logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik impulsowy z przekaźnikiem – włączanie i wyłączanie urządzenia jednym przyciskiem

allsiolek 28 Cze 2006 18:39 1766 5
  • #1 2772045
    allsiolek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam!
    Mam taki problem.. potrzebny mi jest sterownik który po podaniu 1 krótkiego impulsu będzie włączał urządzenie np. za pomocą przekaźnika a następnie po podaniu 2 lub dwóch krótkich wyłączał. Urządzenie to mogło by być sterowane jednym impulsem, ale po tym pierwszym musiałby następować czas nieczułości. Ma ktoś jakiś pomysł?
  • #3 2773394
    allsiolek
    Poziom 13  
    Dzięki za odpowiedź ale miałem na myśli jakiś układ zasilany napięciem stałym 12V i ten układ miałby sterować dopiero zwykłym przkażnikiem zasilanym również napięciem 12V...
  • #4 2774362
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Pewnie o cos takiego ci chodziło. Urządzono na układach CMOS może być zasilane do 5 do 18V. Pierwsze przyciśnięcie przycisku powoduje włączenie układu drugie –wyłączenie. Układ można zbudować na jakichkolwiek inwertorach, nie muszą być takie jak na schemacie. Zaznaczyłem 2 opcje, 1 do sterowania diodą LED, 2 do sterowania przekaźnikiem.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Sterownik impulsowy z przekaźnikiem – włączanie i wyłączanie urządzenia jednym przyciskiem sterownik.JPG (35.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2774869
    allsiolek
    Poziom 13  
    Właśnie o coś takiego mi chodziło... mam tylko jeszcze jedno pytanie... czy po przyciśnięciu przełącznika chwilowego S1 następuje jakiś czas nieczułości? Ponieważ ten sterownik miałby dokładnie być sterowany urządzeniem które na "włącz" podaje jeden impuls a na "wyłącz" dwa ( w odstępach ok 3 sekundowych). Dlatego też jeśli nie ma takiego czasu zwłoki to w moim przypadku to urządzenie nie zadziała. Dlatego też chodzi mi o to żeby sterownik wyłączył urządzenie po odbiorze dwóch krótkich impulsów, bądź tez po pierwszym impulsie następował powiedzmy 3 sekundowy czas nieczułości. czy ewentualnie da się przerobić ten układ wprowadzając czas zwłoki? dzięki za pomoc. pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 2775005
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Zobacz tu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic508743.html

Czas zwłoki zmiany stanu wyznaczają elementy RC przy CD 4047. Wartości dobiera się z zależności t= 2,48•R•C
    Dla czasu 3,5 s R = 1MΩ C = 1,5µF Kondensator miniaturowy MKSE.
    W tym układzie załączenie i wyłączenie jest po zwłoce.

Jeśli mają następować szybko, to trzeba wprowadzić bramkowanie impulsów wyzwalających. Przy tym sposobie należy pamiętać, że kolejny stan będzie możliwy po upływie czasu blokady.

Pzdr.
REKLAMA