam juz sił, a poza tym szkoda mi innych użytkownikow, gdy im piszcze w mobilkach.
    Zastanawiam sie czy czasem przewód mikrofonowy nie jest walnięty gdzies w srodku, bo jest on niby sprężysty, ale to chyba jest z jakiegoś plastiku, bo jest bardzo twardy. Dodam, że radio to ONWA MK3, antena Hustler (magnes). Aha, i jeszcze jedno, przewód od anteny napewno nie jest rozłożony w samochodzie tak , że robi się "kółko" (hehe nie wiedziałem jak to opisac):).
    Z góry dzieki za wszelkie odpowiedzi, podpowiedz i rady. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2766696
    tytano1
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Może się tak dziać jeżeli przewód który idzie do wkładki nie jest ekranowany
    albo masz jakiś kondensator walnięty.
  • #3 2766769
    switaniec
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Kol Mariano 1.ekran na zyle mcz mikr w kablach CB jest bardziej niz symboliczny... 2 krotkim przewodem / kilkanascie cm/ warkoczem miedzianym np pozyskanym z oplotu grubego kabla antenowego "zmasuj "obudowe radia CB do konstrukcji pojazdu np szyna fotela etc /czym krotsze polaczenie a masa o wiekszej "objetosci" to tym lepiej .. 3 nie trac zdrowia i nerwow przy CB ... Adam
  • REKLAMA
  • #4 2766834
    Marianoo8
    Poziom 11  
    Tylko zastanawia mnie jedno, ze wcześniej przed oderwaniem sie dwóch przewodow, wszystko było ok. Bez dołączania masy i ekran działał pozytywnie. Z calym szacunkie do Was i dzieki za odpowiedzi, ale moze coś jednak w środku radia sie dzieje? Dokładnie, jakis kondensator??? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie. Pozdrawiam
  • #5 2766865
    switaniec
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Mozesz jeszcze prewencyjnie sprawdzic polaczenia mas pomiedzy plyta a obudowa wewnatrz radia.....napisz co pomoglo....Adam
  • REKLAMA
  • #6 2766902
    Marianoo8
    Poziom 11  
    Ahh, właśnie wpadł mi do głowy inny pomysł. Kolega ma identyczny model radia. Sprobuje podpiąć jego mikrofon do mojego radia, i mój mikrofon do jego radia. Zobacze jaki będzie efekt. Jeśli na jego mikrofonie bedzie ok, to bedę szukał przyczyny własnie w mikrofonie. Jak z resztą pisałem w pierwszym poście, przy różnych ułożenieniach mikrofonu piszczało, a czasami było bardzo dobrze slychac. Ciezko mi teraz napisac w jakich ułożeniach mikrofonu piszczało a w jakich nie. Napewno naciągałem kabel, a także mówiłem przy lużnym kablu. Radio było w miarę stabilne.
  • REKLAMA
  • #7 2766938
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    1. sprawdź SWR
    2. często w tych gruchach (Onwa cienka, gruba, Alan 100+ i podobne) łamał się przewód mikrofonowy przy samym wejściu do obudowy mikrofonu.
    3. mi o dziwo często pomagał taki myk przy piszczeniu : poluzowywałem i zaraz mocno dokręcałem cztery śruby mocujące płytę radia do obudowy ( w Alanach 100+ reguła)
    4. przy dziwnej piszczącej modulacji w tych mikrofonach wymieniało się wkładkę mikrofonową (elektretową) gdyż często jej obudowa nie miała kontaktu z masą, można też śrubokretem płaskim w kilku miejscach na kancie od strony pól lutowniczych dogiąć obudowę do płytki.
  • #8 2767279
    sławol
    Poziom 17  
    Ocena: 87
    a moze poprostu wymienic na nowy przewód mikrofonowy:D
  • #9 2769826
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Niedawno walczyłem z problemem piszczenia o stałej częstotliwości przy zamkniętej obudowie i przy dopasowanym wyjściu w. cz. (sztuczna antena).
    Jeśli radio piszczało to mikrofon był wyciszony - nie przebijał się przez pisk.
    Usterka ustała po wylutowaniu diody z obwodu bazy tranzystora Q12 (wg schematu Alana 100+). Inaczej diodę można znaleźć poruszając się od górnego odczepu trafa modulacyjnego w dół poprzez diodę. później w lewo przez R 10k.
    Analiza schematu wskazuje, że jest to układ kompresji sygnału z mikrofonu. Wyłączenie tego układu wymaga odpowiedniego trzymania mikrofonu. Rozmówcy do tej pory nie sygnalizują problemów.
  • #10 2770472
    Marianoo8
    Poziom 11  
    sławol napisał:
    a moze po prostu wymienic na nowy przewód mikrofonowy:D

Bingo!! :)
    Też tak przypuszczałem i od tego zacząłem. Wymieniłem kabel i jak ręka odjął. Poza tym pozbyłem sie tego bezsensownego plastikowego, ciężkiego przewodu.
    Dziękuję za wszelkie rady. Pozdrawaim

Podsumowanie tematu

✨ Problem piszczenia podczas nadawania w radiu CB Onwa MK3 był związany z uszkodzonym kablem mikrofonowym, w którym oderwały się przewody i poluzowała śrubka we wtyczce. Po wymianie wtyczki i przylutowaniu przewodów problem powrócił, co sugerowało możliwą usterkę wewnątrz radia lub mikrofonu. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie ekranowania przewodu mikrofonowego, masy radia do konstrukcji pojazdu oraz połączeń masy wewnątrz radia. Wskazano także na typowe awarie, takie jak złamanie przewodu przy wejściu do mikrofonu, poluzowanie śrub mocujących płytę radia, czy konieczność wymiany wkładki elektretowej mikrofonu. Jeden z uczestników opisał przypadek usunięcia problemu piszczenia przez wylutowanie diody w układzie kompresji sygnału mikrofonu (schemat Alana 100+). Ostatecznie rozwiązaniem okazała się wymiana kabla mikrofonowego na nowy, co całkowicie wyeliminowało piszczenie i poprawiło jakość nadawania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA