logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ONWA MK-3, odbiór dobry tylko nadawanie jest buczące.

qrczak1975 12 Wrz 2007 00:10 1697 5
REKLAMA
  • #1 4274610
    qrczak1975
    Poziom 10  
    Potrzebuje pomocy, od paru miesięcy naprawiam CB radia ale z takim problemem jeszcze nie miałem styczności, a mianowicie w radiu ONWA MK-3 mam odbiór dobry tylko nadawanie z tego radia jest buczące (słyszane w innym odbiorniku). Na mierniku SWR nadawanie jest ok. Końcóka mocy jest ok. Podejrzewam, że jest to problem na modulacji dzwięku. Czy ktoś miał już taki problem. Pozdro.

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam jeszcze że grucha jest spoko.

Post był raportowany.
    Pisanie slangiem -- > REGULAMIN pkt 8.2. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4275821
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4275859
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.

Mikrofon (wkładka), zasilacz, kabel mikrofonowy (pomylony ekran [oplot] z żyłą gorącą) lub bliskość "radia" od "starego" transformatora.

Chyba wszystkie możliwości "burczenia" w TX-ie.

Możliwe jest też to , że w czasie nadawania wzbudza się sama końcówka m.cz. .

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4276047
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    Albo kondensatory w samym m.cz czyli wzmacniaczu trzeba wymienić na inne, też kiedyś to przerabiałem jak zakładałem mikrofon ze wzmocnieniem.Oj się wtedy nakombinowałem....POZDRAWIAM

Daniel
  • REKLAMA
  • #5 4280722
    mecenas++
    Poziom 2  
    Witaj kolego czy sam naprawiasz to radio czy komuś to zlecasz , jeśli sam napisz czego używasz do naprawy.

pozdrawiam.
  • #6 4281282
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2483
    qrczak1975 napisał:
    Potrzebuje pomocy, od paru miesięcy naprawiam CB radia ale z takim problemem jeszcze nie miałem styczności, a mianowicie w radiu ONWA MK-3 mam odbiór dobry tylko nadawanie z tego radia jest buczące (słyszane w innym odbiorniku). Na mierniku SWR nadawanie jest ok. Końcóka mocy jest ok. Podejrzewam, że jest to problem na modulacji dzwięku. Czy ktoś miał już taki problem. Pozdro.

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam jeszcze że grucha jest spoko.

Post był raportowany.
    Pisanie slangiem -- > REGULAMIN pkt 8.2. [hefid]

Nie miesiące, nie lata lecz logiczne myślenie. (zastąp "rutyne" na odpowiedni zestaw pomiarowy+ poczytaj posty na ten temat). Wiedza, cierpliwośc = pełna satysfakcja. Nie ma na tę usterke recepty.
    Sprawdz: zasilacz, WFS, zamień mikrofony lub CB. W MK-3 padał kabel mikrofonowy/EKRAN/.
REKLAMA