logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Celeron 900, WinMe - 100% CPU i plik wymiany, filmy skokowo, dźwięk zniekształcony

Jurgen40 17 Cze 2003 09:42 2866 27
REKLAMA
  • #1 252653
    Jurgen40
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Po dłuższej pracy bardzo mocno zwalnia pracę (Celeron 900;WinMe),filmy idą skokowo,dzwięk zniekształcony.Monitor systemu pokazuje użycie procesora 100% pomimo zamknięcia wszystkich programów.Plik wymiany również 100%.Temp. proc. 45-47C.Pomaga restart kompa ale tylko na pewien czas.
  • REKLAMA
  • #2 252679
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Posprawdzaj jakie programy chodzą w tle.
  • #3 252705
    Jurgen40
    Poziom 16  
    Prawie nic.Explorer,devldr16,systray.To wszystko.
  • #4 252790
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6443
    1. Wyłącz przywracanie systemu, jak oglądasz film to wydaje mu się, że nic nie robisz i zaczyna archiwizować dane...
    2. Jeśli powyższe nie pomoże zainstaluj Win98SE lub Win2000SP3.
    Win Me to nieudany system, Microsoft go wycofał ze sprzedaży...
  • #5 285489
    tchn.tomasz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam podobny problem. W98SE, 128Mb RAM, proc-800MHz. Komputer niemiłosiernie zwalnia, ale nie przy normalnej pracy (word, corel itp) tylko przy dłuższym korzystaniu z "explorator windows". wystarczy że wejdę na głębokość 2-3 katalogów, a a podgląd zawartości czy odświerzanie ekranu potrafi trwać 10-20s. Dzieje sie tak nawet w trybie awaryjnym :lol: gdy w tle pracuje chyba tylko rundll i explorer. (temp proca 55'C).

Będe wdzięczny za każdą sugestie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 285568
    Alarmus
    Poziom 13  
    Nie pamiętam jak jest w tych starszycj systemach ale byc może taka opcja jest równieżi u Was.
    W XP należy odznaczyć funkcję Zezwalaj na indeksowanie dysku, aby przyspieszyć wyszukiwanie plików
    Po wyłączeniu tej śmiesznej funkcji, która oczywiście w domyśle jest włączona komp gania jak trzeba :)
  • #7 285923
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    :arrow: Alarmus
    To coś innego ;-)
    Apropo. Aby w Windows 98/SE przyśpieszyć indeskowanie plików należy ustawić typ komputera jako Serwer Sieciowy i zwiększyć bufor odczytywania z wyprzedzaniem.

Być może przyczyną zwalniania komputera jest praca szpiegów (niektóre nie ujawniają się nawet w uruchomionych procesach!). Warto sprawdzić system antyszpiegiem typu Ad-aware
  • REKLAMA
  • #8 286033
    pc486
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    jezeli win98/me chodza u Was dosyc dlugo np >15h to juz same z siebie zaczynaja zwalniac, przynajmniej ja i moji znajomi tak mieli, to nie jest system do "ciaglej pracy". Reset powinien pomoc, albo przejscie na win2000/xp. Darekkk tez ma racje, pszeskanuj sobie hdd w poszukiwaniu szpiegow, taki np. Imesh instaluje z 40 nieprzyjemnych pliczkow :/
  • #9 286169
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    pc486 napisał:
    jezeli win98/me chodza u Was dosyc dlugo np >15h to juz same z siebie zaczynaja zwalniac, przynajmniej ja i moji znajomi tak mieli, to nie jest system do "ciaglej pracy". Reset powinien pomoc
    Win2k po ok 50-60h urzywania jako stacji roboczej (multimedia, CAD) gwałtownie spada wydajność.
  • #10 286630
    tchn.tomasz
    Poziom 12  
    :arrow: PC486 Windy urzywam max kilka godzin, a problem występuje nawet po 2 min od włączenia więc nie jest to raczej problem długiej pracy.
    Kompa zawsze ustawiam jako serwer sieciowy, natomiast co do bufora to muszę sprawdzić.
    :arrow: Darekkk mam prośbę gdybyś udostępnił namiar lub chociaż nazwę jakiegoś przetestowanego ad-awaru to oszczędziło by mi to sporo czasu.

