logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja połączenia Neostrada na Mandriva 2006 i instalacja GG na Linuxie

radziejsz 30 Cze 2006 18:14 1968 8
REKLAMA
  • #1 2778312
    radziejsz
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    witam mam router do neostrady , i mam ustawione na automatyczne ip jednak .. jak ustwiac to w linuxie ?? mandriva 2006 , pominałem to przy instalacji jednak chciałbym miec internet

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

no juz sobie poradziłem moze mi ktoa teraz wytłumaczyc skad wziac lub jak zaisntalowac gg na linuxie??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2778644
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    ekg polecam :) I żaden szef się nie czepia...
  • REKLAMA
  • #4 2779092
    radziejsz
    Poziom 16  
    a czy mozecie mi powiedziec czy to normalne ze ta mandriva 2006 na celeronie 600 192 ramu i zintegrownej grafice chodzi gorzej niz xp ?? strasznie to sie kiwa , mama zamiara zainstalowac , to na athnie xp 2800 jednak jesli ma to chodzic tak samo to wole miec xp
  • #5 2779257
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6545
    Tak, to możliwe, oba Linuksowe desktop managery (KDE i Gnome) to straszme muły.
    Więcej RAMu by pomogło ale i tak XP to nie dogoni ;)
    Podobnie wygląda sprawa z OpenOffice i MS Office.
  • REKLAMA
  • #6 2779859
    radziejsz
    Poziom 16  
    no dbrze a czy na athlonie 2800 512 ram , gf 3 ti bedzie to chodzic w miare czy tez bedzie mulic ?? jakiego w takim razie linuxa wybrac ??
  • #7 2779934
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Gentoo linux sam kompilujesz do konkretnego zestawu hardware'u i dzieki temu jest zoptymalizowany. To może być rozwiązanie dla Ciebie.
  • #8 2780261
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6545
    Jasssne, zwłąszcza jak ktoś pierwszy raz instaluje linuxa to będzie wiedział które z setek pakietów są mu potrzebne i co wkompilować w jądro a co zostawić jako zwenętrzne moduły. Ja miałem problem z zaawansowaną instalacją Mandrke'a, bo po instalacji się okazało, że bez Konqerora w KDE ani rusz a instalator nie ostrzegał przed tym.

Na tym konfigu z Athlonem, po zainstalowaniu sterownika do karty graficznej (życzę szczęścia) to będzie znośnie chodzić... ale tylko znośnie.
  • #9 2780279
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    tzok napisał:
    Jasssne, zwłąszcza jak ktoś pierwszy raz instaluje linuxa to będzie wiedział które z setek pakietów są mu potrzebne i co wkompilować w jądro a co zostawić jako zwenętrzne moduły. ....

Nie można w ten sposób podchodzić do tego tematu. Od czego jest internet? Chciałem też, żeby kolega radziejsz wiedział i o takim rozwiązaniu.

A nawiasem mówiąc, mój niespełna 14 letni bratanek (żaden specjalista) jak mu tylko wspomniałem o Gentoo w 1 dzien wakacji postawił tego linuxa, a po 3 dniach zaskakiwał mnie jego możliwościami na swoim nienowym już sprzęcie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji połączenia Neostrada na Mandriva 2006 oraz instalacji komunikatora GG na Linuxie. Użytkownik posiada router Neostrada z ustawionym automatycznym IP i pyta, jak skonfigurować internet w Mandriva 2006. Po rozwiązaniu problemu z połączeniem, pyta o instalację GG na Linuxie. W odpowiedziach polecono komunikator Kadu (dostępny na stronie http://www.kadu.net/ z pakietami dla Mandrivy) oraz alternatywnie ekg. Poruszono także kwestie wydajności Mandrivy 2006 na słabszym sprzęcie (Celeron 600 MHz, 192 MB RAM, zintegrowana grafika) w porównaniu do Windows XP, gdzie Linux z KDE lub Gnome działa wolniej i wymaga więcej zasobów. Na mocniejszym sprzęcie (Athlon 2800, 512 MB RAM, GeForce 3 Ti) Mandriva powinna działać znośnie po instalacji sterowników graficznych, choć nadal może być wolniejsza niż XP. Jako alternatywę dla optymalizacji systemu zaproponowano Gentoo Linux, który pozwala na kompilację jądra i pakietów dostosowanych do konkretnego sprzętu, co może poprawić wydajność. Wskazano, że instalacja i konfiguracja Gentoo wymaga jednak większej wiedzy technicznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA