logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit CA 238 S - lodówka i zamrażarka nie chłodzą, czerwona lampka alarmu

Adixior 12 Lut 2007 23:29 9566 11
REKLAMA
  • #1 3562451
    Adixior
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,

Mam problem z lodówko-zamrażarką Indesit CA 238 S.

(zaznaczam, że już poczytałem na tym forum o podobnych problemach)...

ale do rzeczy...

Ano najpierw zaczeła słabiej chłodzić zamrażarka i z biegiem czasu przestała w ogóle...
    Niedługo po tym, to samo zaczeło się dziać z komorą chłodzącą, w efekcie czego po 2 dniach przestała chłodzić w ogóle.

Już przy słabiej chłodzącej zamrażarce zaczeła się palić czerwona lampka alarmu - i pali się do dzisiaj (aktualnie lodówka wyłączona).

Próbę wyłączenia - odczekania 1.5 dnia i załączenia lodówki spowrotem nic nie dała... zarówno lodówka jak i zamrażalnik nie chłodzą (w środku jest temperatura pokojowa).

Czytałem o podobnej usterce tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic380775.html
    Natomiast nie zaobserwowałem żadnego uwypuklenia tylnej ściany lodówki.
    Agregat wydaje się pracować sprawnie. (załącza sie itd... - jest mocno ciepły)
    Słychać jakby w obwodzie przelewała się jakaś ciecz. (szczególnie jak wyłączy się lodówkę, to po paru minutach słychać jakby ciecz spływała z tyłu lodówki - oczywiście wewnątrz).
    Nic nie cieknie na zewnątrz, wszystkie rurki przy agregacie i przewody wyglądają na sprawne (lodówka ma ponad 2 lata).

Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o systemy chłodzące.

Co waszym zdaniem jest nie tak ?
    Co mogło być przyczyną takiej usterki ? (lodówka nie była w żaden sposób ruszana z miejsca - nie ma mowy o wstrząsach, uderzeniach itp...)
    Jaki może być koszt naprawy ?

Pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc.
    Adix
  • REKLAMA
  • #2 3562540
    Comach
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Z tego co opisujesz masz nieszczelny układ chłodniczy, być może że ta nieszczelność jest na tylnim układzie obiegu czynnika zobacz czy nie ma tam tłustych plam. Ale i tak serwisant musi ci wsypać freonu lub innego miodu.
  • #3 3562551
    Adixior
    Poziom 11  
    Wygląda na to, że tył jest suchutki... (prawie jak nowy)
  • REKLAMA
  • #4 3562576
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1494
    do wymiany część układu chłodniczego>>tzw wymiana rurek
    gazu nie nabijaj bez tego bo się nabijesz w :cry: butelke
  • REKLAMA
  • #5 3562593
    Adixior
    Poziom 11  
    Hmmm, jak duży koszt takiej operacji ?
    (Wymiana rurek + nabicie gazu).

Pozdr.
    Adix
  • #6 3562596
    Comach
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Eeban a może filtr zapchany tego nie wiesz.

Dodano po 1 [minuty]:

Rurek nie wymienisz bo zepsujesz lodówkę.
    Nabicie miodem ok 100-200
  • #7 3562612
    Adixior
    Poziom 11  
    Troche się skołowałem...

Eeban pisze o wymianie rurek, natomiast Comach wprost przeciwnie (ostrzega przed uszkodzeniem lodówki w przypadku ich wymiany)...

Nie krzyczcie, ale jak mam to rozumieć ? Czy lodówka jest do naprawienia ? czy trzeba kupić nową ?

Pozdr.
    Adix
  • #8 3562964
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    Adixior napisał:
    Czy lodówka jest do naprawienia ? czy trzeba kupić nową ?

Jest do naprawienia. Trzymaj się tego co Ci napisał eeban.
    Coś ostatnio nastąpił wysyp fachofców od lodówek :D
  • #9 3562976
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1494
    Comach napisał:
    Eeban a może filtr zapchany tego nie wiesz.

Dodano po 1 [minuty]:

Rurek nie wymienisz bo zepsujesz lodówkę.
    Nabicie miodem ok 100-200

własnie to nazywa się nabiciem klienta w butelkę
  • REKLAMA
  • #10 3563770
    Adixior
    Poziom 11  
    OK, czyli wymiana rurek a później nabicie gazem...

Dziękuję Bardzo za fachową pomoc.

Gdyby ktoś jeszcze napisał, ile może kosztować cała taka naprawa... (komplet = rurki + gaz), byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam.
    Adix
  • #11 3563878
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3588918
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 358
    nieszczelnośći występują najczęściej w częściach chłodzących to znaczy w parownikach przy komorze chłodziarki, jeżeli producent to przewidział jako część zamienną to serwis ci to wymieni,ale jezeli się nie da to ja naprzykład montuje cienki parownik w srodku komory chłodzącej i iwyprowadzam rurki do tylnej scianki i wpinam do układu, niestety musisz podzwonić i popytać czy ktoś sie podejmie takiego zabiegu

pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Indesit CA 238 S przestała chłodzić zarówno zamrażarka, jak i komora chłodząca, a czerwona lampka alarmu pozostaje włączona. Agregat działa, ale temperatura wewnątrz jest pokojowa. Problem najprawdopodobniej wynika z nieszczelności układu chłodniczego, co powoduje utratę czynnika chłodniczego. Brak widocznych tłustych plam na tylnej ściance sugeruje, że nieszczelność może być w rurkach układu chłodniczego. Konieczna jest wymiana uszkodzonych rurek oraz uzupełnienie czynnika chłodniczego (tzw. "nabicie gazem"). Koszt naprawy zależy od regionu i warsztatu, orientacyjnie może wynosić około 100-200 zł za nabicie czynnika, ale wymiana rurek może podnieść koszt. Wymiana rurek jest konieczna, aby naprawa była skuteczna, jednak niektóre opinie ostrzegają, że nieumiejętna wymiana może uszkodzić lodówkę. W przypadku braku dostępności oryginalnych części, możliwe jest zastosowanie alternatywnych rozwiązań, takich jak montaż cienkiego parownika wewnątrz komory chłodzącej z wyprowadzeniem rurek do tylnej ścianki. Zaleca się kontakt z serwisem w celu wyceny i wykonania naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA