logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit C238S - zamrażarka nie mrozi po rozmrożeniu, co sprawdzić?

marcinsw 02 Lip 2006 10:47 8573 12
REKLAMA
  • #1 2782683
    marcinsw
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam,
    Wczoraj rozmrażałem sprzęt bo dosyć duża warstwa lodu odłożyła się na najwyższych rurkach chłodzących w zamrażarce. Po całej operacji wygląda to tak, że chłodziarka chłodzi a zamrażarka ma bardzo podobną temperaturę, może trochę niższą. Cały czas pali się czerwona dioda (za wysoka temp) i cały czas pracuje agregat. W nocy jak ją sprawdzałem to jeszcze załączyłem Super Freezer (pokrętło było ustawione na 3) i teraz jest jakby chłodniej ale ciągle powyżej 0st bo woda w pojemnikach na lód nie zamarzła. Jeszcze przekręciłem pokrętło na maxa (5) i zobaczymy co się będzie działo,ale jakoś to dziwnie długo wszystko trwa. Czy takie zachowanie wskazuje na uszkodzenie czegoś? Jeżeli tak to czy mogę coś sam sprawdzić czy trzeba wzywać fachowca? W temacie lodówek jestem laikiem więc jak coś to łopatologicznie proszę :D
    Pozdrawiam
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 2782733
    nokia 3650
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Pomierz temperature w zamrazarce i chlodziarce.Termometr niech polezy pare godzin i wtedy napisz.:idea:
  • #3 2782786
    marcinsw
    Poziom 11  
    Po jakim czasie zamrażarka powinna mrozić?
  • REKLAMA
  • #4 2784194
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    dziura :!::!::!:>>>tylko specjalistyczna naprawa z wymianą rurek :!::!::!:

po polsku uciekł gaz samo uzupełnienie nic nie da powtrzy się :!::!::!::cry::cry::cry:
  • #5 2787699
    marcinsw
    Poziom 11  
    Dzisiaj pomierzyłem temperature i wygląda to tak, że strasznie się wozi. Najpierw było -3, za godzine -7, potem 0, po ok 2 godzinach -13 a teraz jest +8. W chłodziarce cały czas jest ok +8st. Dziwne, że nawet przy -13st woda w pojemnikach na lód umieszczonych na dzwiczkach nie zamarzła a mięso zamarzło.
    Możecie polecić jakiegoś dobrego fachowca w Warszawie który nie zedrze ze mnie kasy a na koniec powie żebym sobie kupił nową lodówkę? A może ta cała naprawa nie będzie miała sensu i odrazu odkładać na nowy sprzęt, w sumie narazie poradzimy sobie z samą chłodziarką.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie, czy to normalne, że agregat chodzi cały czas i jest bardzo gorący?
  • REKLAMA
  • #6 2788078
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1714
    tak jak mówi kol.eeban masz nieszczelny układ chłodniczy "dziura" uzupełnienie gazu nic nieda po miesiącu góra dwóch będzie to samo zalecana wymiana parownika cena w granicach 300zł . zadecyduj sam fachowca nieznam inny rejon a jak agregat cały czas pracuje to drogo zapłacisz za prąd .
  • #7 2788110
    marcinsw
    Poziom 11  
    Mam jeszcze pytanie do fachowców w tej branży. Jakiego producenta polecacie, tzn co najrzadziej macie na warsztacie?
  • REKLAMA
  • #8 2788159
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1714
    ja osobiście mam dobre zdanie o wirpol i mastercok polecam rozwiązania z 2oma agregatami pozdrawiam
  • #9 2788260
    marcinsw
    Poziom 11  
    Dzięki,
    Poczekam jeszcze może jakiś spec z Wa-wy się odezwie i pomoże.
    Pozdr
  • #10 2791103
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    Za naprawe swojej lodowki zaplacisz 500-700 pln,(szczegolnie w stolicy), poniewaz trzeba ja od tylu rozpruc, znalezc nieszczelnosc, usunac ja i ponownie zapiankowac. Wiec naprawa taka staje sie malo oplacalna.Znajdz jeszcze fachowca ktory udzieli Ci gwarancji na wykonana usluge, a potem jeszcze w razie reklamacji odbierze telefon ;) Osobiscie polecam Electroluxa a z no-frostów to LG.
  • #11 2796389
    marcinsw
    Poziom 11  
    no nie powiem żeby powyższa wypowiedź mnie pocieszyła
    chyba w takim wypadku kupować jakieś niedrogie ch-z i wymieniać co kilka lat bo jak miałbym zapłacić za naprawę 700 to wogóle bez sensu
    dzięki za typy sprzętu, chyba jak zdecyduję się na nową to poszukam elektroluxa, no i coś nie drogiego bo za 5 lat i tak do wymiany :D
    pozdr
  • #12 2800231
    marcinsw
    Poziom 11  
    Jak myślicie, czy przyczepianie magnesów do drzwi lodówki, np takich z Danonków może mieć jakiś negatywny wpływ na jej działanie?[/url]
  • #13 2800288
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Zamrażarka Indesit C238S po rozmrożeniu nie mrozi prawidłowo – temperatura w zamrażarce jest zbliżona do chłodziarki, a czerwona dioda sygnalizuje zbyt wysoką temperaturę. Agregat pracuje ciągle, co wskazuje na nieszczelność układu chłodniczego i ubytek czynnika chłodniczego. Pomiar temperatur wykazał duże wahania, a mimo osiągnięcia niskich wartości (-13°C) woda w pojemnikach na lód nie zamarza, co potwierdza problem z chłodzeniem. Naprawa wymaga specjalistycznej interwencji, najczęściej wymiany parownika i usunięcia nieszczelności, gdyż samo uzupełnienie czynnika jest tylko doraźne i nieskuteczne. Koszt naprawy w Warszawie szacowany jest na 500-700 zł, co może być nieopłacalne w porównaniu do zakupu nowego sprzętu. W dyskusji polecano marki Electrolux i LG (no-frost) jako bardziej niezawodne, a także Wirpol i Mastercook z rozwiązaniami dwugrupowymi. Magnesy na drzwiach lodówki nie wpływają na jej działanie.
REKLAMA