logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada rozłącza się na różnych portach USB – jak ustabilizować połączenie?

krzysiek91 09 Lut 2006 21:06 4608 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego neostrada rozłącza się po podłączeniu do różnych portów USB i jak to naprawić?

Sprawdź sterowniki i konfigurację USB: zainstaluj najnowsze sterowniki ze strony producenta płyty głównej, w Menedżerze urządzeń odinstaluj kontrolery USB i rozważ przywrócenie systemu do stanu sprzed instalacji podejrzanego programu [#2282548][#2282740] Jeśli masz Sagem F@st 800, wyłącz oszczędzanie energii na porcie USB, sprawdź schemat zasilania, stan mikrofiltra i ewentualnie zmień tryb USB z „BULK/ISO” na „BULK” w narzędziu diagnostycznym Alt+D/DSLOMON [#2289865] Warto też przejrzeć uruchomione procesy, bo jakiś program może przejmować kontrolę nad USB [#2284477] Odłącz wszystkie inne urządzenia USB i podepnij modem do innych portów; u autora to pomogło i sygnał przestał znikać [#2582523][#2586232]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 2282131
    krzysiek91
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mam problem z neostradą cały czas mi się wyłacza, nie wiem co jest grane, probuje na róznych USb ją podłączyc, ale na każdym się wyłącza, co mam zrobić ??
  • #3 2282223
    Gutek666
    Poziom 19  
    No wiesz jak chodzisz po stronach erotycznych to ci sie wyłacza i powiedz lepiej jaki komp i neostrada i jaki modem i moze podaj jaki bład jest przyczyna
  • #4 2282254
    bixik
    Poziom 2  
    Neostrada to przez ADSL - czy modem masz zsynchronizowany?
    Czy dioda USB świeci ciągłym światłem, czy mruga?
  • #5 2282256
    krzysiek91
    Poziom 14  
    Neostrada w umowie jest 128 Kb/s, ale mi wyslwietla szybkość 327,6 Kb/s

Windows XP Profesional
    AMD Duron
    651MHz
    256 MB RAM
    Nazwa płyty głównej Asus A7V333
    NVIDIA GeForce DDR (32 MB)
    C-Media CMI8738 Audio Chip

Modem: SAGEM F@st 800-840

Karta sieciowa WAN (PPP/SLIP) Interface (83.29.206.160)

Starczy :)
    Załączniki:
    • Neostrada rozłącza się na różnych portach USB – jak ustabilizować połączenie? inte.JPG (13.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Neostrada rozłącza się na różnych portach USB – jak ustabilizować połączenie? internet.JPG (17.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Neostrada rozłącza się na różnych portach USB – jak ustabilizować połączenie? hh.JPG (14.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2282353
    krzysiek91
    Poziom 14  
    to powinno cos pomóc
    Załączniki:
    • Neostrada rozłącza się na różnych portach USB – jak ustabilizować połączenie? adasd.JPG (6.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2282505
    krzysiek91
    Poziom 14  
    voodoos a mozesz mi powiedziec jak mam reinstalować port USB ??
  • Pomocny post
    #10 2282548
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Tzn zainstaluj najnowsze sterowniki ze strony producenta płyty głównej!
    Wchodzisz w menedżer urządzeń szukasz Kontroler uniwersalnej magistrali i odinstalowywujesz USB. Ale radziłbym przeinstalować system!
  • #11 2282556
    krzysiek91
    Poziom 14  
    szkoda dopiero co go instalowalem :(
  • #13 2282727
    krzysiek91
    Poziom 14  
    przed instalacja nic sie takiego nie dzialo, ale za to dzisiaj zainstalowalem jakis program, krory usuwa niepotrzebne pliki z pamieci RAM moze to ma jakis zwiazek
  • Pomocny post
    #14 2282740
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Może przywrócenie systemu do stanu z dnia przed instalacją owych programów?
  • #15 2284339
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #16 2284477
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2289353
    krzysiek91
    Poziom 14  
    Sformatowalem dysk, zainstalowałem windows xp i nadal sie wyłacza
  • #18 2289455
    ccamell_pl
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    No to polecam wykonać telefon do wsparcia technicznego TP i powiedz im co się dzieje i niech ci powiedzą co i jak albo to naprawią :)
  • Pomocny post
    #19 2289865
    mlody_25
    Poziom 12  
    Witam przyczyn może być kilka oto niektóre z nich:
    -uszkodzony modem (mocno się grzeje)
    -włączone oszczędzanie energii na porcie USB
    -ustawiony schemat zasialania na "Laptop/komputer przenośny"
    -brak pakietu Via4in1, w przypadku płyt głównych wyposażonych w ten chipset
    -pogorszenie jakości parametrów linii
    -uszkodzony mikrofiltr
    -przy modemie Sagem F@st 800 zmiana trybu pracy USB z "BULK/ISO" na "BULK" (otwieramy aplikację diagnostyczną modemu Alt+D funkcje administracyjne DSLOMON- zakładka "Config"

Pozdrawiam !
  • #20 2290611
    Sezam_komputerowy
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Trochę przeglądałem forum i niektóry polecają kupić modem Thomson SpeedTouch 330 zamiast Sagema, którego od ponad roku telekominikacja nie daje do zestawów instalacyjnych Neostardy. Właściwie to Thmosona sobie z chwalę. Pracuję w serwisie i kliencji o Thomson SpeedTouch 330 mówią dobrze. Ostatnio nawet w Internecje pojawiły się nowe sterowniki, ale na starych też jest OK

Tu można kupić za naprawdę nie wiele modem Thomson SpeedTouch 330 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85194401
    http://www.allegro.pl/showcat.php?id=14792&order=t&view=gtext
  • #21 2290618
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    heh smigaj na serwis wymienic modem:d
  • Pomocny post
    #22 2291474
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...z tym modemem Thomsona to nie jest az tak kolorowo, znajomemu za nic na swieicie nie chodzi Thomson, sprawdzal 3 rozne urzadzenia, na kazdym ma brak synchronizacji. Podlaczym Sagema i nagle dziala. Thomsony podobniez sa cieniutkie przy slabej linii telefonicznej.

Zmien moze sterowniki, ja uzywam do Sagema sterownik cFos, modem przelacza sie z trybu WAN na LAN. U mnie dziala bez najmniejszych zgrzytow.

Ponadto sprawdz czy masz wpiete mikrofiltry i czy sa sprawne lub czy czasem modem nie jest podpiety przez taki mikrofiltr. Jezeli chodzi o serwis TPSA to powiedza ze u nich jest wsio OK, przyjdzie co najwyzej jelop ze swoim sprzetem, podlaczy bedzie dzialac...tak jak u znajomego, ale zadnego z 3 Thomsonow ktore mial na chacie nie potrafil uruchomic....kazal mu kupic sobie nowy modem....najlepiej Sagema....jak widac kazdy serwis ma swoje zdanie...

Pozdrawiam
  • #23 2292899
    krzysiek91
    Poziom 14  
    "przy modemie Sagem F(małpa)st 800 zmiana trybu pracy USB z "BULK/ISO" na "BULK" (otwieramy aplikację diagnostyczną modemu Alt+D funkcje administracyjne DSLOMON- zakładka "Config"

Jakaś babka z TP mówiła mi, żebym włączył aplikacje diagnostyczną modemu Alt+D, ale nic się nie otwierało. Czy jest jakiś inny sposób, aby to włączyć ??
  • #24 2293066
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    nie uzywam oprogramowania dostarczonego z zestawem startowym, gdyz bardzo mnie irytowalo. U znajomego walczylem z modemem Thomsona i nic nie udalo mi sie zdzialac. Jednak rzeczywiscie, kiedy zainstalowalem jak tepsa kaze wszystko z ich plytki to byla aplikacja diagnostyczna, jednak moje proby zmiany Z bulk/iso na bulk nie przyniosly pozadanego skutku, wogole nie dalo rady zmienic.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #25 2581184
    Fajurka
    Poziom 12  
    Czy ktoś może zna nowy sposób, na rozwiązanie problemu.
    Mam modem sagem fast USB 800 w neostradzie, opcja 256. Problem polega na tym że gdy włącze eMule lub jakiegoś torrenta, to po niecałych pięciu minutach znika mi sygnał (spada predkość do 0), przyczym neostarada i modem nie wskazują nic co by mówiło że zostało przerwane połączenie, czasami to nawet modem się wyłacza sam, nawet gdy nie włącze tych programów. I jedyne co musze zrobić to uruchomić komputer od nowa. Sterowniki do modemu i aplikacje neostrady przeinstalowywałem także windowsa, już kilka razy i nic nie pomagało. To tak wygląda jakby wina leżała po stronie linii lub samego modemu. Modem przez inny kabel podpięty, ok 8m, a modem grzeje się jak strasznie. Czy ktoś coś na ten temat poradzi.
    Załączam przy okazji okienko administrative modemu (10 minut pracy modemu) oraz czy wie ktoś co tam się znajduje i jak to wszystko odzczytać oraz jakie parametry powinny być prawidłowe albo które nie są prawidłowe. [/url]
    Załączniki:
    • Neostrada rozłącza się na różnych portach USB – jak ustabilizować połączenie? beztytułu2.JPG (30.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 2581267
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    moze mieszkasz za daleko od centrali (tak na styku..5 km. max ?) zly stan okablowania dochodzacego do ciebie ? (jakas rdza w puszkach polaczeniowych, ogolnie zly stan polaczen) , musisz ich meczyc zeby naprawili innej rady nie ma. Zakladajc ze u ciebie wszystko gra ,zadnych zdublowanych telefonow, filtry odpowiednio zalozone.
  • #27 2581285
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Fajurka napisał:
    Modem przez inny kabel podpięty, ok 8m, a modem grzeje się jak strasznie.

1. Czy mam rozumieć, że te 8mb to jest długość kabla USB łączącego modem z komputerem? Jeżeli tak, to spróbuj go podłączyć standardowym, krótkim kalem USB.
    2. Modem nie ma prawa tak bardzo się grzać. Zmierz (miernikiem) napięcie zasilające na złączu USB.
  • #28 2581363
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    @Fajurka nie musisz wyłączać komputera , poprostu wyjmij wtyczkę USB z modemu , włóż i poczekaj aż się zaktywuje ,też mam Sagema , pozdrawiam
  • #29 2581524
    Fajurka
    Poziom 12  
    Mam w domu dwa telefony, podłączone pod tą samą puszke co modem z filtrami. Sprawdzałem orginalnym kablem, tak samo się dzieje. Kolego piooo po włążeniu wtyczki spowrotem modem mi się zawiesza, i nic nie idzie zrobić chociaż to że obie lampki się świecą, nawet przy wyłączonym komputerze jak kabel USB wyjme i włąże to lampki się zapalają niewiem czemu a chyba nie powinny.
  • Pomocny post
    #30 2581661
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    no to masz dwie możliwości albo uszkodzony modem ,albo komputer . Bo przy wyłączonym komputerze nie ma napięcia na porcie USB. Czyli jak Kolega Jankolo radził po pierwsze zmierz napięcie na porcie przy włączonym i przy wyłączonym komputerze.Spróbuj włożyć wtyk USB do modemu ale przy wyjętej wtyczce od sygnału telefonicznego ,przy włączonym i wyłączonym komputerze .Trójkącik na pasku czy jest i jakie ma kolory przy jakim dzaiłaniu modemu,pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niestabilnego połączenia Neostrady podłączonej przez modem USB, który rozłącza się na różnych portach USB. Użytkownik korzysta z modemu SAGEM F@st 800-840 oraz systemu Windows XP na płycie głównej Asus A7V333. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: uszkodzony modem, przegrzewanie się urządzenia, niewłaściwe ustawienia trybu USB modemu (zmiana z "BULK/ISO" na "BULK"), brak lub uszkodzenie mikrofiltra ADSL, problemy z jakością linii telefonicznej, ustawienia oszczędzania energii portów USB, oraz potencjalne konflikty sterowników USB i chipsetu (np. brak pakietu Via4in1 dla chipsetu płyty głównej). Zalecane działania to reinstalacja sterowników USB ze strony producenta płyty głównej, sprawdzenie i wymiana mikrofiltra, test modemu na innym komputerze, odłączenie innych urządzeń USB, oraz kontakt z pomocą techniczną operatora. W dyskusji pojawiła się także sugestia wymiany modemu na Thomson SpeedTouch 330, choć opinie o nim są mieszane, zwłaszcza przy słabej jakości linii. Dodatkowo wskazano na konieczność monitorowania parametrów modemu za pomocą aplikacji diagnostycznej (Alt+D), choć nie zawsze działa ona poprawnie. Problemy nasilają się przy użyciu programów P2P (eMule, torrenty), co może wskazywać na przeciążenie lub błędy w transmisji. Wskazano również na możliwe uszkodzenia fizyczne portów USB na płycie głównej, które mogą powodować zwarcia i niestabilność. Ostatecznie, stabilizacja połączenia wymaga kompleksowej diagnostyki sprzętowej i programowej, w tym testów linii telefonicznej, poprawnej konfiguracji modemu i portów USB oraz ewentualnej wymiany sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA