logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja sondy lambda i centralki LPG BRC w Oplu Vectra 1.6 1994

marbor6109 30 Cze 2006 11:58 2752 6
REKLAMA
  • #1 2777321
    marbor6109
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    Witam ponownie, mam OPLA Vectre 1,6 i z 1994r, Instalacje LPG BRC z centralką Lambda Gas EM, śruba ma przewodzie gazowyn do silnika, oraz na tym samym przewodzie zamontowane jest coś co nie jest silnikiem krokowym, ale zwiększa lub zminiejsza przepływ gazu do silnika.

Moje pytanie - Czy istnieje możliwość domowym sposobem zyregulować sonde lambda.
    Czy tą regulację domowym sposobem mogę przeprowadzić w oparciu o sonde Lambda.
    Czy reguluje się jakoś tą centralkę od gazu.

Proszę o pomoc bo mnie sz.... trafia z tym moim silnikiem
  • REKLAMA
  • #2 2777943
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    opisz co się dzieje!!!
  • REKLAMA
  • #3 2777986
    marbor6109
    Poziom 11  
    na badaniu spaliny miały 10x przekroczone jakieś HC czy coś w tym stylu, no i spalanie wzrosło o jakieś 1,5-2 l/100km gazu, a na bęzynie wogóle nie chce jezdzić, tylko skacze jak kangur i gaśnie. Słyszałem że czasem jazda na gazie (złe zestrojenie0 powoduje rozregulowanie sterownika bo idzie na niego nietaki jak na beznynie sygnał z Lambdy, aczkolwiek moja centralka do gazu jets EM i podobno powinna właściwie symulować sonde.
  • #4 2780597
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    długo jeżdzisz na gazie?jak stara instalacja?podaj typ silnika-c16nz?masz w baku benzyne,odpalałeś go tylko na gazie?
    hc-kłania się chemia to węglowodory,spalanie wzrosło i normy czystości też przekroczył silnik.
  • REKLAMA
  • #5 2781665
    marbor6109
    Poziom 11  
    Nie byłem pewny czy to było HC czy coś innego, aler jeśli HC to raczej wiem o co chodzi, gaz mam od 98, zawsze3 odpalam na benzynie, silnik X16SZ, zawsze mam conajmniej grubość wskazówki benzyny.
  • REKLAMA
  • #6 2785176
    autoelektryk
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    LPG BRC z centralką Lambda Gas EM, śruba ma przewodzie gazowyn do silnika, oraz na tym samym przewodzie zamontowane jest coś co nie jest silnikiem krokowym, ale zwiększa lub zminiejsza przepływ gazu do silnika.

ciekawe co to jest
  • #7 2785197
    marbor6109
    Poziom 11  
    nie mam pojęcia jak to się pisze ale coś podobnego nazywali actuatorem czy jak to sie tam pisze

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regulacji sondy lambda i centralki LPG BRC Lambda Gas EM w Oplu Vectra 1.6 z 1994 roku, wyposażonym w silnik X16SZ. Użytkownik zgłasza problemy z wysokim poziomem węglowodorów (HC) w spalinach, zwiększonym zużyciem gazu o 1,5-2 l/100 km oraz niestabilną pracą silnika na benzynie, który gaśnie i "skacze". Instalacja LPG posiada na przewodzie gazowym śrubę regulacyjną oraz element określany jako "actuator", który nie jest silnikiem krokowym, ale wpływa na przepływ gazu do silnika. Pojawia się pytanie o możliwość samodzielnej regulacji sondy lambda oraz centralki LPG w warunkach domowych, z uwzględnieniem symulacji sygnału lambda przez centralę gazową. Wskazano, że nieprawidłowe zestrojenie instalacji LPG może powodować błędne sygnały z sondy lambda i rozregulowanie sterownika silnika. Użytkownik zawsze uruchamia silnik na benzynie i posiada benzynę w baku, co eliminuje problemy z odpalaniem wyłącznie na gazie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA