logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Punto 2 FL – gdzie podłączyć sygnały wyzwalania i zatrzymania domykacza szyb?

kris00 27 Cze 2006 12:29 4302 8
REKLAMA
  • #1 2767892
    kris00
    Poziom 10  
    Jest sobie domykacz

i jest sobie shcmat centralnego zamka w punto 2

skąd pobrać w Punto 2fl sygnał na wejście wyzwalania i na wejście zatrzymania domykania.
    Załączniki:
    • Punto 2 FL – gdzie podłączyć sygnały wyzwalania i zatrzymania domykacza szyb? rozszerzony_CZ.jpg (95.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Punto 2 FL – gdzie podłączyć sygnały wyzwalania i zatrzymania domykacza szyb? Domykacz.jpg (65.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2768154
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2768188
    kris00
    Poziom 10  
    norbert.s. napisał:
    kris00,powinieneś przypomnieć,że chodzi ci o domykanie przy zamykaniu za pomocą oryginalnego pilota fiatowskiego,ze schematu nie umiem za bardzo nic wywnioskować,ale myślę,że trzeba poszukać oryginalnego odbiornika i tam szukać sygnału wysyłanego podczas zadziałania zamka do modułu,myślę,że będzie to jakiś tradycyjny sygnał który będziesz mógł podłapać[dla bezpieczeństwa przez mini przekażnik,żeby go nie obciążać],to tylko teoria,ale gdzie jest odbiornik tego tez nie wiem.

pilot prawdopodobnie jest w jakiś sposób połączony z stykiem 24 i 34 ... normalne sterowanie minusem .... ale domykacz potrzebuje odseparowanego impulsu bo siłownik po zmianie położenia rygla zwiera do masy i domykacz wtedy dostaje non stop sygnał domykania, a jest potrzebny tylko jeden impuls ...
    zastanawiam sie czy z 16 i 18 nie można by wziąść sterowania plusem bo domykacz ma też taką możliwość
  • REKLAMA
  • #4 2768362
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2768594
    kris00
    Poziom 10  
    norbert.s. napisał:
    tak masz rację co do pozostającej masy po zmianie położenia switcha,ale kolego sympatyczny silnik siłownika podczas zamykania też na jeden z przewodów dostaje chwilową masę i chwilowego plusa[do wyboru],więc podłączasz się bez doktoratu przez diodę 3A do tego przewodu[separacja albo plusa albo masy do wyboru-odwracasz diodę w zalezności od tego co chcesz dostawać] no i po zamknięciu zamka moduł domykania z przewodu silnika dostaje np. masę[dioda blokuje wtedy plusa przy otwarciu] no i szybki są domykane......

czyli tak jak na poprawionym na czerwono ... wstawiamy diode i w zależności mam na przemian + albo - na zmiane ... musimy tylko wybrać odpowiedni minus dla zatrzyma i dla otwarcia ...

czy diody są w dobrą strone i czy to miałeś na myśli czy heszcze jakaś inna koncepcja

Załączniki:
    • Punto 2 FL – gdzie podłączyć sygnały wyzwalania i zatrzymania domykacza szyb? rozszerzony_CZ2.jpg (116.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2770391
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 2770730
    kris00
    Poziom 10  
    norbert.s. napisał:
    ja myślałem o wpięciu się przewodami czerwono- białym[wyzwalanie masą] równolegle poprzez diodę zaporowo dla plusa do przewodu siłownika na którym masz masę przy pracy jego silniczka,a przewodem biało-czerwonym[zatrzymywanie masą] też równolegle z diodą zaporowo dla plusa do przewodu silniczka na którym masz impuls masy przy otwieraniu drzwi i to wszystko co do sterowania.

możesz to narysować bo nie kumam ...
  • REKLAMA
  • #8 2770875
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2770911
    kris00
    Poziom 10  
    norbert.s. napisał:
    ale czego nie kumasz? znajdujesz przewody wykonawcze siłownika[jest na nich na przemian masa i plus] i łączysz się do nich równolegle przez diody, tak żeby dioda puszczała tylko masę no i przy zamykaniu na jednym z przewodów pojawia się masa i tu łączysz wyzwalanie modułu który rusza po zamknięciu z pilota drzwi,a do drugiego[pojawia się tam masa w momencie wyłączenia zamka] łączysz przewód zatrzymywania,wykorzystujesz zmianę polaryzacji zasilania[konkretnie masy,która jest raz na jednym a raz na drugim przewodzie]] podczas pracy siłownika.

thx wielkie wreszcie zaskoczyłem ... a najlepsze że już tak kombinowałem tylko sobie zwierałem paluchem diode i z 12 dostawałem przebicie 9V i myślałem że coś jest nie tak ... a bez zwarcia prąd wsteczny ma 0.3V :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia sygnałów wyzwalania i zatrzymania domykacza szyb w samochodzie Fiat Punto 2 FL, wykorzystując oryginalny pilot centralnego zamka. Problem polega na uzyskaniu odseparowanego impulsu sterującego domykaczem, gdyż siłownik zamka po zmianie położenia zwiera do masy, co powoduje ciągły sygnał domykania. Proponowane rozwiązanie to wykorzystanie przewodów wykonawczych siłownika, na których pojawia się na przemian masa i plus podczas pracy silniczka. Sygnały te należy podłączyć równolegle przez diody zaporowe (np. 3A), które zabezpieczą przed przepływem prądu wstecznego i pozwolą na wyodrębnienie impulsów wyzwalania i zatrzymania domykania. Wskazano przewody czerwono-biały (wyzwalanie masą) i biało-czerwony (zatrzymywanie masą) jako odpowiednie do podłączenia sygnałów. Schematy i rysunki ilustrują poprawne kierunki diod oraz sposób łączenia z przewodami siłownika, co umożliwia sterowanie domykaczem szyb za pomocą oryginalnego systemu centralnego zamka Punto 2 FL.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA