Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Domykacz szyb punto 2 - skąd pobrać sygnały?

kris00 27 Jun 2006 12:29 4167 8
Wago
  • Wago
    User removed account
    User removed account  
  • Wago
    kris00
    Level 10  
    norbert.s. wrote:
    kris00,powinieneś przypomnieć,że chodzi ci o domykanie przy zamykaniu za pomocą oryginalnego pilota fiatowskiego,ze schematu nie umiem za bardzo nic wywnioskować,ale myślę,że trzeba poszukać oryginalnego odbiornika i tam szukać sygnału wysyłanego podczas zadziałania zamka do modułu,myślę,że będzie to jakiś tradycyjny sygnał który będziesz mógł podłapać[dla bezpieczeństwa przez mini przekażnik,żeby go nie obciążać],to tylko teoria,ale gdzie jest odbiornik tego tez nie wiem.

pilot prawdopodobnie jest w jakiś sposób połączony z stykiem 24 i 34 ... normalne sterowanie minusem .... ale domykacz potrzebuje odseparowanego impulsu bo siłownik po zmianie położenia rygla zwiera do masy i domykacz wtedy dostaje non stop sygnał domykania, a jest potrzebny tylko jeden impuls ...
    zastanawiam sie czy z 16 i 18 nie można by wziąść sterowania plusem bo domykacz ma też taką możliwość
    User removed account
    User removed account  
    kris00
    Level 10  
    norbert.s. wrote:
    tak masz rację co do pozostającej masy po zmianie położenia switcha,ale kolego sympatyczny silnik siłownika podczas zamykania też na jeden z przewodów dostaje chwilową masę i chwilowego plusa[do wyboru],więc podłączasz się bez doktoratu przez diodę 3A do tego przewodu[separacja albo plusa albo masy do wyboru-odwracasz diodę w zalezności od tego co chcesz dostawać] no i po zamknięciu zamka moduł domykania z przewodu silnika dostaje np. masę[dioda blokuje wtedy plusa przy otwarciu] no i szybki są domykane......

czyli tak jak na poprawionym na czerwono ... wstawiamy diode i w zależności mam na przemian + albo - na zmiane ... musimy tylko wybrać odpowiedni minus dla zatrzyma i dla otwarcia ...

czy diody są w dobrą strone i czy to miałeś na myśli czy heszcze jakaś inna koncepcja

Domykacz szyb punto 2 - skąd pobrać sygnały?
    User removed account
    User removed account  
    kris00
    Level 10  
    norbert.s. wrote:
    ja myślałem o wpięciu się przewodami czerwono- białym[wyzwalanie masą] równolegle poprzez diodę zaporowo dla plusa do przewodu siłownika na którym masz masę przy pracy jego silniczka,a przewodem biało-czerwonym[zatrzymywanie masą] też równolegle z diodą zaporowo dla plusa do przewodu silniczka na którym masz impuls masy przy otwieraniu drzwi i to wszystko co do sterowania.

możesz to narysować bo nie kumam ...
    User removed account
    User removed account  
    kris00
    Level 10  
    norbert.s. wrote:
    ale czego nie kumasz? znajdujesz przewody wykonawcze siłownika[jest na nich na przemian masa i plus] i łączysz się do nich równolegle przez diody, tak żeby dioda puszczała tylko masę no i przy zamykaniu na jednym z przewodów pojawia się masa i tu łączysz wyzwalanie modułu który rusza po zamknięciu z pilota drzwi,a do drugiego[pojawia się tam masa w momencie wyłączenia zamka] łączysz przewód zatrzymywania,wykorzystujesz zmianę polaryzacji zasilania[konkretnie masy,która jest raz na jednym a raz na drugim przewodzie]] podczas pracy siłownika.

thx wielkie wreszcie zaskoczyłem ... a najlepsze że już tak kombinowałem tylko sobie zwierałem paluchem diode i z 12 dostawałem przebicie 9V i myślałem że coś jest nie tak ... a bez zwarcia prąd wsteczny ma 0.3V :)