Dziękuje wszystkim za dotychczasowe sugestie i czekam na kolejne, a w międzyczasie sprubuję skorzystać z podpowiedzi Darkkk-a. Jeśli uda mi się uporać z problemem - dam znać.
  • #11 286779
    gzresiek
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    :arrow: Tomasz, też tak kiedyś miałem, przyczyną był za gorący procek - celeron 633. :)
  • #13 287495
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    ->tchn.Tomasz
    Mam problem bardzo podobny: W98SE, PIi 350, 64MBRAM. Po przeniesieniu/skopiowaniu/usunięciu plku, czyli czynnościach, gdy wymagane jest odswieżenie folderu, system odświeża bardzo długo (nawet do 10 minut!). Zasoby syst. w normie, nic niepożądanego w tle nie chodzi. Pomaga kilka restartów. Ale spowolnienie występuje, kiedy komp jest naprawdę bardzo obciążony (chodzi tu o dysk tw.).
  • #14 287588
    andywiec
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    To wszystko b. naukowe a kiedy defragmentowełeś dyski - u mnie to pomogło
  • #15 287593
    andywiec
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    To wszystko b. naukowe a kiedy defragmentowełeś dyski - u mnie to pomogło i na procka dałem większy wentylator
  • #16 287628
    tchn.tomasz
    Poziom 12  
    andywiec napisał:
    To wszystko b. naukowe a kiedy defragmentowełeś dyski - u mnie to pomogło i na procka dałem większy wentylator

Defragmentuję dość często 1-2 razy w miesiącu. poza tym dużo w nim nie mieszam (wydruk zamówienia, sprawdzenie stanu konta w banku) włączam go też nie codziennie. A temp. procka jak w moim pierwszym poście.
  • #17 287634
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    intelek ma to do siebie że gdy zdejmie się z niego radiatorek to nie sfajczy się tylko zwolni swoją pracę a jeśli to nie pomoże w obniżeniu temperatury to się zatrzyma - to może być jedna z przyczyn
    druga to jakieś syfiaste programiki ,dialery i inny badziew skutecznie spowalniający system.........
  • #18 287641
    MCbx
    Poziom 28  
    Dysk defragmentuję często (ok. 2 razy/miesiąc), Radiator z wentylatorkiem siedzi na procku ładnie, dobrze się na hardware nie znam, ale być może się przegrzewa. Syfiastych programików nie mam (pomijając Windowsa :-) ).
  • #20 288044
    Darekkk
    Poziom 24  
    dwaserwis napisał:

[...]
    A w ustawieniach systemu zmienić z komputer typu desktop na serwer sieciowy i zainstalowac wszystkie łaty na system.

:arrow: dwaserwis
    Już kilka postów wcześniej podsunąłem ten pomysł :) Jednak rzeczywiście potrafi on zwiększyć szybkość przeglądania folderów (poprzez przydzielenie większego rozmiarowo bufora).

Pozdrawiam
  • #21 290803
    MCbx
    Poziom 28  
    Łaty zainstalowałęm. Szpiegów (wg. Ad-Aware): 2 (wszystkie usunięte) z wyjątkiem fałszywki Kazy. Komp rzadziej zwalnia, ale w chwilach obciążenia strasznie powoli pracuje.
  • #22 291358
    drhej
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Podstawa, zeby Win Me dzialal szybko to:
    1. wydziabac odzyskiwanie systemu bo:
    a) nie dziala
    b) smieci na dysku
    c) zwalnia kompa

2. system zainstalowac na sformatowana, ew. zdefragmentowana partycje.

3. zostawic jak najmniej dzialajacych programow w tle

4. nie kozystac z FindFast ani innych bzdetow

5. nie instalowac zadnych nortonow utility-badziewia

6. zaladowac wszystkie latki, wylaczyc autostarty i zrobic ghosta - jakby co.

7. (najwazniejsze :P ) zalozyc sobie chlodzenie wodne z zajawkowa chlodnica - wzrost wydajnosci 20% bez krecenia procka.

Moj Me zwalnia po 48h gdy w tle pracuje DC++. Ale gdy sciagam np. Kaza, to moze non stop dzialac (rekord 6 dni... :D )

Pozdrawiam
  • #23 291387
    Jurgen40
    Poziom 16  
    U mnie pomogło wyłączenie Przywracania systemu,które faktycznie nie działało mi dobrze albo do d... .Systematycznie defragmentuję dysk i używam antyszpiega(Ad-aware)-to jednak nie pomagało.To dotyczyło WinMe.
    Jest jeszcze problem z XPPro na innym kompie(COMPAQ z Cel 1.8GHz)-również bardzo powoli chodzi(jak na P200).Nie pomagają powyższe rady,wyłączanie różnych bajerów ,defragmentacja i usunięcie SP1. :(
  • #24 291700
    Darekkk
    Poziom 24  
    W Windows 98 nalży wyłączyć sobie Harmonogram zadań. To jest tak bezsensowny program, że zawsze w najmniej odpowiednim (przynajmniej dla mnie) momencie włącza aplikacje dostrajania systemu 8)
    Są inne, bardziej praktyczne - np. z pakietu Norton'a.
  • #25 291740
    MCbx
    Poziom 28  
    ->drhej
    Mój też na Kazie długo przetrwa, a DC nie działa.

->Darekk
    Harmonogram mam po prostu czysty, a zwalnia. Chyba jednak powodem jest przegrzewanie, bo po odkurzeniu już nie jest tak drastycznie, ale jest nadal.
  • #26 295092
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    częstą przyczyną zamulania kompów jest tania karta sieciowa, która do pracy wykożystuje procesor i zasoby systemowe, w momencie częstych obciążeń łącza nawet przez innych użytkowników podpietych do HABA i przy kożystaniu z P2P np. Kazy. mozna to sprawdzić odpinając przewód od karty sieciowej - w momencie zamujenia - po kilku sekundach komp powinien powoli przyśpieszać,
    jeśli okaże sie że to TO - to pozostaje wymiana karty sieciowej na droższą / albo zmiana systemu na bardziej inteligentny np.: Win XP lub Linuks
  • REKLAMA
  • #27 560273
    tchn.tomasz
    Poziom 12  
    Długo to trwało ale znalazłem przyczynę !

To ma coś wspólnego z katalogiem "Moje Dokumenty". Po przeniesieniu
    danych poza ten katalog problem o ktorym pisałem wcześniej przestał istnieć.

Pozdrawiam.
    T.
  • #28 560286
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    No to wyłącz lub daj większy odstęp czasowy w funkcji "Find Fast". Standardowo jest chyba co 2 godziny. Ja wyłączyłem całkiem indeksację. :)
    Zobacz jeszcze co masz w "Harmonogramie Zadań". :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z procesorem Celeron 900 i systemem Windows Me, który po dłuższej pracy wykazuje 100% użycie CPU i pliku wymiany, powodując skokowe odtwarzanie filmów oraz zniekształcony dźwięk. Przyczyną mogą być działające w tle procesy, przegrzewanie procesora, nieefektywne funkcje systemowe takie jak Przywracanie systemu czy indeksowanie plików (FindFast), a także obecność oprogramowania szpiegującego. Zalecane jest wyłączenie Przywracania systemu, zmiana typu komputera na "Serwer sieciowy" w ustawieniach systemu, częsta defragmentacja dysku, skanowanie antyszpiegiem (np. Ad-Aware), oraz rozważenie aktualizacji systemu do Windows 98SE, 2000 lub XP. Problemy z wydajnością mogą także wynikać z tanich kart sieciowych obciążających CPU podczas intensywnego korzystania z sieci P2P. Ostatecznie, przeniesienie danych z katalogu "Moje Dokumenty" pomogło wyeliminować problem. Temperatura procesora utrzymuje się w granicach 45-55°C, a restart komputera tymczasowo poprawia wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA