Witam,
K!lleR napisał: Witam szanownych kolegów.
Zasilacz przy każdej próbie włączenia włącznika wysadza korki ( wystarczy, że podłączę przewód zasilający do niego )
czy tak dzieje się również po wylutowaniu tego, niżej opisanego, tranzystora?
Jeśli tak, to oznacza to, iż najprawdopobniej "poszedł" również mostek Graetz'a.
Proszę dla bezpieczeństwa, zasilacz podłączyć do sieci, poprzez szeregowo włączoną w obwód sieciowy zasilacza, żarówkę 230V/100W.
K!lleR napisał: Zasilacz to Chieftec, model: HCP 360 302 DF po zwarciu jak w temacie. Oryginalny MOSFET to 10N60B czym go zastąpić?
Zastąpic można (byleby zgadzałyby się wyprowadzenia) każdym typem tranzystora MOS z kanałem N, na minimum, jak było w oryginale, czyli 10A/600V
K!lleR napisał: Spalił się jeszcze między innymi rezystor, kolorów nie podam bo spalony ( zwęglony ).
Aktywne PFC, mostek w porządku.
Proszę wylutowac ów spalony rezystor i podać mi gdzie był on dołączony, znam inne zasilacze z aktywnym PFC, więc być może w ten sposób uda mi się go zlokalizować i określić wartość.
K!lleR napisał: Cała tragedia zdarzyła się na dodatkowej płycie drukowanej przykręconej do górnej krawędzi radiatora. Jeśli ktoś z szonownych kolegów zna ten model to wie gdzie to się znajduje. Zdjęć niestety nie mam ponieważ nie posiadam cyfrówki.
Proszę sprawdzić, ale coś mi się wydaje, iż ta dodatkowa płytka, to układ regulacji prędkości obrotowej wentylatora zasilacza, gdyby tak, to można to odłączyć.
Pozdrawiam
Greg