logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie diody do mostka alternatora 70A w Vectra B 1.8? Parametry i zamienniki

Mihó 06 Lip 2006 13:23 6490 10
REKLAMA
  • #1 2795999
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    Wygląda na to że padł mi mostek w laternatorze - napięcie ładowania wynosi zaledwie 13.2V, więc to chyba mostek. Wiem że alternator jest w wersji 70A, nie wiem tylko czy BOSCH czy Delco, ale sprawdzę ;)

Czy mogę wstawić tam jakieś zwykłe diody ? Jakie powinny być ich parametry ? Czy jestem skazany na zakup całego mostka za 100zł ?
  • REKLAMA
  • #2 2796017
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    13,2 to za mało to ile chcesz?
    takie napięcie jest na wolnych obrotach?
    czy jakieś odbiorniki są włączone podczas pomiaru?
  • REKLAMA
  • #3 2796054
    henx
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    dokładnie napięcie może być małe jak są wolne obroty, ale w tym samochodzie na biegu jałowym powinno być większe napięcie 14,5
    sprawdź na wyższych obrotach
    sprawdź na wyjściu do kontrolki i wyjściu do akumulatora
    często usterką jest skorodowane łącze (konektor) kabla od altenatora do rozrusznika
    może też to być regulator
    jednak stawiam na kabelek spróbuj podczepić nowy kabelek bezpośrednio od alternatora do akumulatora
    mostek radziłbym zawsze wymienić cały
  • #4 2796095
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2796101
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    Przy 3000 obrotów się robi 13,5 więc brakuje trochę do 14,4. Włączenie świateł nieznacznie obniża. Pomierzę jeszcze tam gdzie mówicie, te odczyty były z klem akumulatora.

Samochód raczej "od drzwi do drzwi" jeździ, więc przy jeszcze niższym niż powinno być napięciu zasilania, 3letni akumulator ledwie żyje. Chciałbym dlatego mieć sprawne ładowanie

Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

BOSCH 70A. A samych diód nie wymienię ?

http://www.aps.net.pl/sklep/product_info.php?cPath=1_10106_10328_10344&products_id=11118 - tutaj niby są jakieś diody na wierzchu
  • REKLAMA
  • #6 2796544
    henx
    Poziom 20  
    te mniejsze diody (sprawdź, je jeszcze bym wymieniał) są do kontrolki i dzięki temu możesz porównać jakie napięcie masz na głównym (6 dużych, z których 3 są wzpólne dla pomiarowego i głównego)jakie na tym pomocniczym
    lepiej wymieniać całość, chyba że lubisz ten sport i co chwilę chcesz tam zaglądać
    i sprawdź w tych punktach co mówiłem, potem myśl co trzeba kupić
  • #7 2796845
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2797529
    henx
    Poziom 20  
    kurcze źle się może wyraziłem, chodziło mi tylko o sens wymiany diód w mostku
    reszta to przed otworzeniem alternatora wystarczy spradzić napięcie w tych punktach o których mówiłem często wyniku złego styku konektor kabel są takie objawy jeśli na mostku pomocniczym napięcie będzie okay to napewno jest problem z tym kabelkiem lub jego złączem
    kolega cały czas tego nie sprawdza
  • #9 2797616
    palala
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    taaa - wymiana tylko diody <rotfl>

to na krótki czas :)

jeżeli chodzi o ładownie - to przy złym stanie akku napięcie będzie za niskie i jest to normalne

ale kwestia podejścia - jak robic to raz a dobrze - sprawdzenie wszystkiego

pozdrawiam

P.S.

elektrit - zawsze mnie zastanawia wyślizganie pierścienia wewnętrznego :)

pozdrawiam
  • #10 2797731
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2797905
    henx
    Poziom 20  
    palala napisał:
    taaa - wymiana tylko diody <rotfl>
    to na krótki czas :)

nie wiem to do mnie, nic takiego nie powiedziałem,
    po drugie to chyba napisałem co ma zrobić autor tematu zanim będzie otwierał i wymieniał
    pozdrawiam peace :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niskiego napięcia ładowania (około 13,2 V) w alternatorze 70A w Oplu Vectra B 1.8, co sugeruje uszkodzenie mostka prostowniczego. Zalecane jest sprawdzenie napięcia na wyjściu alternatora przy wyższych obrotach (około 3000 obr./min), gdzie powinno wynosić około 14,4-14,5 V. Wskazano również na możliwość problemów z połączeniami kabli, skorodowanymi konektorami lub uszkodzonym regulatorem napięcia. W przypadku Vectry B najczęściej stosowany jest alternator Delco Remy, ale w tym konkretnym przypadku jest to BOSCH 70A. Wymiana pojedynczych diod mostka jest możliwa, lecz niezalecana ze względu na trwałość i niezawodność – lepiej wymienić cały mostek prostowniczy. Dodatkowo zwrócono uwagę na potencjalne problemy ze szczotkami i pierścieniami ślizgowymi w alternatorze BOSCH. Pomiar napięć w punktach kontrolnych mostka oraz bezpośrednio na zaciskach alternatora jest kluczowy przed podjęciem decyzji o wymianie elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA