logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć dane z niekasowalnego dysku Samsung 20GB SV2001H?

Dydzio 03 Lip 2006 22:58 2484 9
  • #1 2788187
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    W moje lepkie łapki wpadł niekasowalny dysk twardy Samsung 20GB SV2001H :(
    Cokolwiek bym z nim nie zrobił, po ponownym uruchomieniu komputera wszystkie dane są nietknięte. A próbowałem już chyba wszystkiego; od zwykłego kasowania i zakładania partycji z formatem, po nawet Low Level Format. Przepuszczałem go przez narzędzia diagnostyczne: MHDD nie stwierdził niczego złego, ale za to HUTIL wynalazł błąd zapisu. Jak dałem zwykłego DOSowego formata, to stwierdził, że w uszkodzonych klastrach jest ok. 12GB powierzchni, co oczywiście jest bajką, bo dane da się odczytać bez problemu.
    W systemie można kasować pliki, ale po ponownym uruchomieniu znów je widać. Można też wgrywać pliki i nawet (chyba, nie jestem na 100% pewien) je odczytywać, ale po ponownym uruchomieniu już ich nie ma :( Zupełnie, jakby w dysku było coś na kształt Recovery Card, jakich sporo na Allegro.
    Wszystkiego próbowałem już na dwóch kompach, bez różnicy.

Ktoś się z czymś takim spotkał? Ktoś wie co z tym zrobić?

Od siebie jeszcze tylko dodam, że podejrzewam uszkodzenie firmware`u: MHDD w miejscu S/N wyświetla same jedynki zamiast numeru seryjnego podanego na naklejce :( Może to komuś coś podpowie.
  • #2 2788221
    siwy38
    Poziom 12  
    A próbowałes takiego fajnego programu jak "WD clear"? co prawda jest on do western digital ale z innymi dyskami tez sobie dobrze radzi :D
  • #3 2788348
    Dydzio
    Poziom 30  
    Nie próbowałem, ale skoro Low Level Format z MadBoota nie pomógł...
    Funkcję ERASE z MHDD też próbowałem i nic z tego :(
  • #4 2788365
    siwy38
    Poziom 12  
    A jednak mi w takim przypadku wd clear pomógł tylko ze miałem dysk seagate spróbuj nic nie gwarantuje ale moze da rade :D
  • #6 2788425
    Dydzio
    Poziom 30  
    Czytaj cały post: już próbowałem HUTIL!!!
  • #7 2788780
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    czytałem cały post, ewidentnie to jest uszkodzenie firmware, któregoś modułu
    byl podobny temat na tym forum tylko nie zakończył się podsumowaniem.
    autor napisał " problem rozwiazany".
    spróbuj programem v505 samsunga, jeśli ten program nie będzie widział błędów to tylko pozostają karty sprzętowe, takie jak HRT, pc3000.

:cry:
  • #8 2788885
    Dydzio
    Poziom 30  
    Bubu, czasem obserwuję aukcje PC-3000 na Allegro... nie mam na zbyciu 1,5 tysiaka :)
  • #9 2789243
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ...po nawet Low Level Format

Bylo juz wiele na temat LLF i nie raz zostalo napisane,ze w domu tego zrobic nie mozna, chociazby dlatego,ze potrzebna jest specjalna elektronika.
    Pewnie program sie uruchomi, procenty poleca ale tak naprawde z dyskiem nic sie w tym czasie nie dzieje.
    W domu mozesz zrobic zerownie dysku.
  • #10 2789600
    Dydzio
    Poziom 30  
    mat_ed napisał:

...W domu mozesz zrobic zerownie dysku.

Potocznie nazywane Low Level Formatem...
    ----------------------------
    04 Lip 2006 22:56
    WDClear nie przyniósł rezultatu :(
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk twardy Samsung 20GB SV2001H wykazuje problem z trwałym usuwaniem danych – po kasowaniu i formatowaniu pliki pojawiają się ponownie po restarcie systemu. Próby standardowego kasowania, tworzenia partycji, Low Level Format oraz funkcji ERASE w MHDD nie przyniosły efektu. Narzędzie HUTIL wykryło błąd zapisu, jednak dane pozostają dostępne. Sugerowane jest uszkodzenie firmware dysku, co potwierdzają podobne przypadki. Próby użycia programów WD Clear (przeznaczony dla Western Digital) i Samsung V505 nie przyniosły rozwiązania. Wskazano, że pełne naprawy wymagają specjalistycznych narzędzi sprzętowych, takich jak karty HRT lub PC-3000, które są kosztowne i niedostępne dla użytkownika domowego. Low Level Format wykonywany w warunkach domowych jest nieskuteczny, gdyż wymaga dedykowanej elektroniki. W efekcie dysk prawdopodobnie nadaje się do złomowania lub wymiany na gwarancji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA