logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować efekt laserowy z użyciem wskaźnika laserowego i silnika DC 5V?

chaka 16 Cze 2003 22:48 4144 15
REKLAMA
  • #1 252388
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Czy ktoś z was budował kiedys jakiś ciekawy efekt z wykorzystaniem popularnego wskaznika laserowego? Np. rzutnik sterowany z kompa. Słyszałem o odchylaniu wiazki lasera lustrem na glosniku badź na pozycjonerze soczewki lasera od cd-romu. Czy ktos wie cos wiecej na ten temat? Poszukuje najprostszego schematu regulatora obrotow silnika dc 5v
  • REKLAMA
  • #2 252757
    Artekw
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Kiedyś się tym bawiłem, ale po zbudowaniu lustra podłączonego do silnika DC, co powodowało powstanie czerwonego szlaczka na ścianie. potem zabawa mi się znudziła. O tym na głośniku słyszałem, ale efekt nie zbyt dobry, chyba żebyś wykorzystał samą cewkę i zrobił jakąś dźwignie, bo sama cewka da niewielki skok. A co do sterownika soczewki do CDrom to nie wiem czy ten delikatny układzik poradzi sobie z lustrem. Najlepiej zastosować starą dobrze sprawdzoną metodę, czyli lustro na osi silnika krokowego.
  • #3 259204
    chaka
    a Jaki slinik krokowy?
    ja mam tylko ze stacji 5,25
  • #4 259537
    Artekw
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Lepszy byłby taki z drukarki, bo ten ze stacji ma strasznie dużą bezwładność
  • REKLAMA
  • #5 259612
    In
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Jak pamiętam kiedyś Gulson opisał zabaweczke wykorzystał elemrenty naprowadzania od CD-rom
    fajnie to działa sprawdziłem
  • #6 365422
    mardoq
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Myślę ze można wykorzystać napęd głowic od twardego dysku, sterowany np. sygnałem audio. do ramienia glowicy przyczepiamy lustro i kierujemy na nie laser. Dwa takie moduły sklecone razem (jeden porusza lustrem w lewo-prawo, a drugi góra-dół) mogą wyświetlić bardzo złożone efekty. Dziś się bawiłem czymś podobnym : podłączyłem jeden modułek pod wierzę i odchylało go w rytm muzyki, a nawet wydawało dzwięki. W niedługim czasie mam zamiar zbudować jakiś projektor działający na tej zasadzie
  • REKLAMA
  • #7 365448
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    widziałem taki efekt w którymś z numerów EdW. Był on zrobiony na dwóch silniczkach. które miały założone lusterka od temperówek [pod kątem do osi silnika].
  • #8 366983
    mardoq
    Poziom 14  
    Ten układ z lusterkami na silniczkach zrobiłem działą nieźle, tylko że plytka w gazecie jest źle narysowana radzę narysować od nowa tak jak ja to zrobiłem w dodatku ok 2 razy mniejsza. Układ działa do dzisiaj jedyny problem dałem laser od wskażnika i przy dużej odległośći projektora od sciany nie bardzo widać promień.
    Co do układu który opisywałem to już zrobiłem mechanikę, ale mam głowice od 2 różnych dysków (jedna sie truchę złamała i musiałem kleić) i efekt nie jest taki jak powinien być -nawet nie wyświetla koła (używam programu ściągniętego z elektrody)
  • #9 367053
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    niop to chyba normaly problem ze te laserki ze wskazniczkow slabo swieca ale skad wziac inny mocniejszy?
  • #10 372205
    chaka
    dajcie link do programu do sterowania glowicami z hdd. =) schemacik tez by sie przydal =)
  • #11 417006
    mmv
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    mardoq ja tez rozkrecilem starego twardego i udało mi sie "zagrac":) piosenke na głowicy twardego. planuje tez zrobic mechanizm sterowania laserkiem na dwoch twardych z wykozystaniem programu do twozenia figur.
    Napisz cos wiecej o twoim mechaniżmie , dlaczego ci nie działa prawidłowo. jakiej wielkosci figury mozna zrobic na scianie,za pomoca zwykłego laserka. 1metr , 2 metry?
  • REKLAMA
  • #12 420261
    chaka
    obrazki sa dosyc jasne przy rozmiarach 50x50cm. potrzebyje schematy sterownika serwami z dysku.. z tego co slyszalem to wzmak audio sie nie nadaje
  • #13 421717
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    teraz ten temat przerabiam...
    głowice z twardego dysku są troche mało "dynamiczne", lepsza jest konstrukcja podobna do głośnika. Głowice (z tego co sie orientuje) powinne byc sterowane pradowo, a nie napieciowo.
    jesli chcecie wykorzystać silnik krokowy do obracania lusterkami, te zwykłe ze stacji dysków sie nie nadaja. Maja za wolne obroty. Lepiej jest wykorzystać zwykłe trójfazówki z CD lub właśnie twardego dysku- je można niezle rokulać. choc z drugiej strony pare ciekawych efektów powstaje przy niskich obrotach, tu wyrasta kolejny problem, bo tzreba by je sterować PWMmem...
    A projekt z EdW jest mojego autorstwa. Fakt- dałem ciała z płytką, ale fajnie z ektoś z tego jest zadowolony
  • #14 423380
    chaka
    ja gdyby zrobic zos takiego ze dwa krokowce obracaja sie non-stop ze stala predkoscia. proc wie w jakich pozycjach znajduja sie silniki i w odpowiednich momentach odpala laser, cos podobnego do tv.. wtedy odpada problem dynamiki serw.
  • #15 423868
    stasiekm
    Poziom 30  
    a powastaje problem braku poświaty,której nie ma z braku luminoforu i mocy lasera, ktora jest mała i nie należy jej zbytnio zwiekszać (oczy)
  • #16 425335
    mardoq
    Poziom 14  
    Z tego co dotychczas próbowałem mam jedną głowicę która nadaje się do efektu tj z dysku firmy NEC inne wydają mi sie za ciężkie i mają przez to duzą bezwładność a co do serowania to wydaje mi się, że dobrym pomysłem jest PWM takie jak w cyfrowych wzmacniaczach audio z generatorem piłokształtnym i komparatorem na jedno wejscie sygnał z generatora a na drugie sygnał wejśćiowy np. audio lub wygenerowany programem do sterowania laserem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy efektu laserowego z wykorzystaniem popularnego wskaźnika laserowego i silnika DC 5V. Proponowane metody obejmują montaż lustra na osi silnika krokowego lub wykorzystanie elementów naprowadzania z napędów CD-ROM i twardych dysków (HDD). Głowice z HDD mogą sterować lustrem w dwóch osiach (lewo-prawo, góra-dół), co pozwala na tworzenie złożonych efektów wizualnych. Silniki krokowe ze stacji dysków 5,25 cala mają dużą bezwładność i są mniej odpowiednie, lepsze są silniki z drukarek lub trójfazowe z CD-ROM. Sterowanie głowicami HDD można realizować sygnałem audio lub PWM, jednak wzmacniacz audio nie zawsze się sprawdza. Problemy techniczne to niska jasność laserów wskaźnikowych, ograniczona dynamika głowic HDD oraz konieczność precyzyjnego sterowania pozycją silników. Proponowane są schematy regulatorów obrotów silników DC oraz sterowników serwomechanizmów z dysków. Efekty wizualne są widoczne na powierzchniach o wymiarach około 50x50 cm do 1-2 metrów, jednak przy większych odległościach jasność promienia maleje. Wskazano również na problem braku poświaty z powodu niskiej mocy laserów i braku luminoforu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA