logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Neostrady na Fedora 5 z modemem Sagem F@st 800 - krok po kroku

marcino2000 20 Wrz 2006 21:25 1812 26
REKLAMA
  • #1 3040483
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    że jestem zielony jesli chodzi o linuks to mało powiedziane, potrzebuje jakiejś instrukcji krok po kroku jak zainstalować neostradę z modemem sagem f@st800(bez zbędnych szczegółow zebym się połapał o co chodzi). w zamian 20pkt + pomógł (jesli rzeczywiscie pomoze(",).
    pozdrawiam
    marcino2000
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3043048
    marcino2000
    Poziom 24  
    a jak włączyć konsole?;) udało mi się raz, i odpaliłem tak jak w tym artykule ale po poleceniu make instal wywaliło jakiś błąd z kernelem.
  • #4 3043212
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, poszukaj w menu "Terminal", "Konsola" albo "*term", konsola ma zwykle ikonę czarnego monitora. Jeśli wywaliło "jakiś" błąd to pewnie jest "jakiś" problem (być może brak uprawnień), podaj dokładnie co się wypisuje.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #5 3043284
    marcino2000
    Poziom 24  
    konsole juz znalazłem;)
    po wpisaniu w konsoli ./configure wyskakuje jakiś długi test i na koncu pisze error: kernel-sources cannot be found!
  • REKLAMA
  • #6 3043317
    krzychoocpp
    Cytat:
    Zanim przystąpimy do instalacji sterownika, upewnijmy się, że mamy zainstalowane pakiety z kompilatorem (gcc) i z nagłówkami źródeł jądra, potrzebnymi do kompilacji własnych modułów (pakiet kernel-devel w Fedora Core)

Nie masz źródeł kernela, więc zainstaluj pakiet kernel-devel, szczegółowe instrukcje jak zainstalować pakiety w Fedorze można znaleźć np. na forum dystrybucji.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #7 3043929
    marcino2000
    Poziom 24  
    a podesłał bys mi linki do downloadu tego pliku i do instukcji??szukam tego ale z miernym efektem
  • REKLAMA
  • #9 3045360
    marcino2000
    Poziom 24  
    dalej ten sam error;(
  • #10 3045586
    krzychoocpp
    Na pewno zainstalowałeś ten pakiet i wykonujesz to z poziomu roota ?
  • #11 3046676
    marcino2000
    Poziom 24  
    tak, loguje się jako root, a wkonsoli wyswietla mi się :[root@localhost ~]#
    wykonuje wszystko co tam pisze, instalowałem przez rpm, jak chce jeszcze raz instalowac to wyskakuje ze zainstalowano, reszte tez robię jak należy, tak mi się wydaje. myslałem ze ogarne linuksa dosc szybko i z prawie do wszystkiego dojde sam, ale teraz nabieram do niego respektu;)hehe. po 12 latach spędzonych przy dosie i windzie czuje wstret do microsoftu, chciałem przesiąść się na linuksa. chyba ze masz jakąś sprawdzoną dystrybucję pod którą neo hula, to najwyzej przeinstaluje
  • #12 3046816
    krzychoocpp
    Witam, trzeba było tak od razu :)

Najmniej problemów z instalacją neostrady na Sagemie powinno być w Mandrivie. Jak na początek, to dobra dystrybucja. Jednak jak każda prosta ma wiele dodatków nie zawsze potrzebnych. Kiedy już obędziesz się z systemem, możesz przesiąść się na coś nieco trudniejszego w obsłudze, ale dużo wydajniejszego, ja polecam gentoo.

Opis instalacji neo jest tutaj: http://mandriva.org.pl/content/view/42/28/. Na forum znajduje się jeszcze kilka innych sposobów, wystarczy poszukać, jest m.in. taki: http://forum.mandriva.org.pl/showthread.php?t=26248&highlight=neostrada

A gdybyś kiedyś zastanawiał się czy warto... http://video.google.pl/videoplay?docid=-7587965514994593432

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #13 3046983
    marcino2000
    Poziom 24  
    wiesz co ja juz nie mam wątpliwośći;)na tym filmiku była mandriva??zaraz poszukam instalki na necie, i od kopa ją wrzuce. mam robić jakiegoś formata?czy mozna poprostu zainstalować?
  • #14 3047027
    krzychoocpp
    Witam, lepiej wyczyść wszystko jeśli nie miałeś żadnych cennych danych na dysku. Na filmie był Xgl. W Mandrivie 2007 beta 3 już on jest:

Cytat:

New 3D desktop support (both with AIGLX and Xgl) and new tool to configure it (drak3d)

New One CD with 3D desktop support (AIGLX and Xgl, both on KDE and Gnome, autodetection of the best 3D solution)

Jednak miej na uwadze że jest jescze w fazie rozwoju i chociaż nigdy nie miałem problemów z Xgl to czasami coś się może sypnąć ;)

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #15 3047059
    marcino2000
    Poziom 24  
    a bedzie stabilna na amd 1800+ podkreconym do 2000+ 256 ddr i gf4mx400 64mb ddr? bo podejzewam ze to moze troche procka obciążać. zaraz poszukam tej bety. ale możliwości tego linuxa zaj..iscie mi sie spodobały.
  • #16 3047060
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    podczas instalacji systemu partycjonując możesz formatowac partycje

tylko nie zasysaj wersji 2007 to jeszcze wersje testowe :!:

ostatnia stabilna to 2006

a odpowiedzi na nurtujące Cię pytania odnośnie mandrivy znajdziesz na jej forum
    http://forum.mandriva.org.pl/
  • #17 3047065
    marcino2000
    Poziom 24  
    dobra spok wrzuce tą 2006. a to to samo co mandriva one i mandriva linux free?jak tak to która lepsza?
  • #18 3047134
    krzychoocpp
    Witam, Mandriva One to LiveCD (system uruchamiany z płyty, można go też na stałe zainstalować na dysku). Pełna Mandriva zajmuje 3 płyty i ta powinna być dla Ciebie lepsza. Na razie ściągnij 2006 i poczekaj do wydania stabilnej 2007 (pewnie już niedługo), poznaj w tym czasie system przed zabawą z Xgl :) Co do Twojego sprzętu, nie masz się czym martwić, Xgl ma dużo mniejsze wymagania :)

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #19 3055444
    marcino2000
    Poziom 24  
    i udało się ,bez problemów, dzieki wielkie za pomoc, jesli bedziesz potrzebował pomocy z zakresu np elektroniki to z przyjemnoscią pomogę. pokazałem ten filmik kumplom, absolutny szok!!. juz sciągają hehehe. mam jeszcze pytanko, czym tu się sciąga i wyszukuje pliki w necie?? jest jakis program typu kazza, bearshare, limeware?
    jeszcze raz dzięki i pozdro
    marcino2000

Dodano po 2 [minuty]:

a jak odpalic windowsowe gierki?? jest taka opcja???
  • #20 3055478
    krzychoocpp
    Witam, więc od początku:

Kazaa - nie wiem czy jest coś na linuksa, nie uświadczyłem klienta FastTrack, ale może jest.

BearShare, LimeWire - to klienty Gnutelli, LimeWire jest na linuksie, jest też kilka innych ciekawych, np. gtk-gnutella.

Torrent - Azureus, kTorrent i wiele innych

Zamiast eMule możesz używać aMule lub xMule, ale ten drugi jescze nie działa tak jak powinien.

Z przeglądarek jest Opera, Firefox, Mozilla i Konqueror oraz inne takie jak links.

Część gier ma wersje linuksowe (Doom, Quake), jeśli nie ma możesz posłużyć się wine, a jesli wine nie da rady to użyj Cedegi która została do tego stworzona :)

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #21 3055778
    marcino2000
    Poziom 24  
    teraz mam problem ze skypem, / zamęcze cie krzychu heheh;)/ instaluje się i pojawia sę komunikat:
    niektóre z wybranych pakietów nie mogą zostać zainstalowane: skype-1.2.0.18-suse.i586
    z powodu nie satysakcjonującego pakietu qt3[>=3.2]) wydaje mi się ze chodzi tu o klucz publiczny, ale co z nim zrobic???
  • #22 3055860
    krzychoocpp
    Witam, nie chodzi o klucz publiczny tylko o bibliotekę qt, Skype wymaga >= 3.2, a Ty masz w starszej wersji - zainstaluj ją. W mandrivie jest polecenie urpmi - instaluje ono pakiety z zależnościami, poszukaj o nim w sieci.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #23 3056251
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    dlaczego nie czytasz tego forum :
    http://forum.mandriva.org.pl/

prawie wszystkie problemy jakie tu poruszasz sa tam omówione :!:

odnośnie skypa - pobrałeś paczkę dla susa ( masz to wyraźnie napisane )

pobierz paczkę dla mandrivy / mandraka

http://www.skype.com/download/skype/linux/

wersje 1.3 sobie na razie daruj - potrafi się krzaczyć ( jak to beta )
  • #24 3057629
    marcino2000
    Poziom 24  
    wybaczcie moi te potknięcia, ale jak juz mowiłem jestem laikiem jesli chodzi o potkięcia, w miarę mozliwosci szukam po forach, ale nie zawsze znajduje to czego chcę. ale jest juz jeden plus mojej linuksowej edukacji: od 24h odpaliłem łindowsana 5 min zeby zgrac liste kontaktow z gg;)i prędko go nie bede odpalał;)
  • #25 3063110
    marcino2000
    Poziom 24  
    jeszcze jedno, pytanko, jak zainstalować jave pod mandrixem, przeglądałem fora, ale nie znalazłem. sciągłem taki plik: jdk-1_5_0_07-nb-5_0-linux-ml.bin próbowałem, kilku poleceń ale nie szło mi to za bardzo.
    pozdrawiam
  • #27 3063336
    marcino2000
    Poziom 24  
    chula elegancko, dzieki za pomoc, zasłuzyłeś na "pomógł" w 100%

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy instalacji Neostrady na systemie Fedora 5 z modemem Sagem F@st 800, skierowana do początkującego użytkownika Linuksa. Podstawowym problemem była instalacja sterowników wymagających źródeł kernela, których brakowało w systemie. Rozwiązaniem było zainstalowanie pakietu kernel-devel odpowiedniego dla wersji kernela. Ze względu na trudności z konfiguracją i błędy, zalecano przejście na dystrybucję Mandriva, która oferuje łatwiejszą instalację Neostrady i lepsze wsparcie dla modemu Sagem. Podano linki do instrukcji instalacji i pakietów dla Mandrivy oraz forum wsparcia. Poruszono także kwestie instalacji oprogramowania, takich jak Skype (wymagający odpowiedniej wersji biblioteki Qt) oraz Java (instalacja JDK z konsoli jako root). Wskazano alternatywne programy do pobierania plików (LimeWire, aMule, Azureus) oraz metody uruchamiania gier Windowsowych przez Wine lub Cedega. Użytkownik potwierdził pomyślne uruchomienie Neostrady na Mandrivie i wyraził zadowolenie z pomocy oraz systemu Linux.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA