logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obudowy w kolumnach. Na jakich niskotonowych zrobić kolumny?

dolphin123 18 Lut 2006 22:25 2000 23
REKLAMA
  • #1 2319870
    dolphin123
    Poziom 21  
    Ocena: 167
    Witam

nie mam pojecia na jakich niskotonowych zrobic swoje kolumny...
    myslalem moze nad stx`ami gdn 22-120-8-SS i tu problem z obudowa... br czy zamknieta? i jaka obudowa musialaby byc w danym typie skrzyni?

prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2320397
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Obudowa BR 25L byłaby odpowiednia.
    Do tego tunel BR strojony na 40Hz o średnicy 75mm i długości 27cm
  • REKLAMA
  • #3 2320510
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Może lepiej 30l i strojenie na 36Hz? Z tego głośnika strasznego kopa i tak nie uzyskasz, więc może postawić na dobre zejście...

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #4 2320987
    dolphin123
    Poziom 21  
    Ocena: 167
    a jaki tunel na to strojenie 36Hz?
  • #5 2332473
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Przy średnicy wew. kanału 68mm wychodzi 25cm, przy 75mm - 30cm. Kanał musisz zrobić z jakiejś rury, albo przedłużyć taki fabryczny. Takie średnice jak podałem wystarczą. Może być nawet 6cm.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #6 2332634
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    a jak np ja mam 36L to o jakies srednicy i dlugosci wstawic bass reflex. Pytam sie bo robie trojdrozne na tym glosniku
  • #7 2333006
    misieniek
    Poziom 14  
    na jakich głosnikach (średniotonowiec i wyskotonowiec) będziesz robił kolumne,
    spróbuj zrobić tak zrób oddzielna komore na sekcje niskotonową, a pozostała część przeznacz na średniotonowa i wyskotonowa, czyli przy 25 litrach na "bas" miałbyś jeszcze około 11 litrów, jakie bedzie miała kolumna wymiary?
  • #8 2333370
    oleczek1988
    Poziom 21  
    misieniek napisał:
    na jakich głosnikach (średniotonowiec i wyskotonowiec) będziesz robił kolumne,
    spróbuj zrobić tak zrób oddzielna komore na sekcje niskotonową, a pozostała część przeznacz na średniotonowa i wyskotonowa, czyli przy 25 litrach na "bas" miałbyś jeszcze około 11 litrów, jakie bedzie miała kolumna wymiary?

wymiary kolumny :

szer/gl/wys/ - 26cm/28/70

kolumna 3xway

wysokotonowy: Tesla Arv
    sredniotonowy: Tesla arp
    niskotonowy: stx DGN 22-120 8SS
  • #9 2333790
    misieniek
    Poziom 14  
    Wymiary kolumny podałeś zewnętrzne? jeżeli tak to gdzieś na wysokości 40cm mogłbyś wstawiać przegrode mysle że byłoby w porzadku.
    Jak rozwiążesz kwestie zwrotnicy gotowa czy będziesz sam robił?

pozdrawiam
  • #10 2333800
    Hefajstos
    Poziom 35  
    ARP ma własną puszkę, więc problem grodzenia odpada. Ew. możesz zrobić wzmocnienie i/lub komorę balastową, tak żeby zostało 30l. Niektórzy nawet uważają, że 22l... Rurę sobie policz na WinISD - nie wiem jaką masz średnicę, nie ma sensu, żebym podawał ci dla 60, 65, 70, itp mm. Ja bym zrobił BR w podłogę - nie widać go i może być zrobuiony ze zwykłem rury pcv, która jest poza tym grubsza i solidniejsza niż typowy plastikowy br. Jak dasz na dole komorę balastową, to rura będzie elegancko trzymana przez dwie płyty.

To zielone to rura pcv, zółte to piasek.

--
    Hefi
    Załączniki:
    • Obudowy w kolumnach. Na jakich niskotonowych zrobić kolumny? Image4.jpg (10.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 2333929
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    zastanów się również nad BR z tyłu kolumny (możliwość strojenia odległością od ściany), ja dałem 100mm br ponieważ w składach budowlanych łatwo dostaniesz rury o tej średnicy do przedłużenia BR.
    Problem może być tylko wtedy gdy BR będzie za długi, wtedy kolano lub rozwiązanie hefiego(odległość od ściany powinna być równa średnicy BR-tak bodają niktórzy mędrcy)
    Moim zdaniem zamiast SS to daj SC po pierwsze tańszy, po drugie w tym samym kolorze co arp, po trzecie na forum spotkałem się z opinią, że SC są leprze.Nie stety nie mogę porównać gdyż nie miałem tego żółtego.
  • #12 2333946
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Dziekuje wam chłopaki za pomoc. Wymiary kolumn mam zewnetrzne. A zwrotnice no wlasnie nie wiem. Sam bym mial problem z zaprojektowaniem.
    A jak by gral bass reflex bedac umieszczony w podstawe dolna.

Moze ktorys z was by sie podjal ?? Odwdziecze sie
  • #13 2334002
    przemo-lukas
    prawdę mówiąc to nie słyszałem BR od dołu może hefi się wypowie, a zwrotki to może JANBO mają do tych twoich TVM i cięcie powinno być odpowiednie dla tego stx-a jakieś 600 Hz
  • REKLAMA
  • #16 2334543
    przemo-lukas
    Bullseye napisał:
    A ja sie zapytam, jak obliczyc strojenie??

strojenia się nie liczy.
    stroimy wymiarami b-r.
    w necie są odpowiednie programy

Dodano po 5 [minuty]:

oleczek1988 napisał:
    co myslicie o tej zwrotnicy do kolumn glosnikowych ??

http://allegro.pl/item86199368_zwrotnica_3_drozna_botes_janbo_gwarancja.html

ta zwrotka tnie średniaka na 5400 a ten arp ma pasmo od 500 do 5000Hz więc ta zwrotka jest niedobra, lepsza będzie J-3A
  • #18 2334896
    POLONEZ_2004
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Programy jakim można policzyć BR to WinISD Pro Alpha,BassBox 6 Pro.Najprościej jest to policzyć w WinISD podajesz litraż kolumny i częstotliwość którą chcesz osiągnąć (w zakładce"BOX") i patrzysz (w zkładce "Vents")jakiej długości i szerokości ma być tunel, a bym zapomniał do tego wszystkiego jeszcze na początku musisz podać dokładne parametry głośnika.
    Zeby wiedzieć że strojenie głośnika np.36Hz jest dobre to musisz przeprowadzić kilka symulacji w obudowach o różnych wielkościach i z rurami o różnych długościach i średnicach wtedy porównasz wszystkie symulacje i wybierzesz naj lepszą.Na poczyątek to poczytaj jeszcze teorie której na elektrodzie jest spor bo bez tego nic nie zrobisz.
  • #19 2335032
    oleczek1988
    Poziom 21  
    przemo-lukas napisał:
    Bullseye napisał:
    A ja sie zapytam, jak obliczyc strojenie??

strojenia się nie liczy.
    stroimy wymiarami b-r.
    w necie są odpowiednie programy

Dodano po 5 [minuty]:

oleczek1988 napisał:
    co myslicie o tej zwrotnicy do kolumn glosnikowych ??

http://allegro.pl/item86199368_zwrotnica_3_drozna_botes_janbo_gwarancja.html

ta zwrotka tnie średniaka na 5400 a ten arp ma pasmo od 500 do 5000Hz więc ta zwrotka jest niedobra, lepsza będzie J-3A

Przemo-lukas sadzisz ze lepsza będzie J-3A ?? Chodzi ci tak samo ze sredniotonowy bedzie normalnie gral ??
  • #20 2335086
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Skąd masz wiedzieć? Przeczytaj opisy wszystkich subów na stx gdn 22/120 na forum wraz z wrażeniami.
    Syulację można zrobić na WinISD:
    www.linearteam.org
    Do obliczenia samego strojenia nie potrzeba parametrów TS (wynika on z długości kanału, jego średnicy i objętości obudowy). Jak masz parametry, program narysuje ci wykres przenoszenia.

Br w podłogę podbija nieco bas, kolumna powinna wtedy stać na kolcach (ok. 3cm nad ziemią). Oczywiście możliwości regulacji są mniejsze niż przy br z tyłu.

Zwrotnica była by ok. Oczywiście może wymagać dobrania rezystorów na słuch.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #21 2335924
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Interesuje mnie jak wiecie jaka zastosowac czestotliwosc podzialu dla np. konstrukcji dwudroznych

?? czy to sie patrzy wtedy po wysokotonowym dla dwudroznych ??
  • #22 2337580
    przemo-lukas
    przepraszam najmocniej Hefi,ale dodam tylko chłopakom że te rezystorki to tłumiki (1 w szereg, 1 równolegle) , gdzieś widziałem prostą tabelkę dla jakiej impedancji i dla ilu db jakie należy dać rezystory
    oleczek
    zamierzniem jest to aby twoja konstrukcja pokryła całe pasmo(teoretycznie) jeżeli decydujesz się na 2-wey to bierzesz 1 głośnik np. nisko-średniotonowy i wysokotonowy, nastepnie patrzysz na charakterystyki obu głośników i wybierasz jak je ciąć(to baaaardzo pokrutce ale to wystarczy aby kupić gotową zwrotnicę)
    doczytaj również tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic320515.html

Dodano po 1 [minuty]:

oleczek1988 napisał:
    Interesuje mnie jak wiecie jaka zastosowac czestotliwosc podzialu dla np. konstrukcji dwudroznych

?? czy to sie patrzy wtedy po wysokotonowym dla dwudroznych ??

to sie patrzy na dwa głośniki
    pozdrawiam
    Lukas

Dodano po 3 [minuty]:

i jeszcze jedno średni (chyba pisałeś o arp) ciągnie do 5kHz i to teoretycznie, a ty chcesz ciąć na 5.4kHz to będzie mała dziura na zwrotnicy uniwersalnej
  • #23 2337671
    POLONEZ_2004
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Przemko-lukas napisał:
    Cytat:
    przepraszam najmocniej Hefi,ale dodam tylko chłopakom że te rezystorki to tłumiki (1 w szereg, 1 równolegle) , gdzieś widziałem prostą tabelkę dla jakiej impedancji i dla ilu db jakie należy dać rezystory

To jest ta tabelka:
    Załączniki:
    • Obudowy w kolumnach. Na jakich niskotonowych zrobić kolumny? tluik.jpg (59.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 2338909
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Za co przepraszasz? Mam teraz taką fajną tabelkę i nie muszę liczyć przez najbliższe 50 lat:D

--
    pozdrawiam
    Hefi

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośników niskotonowych STX DGN 22-120-8-SS do budowy kolumn trójdrożnych oraz odpowiedniej konstrukcji obudowy bas-refleks (BR). Zalecane jest zastosowanie obudowy BR o pojemności około 25-30 litrów, z tunelami BR strojonymi na częstotliwość 36-40 Hz. Optymalne wymiary tunelu to średnica 68-75 mm i długość 25-30 cm, przy czym rury PCV są polecane ze względu na solidność. BR można umieścić zarówno w podstawie kolumny, jak i z tyłu, z uwzględnieniem odległości od ściany dla strojenia. Wymiary kolumny to około 26x28x70 cm (zewnętrzne). W kolumnie zastosowano wysokotonowy głośnik Tesla ARV oraz średniotonowy Tesla ARP. Zwrotnica powinna być dostosowana do charakterystyki głośników, z sugerowanym cięciem około 600 Hz dla STX DGN 22-120-8-SS i około 5 kHz dla ARP. Polecane są zwrotnice typu J-3A lub dedykowane Janbo, z możliwością regulacji tłumików (rezystorów) na słuch. Do obliczeń i symulacji obudowy BR rekomendowane są programy WinISD Pro Alpha oraz BassBox 6 Pro, które pozwalają dobrać objętość, strojenie i wymiary tunelu na podstawie parametrów głośnika. Strojenie BR nie jest liczone wzorami, lecz dobierane wymiarami obudowy i tunelu oraz symulacjami. Wskazane jest zapoznanie się z teorią konstrukcji obudów i zwrotnic dostępną na forach tematycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA