logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SATA niewidoczny w BIOS po formatowaniu narzędziem XP – brak detekcji po restarcie

zaqap 08 Lip 2006 11:09 2243 11
REKLAMA
  • #1 2801447
    zaqap
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam Zainstalowałem dysk SATA wszystko bez problemu. A po sformatowaniu go narzedziem XP i ponownym uruchomieniu komp zartzymuje sie w miejscu gdzie bios powinien wykryć dysk. Nie mam pojecia o co moze chodzic
  • REKLAMA
  • #2 2801629
    mischa
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    Zajmuję się sprzedażą komputerów i troszke tego składam. Miałem to ostatnio z trzema róznymi konfiguracjami sprzętu. To zanczy różne dyski, procki, płyty główne itp. Wszystko nowe. W pierwszym przypadku zauważyłem, że jak restetuję kompa to się tak włąsnie dzieje. Jak u mnie wyłączyłem kompa i ponownie właczyłem to było OK. Czyli po prostu nie mozna było resetować. W dwóch przypadkach pomógł upgrade BIOS-u. Trzeci - Archiwum X. Napisz jaka masz konfigurację tego kompa. Odpisze w poniedziałek - teraz nad jeziorko :)
  • REKLAMA
  • #3 2801916
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    jaką masz płytę główną?
  • #4 2802154
    zaqap
    Poziom 10  
    płyta epox chipset kt600 8kra2i robiłem upgrade biosu magic biosem ale nie pomogło(a do tego komp sie resetował)
  • #5 2802260
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    zaqap napisał:
    Zainstalowałem dysk SATA wszystko bez problemu.

Co to oznacza "zainstalowałem"? Po prostu "podłaczyłem"? I co to oznacza "bez problemu"? BIOS widział dysk?
    zaqap napisał:
    A po sformatowaniu go narzedziem XP

Nie rozumiem: kolega formatował ten dysk przy pomocy procedur wbudowanych do zainstalowanego Windows XP czy też przy pomocy procedur wbudowanych do instalatora Windows XP po uruchomieniu komputera przy pomocy instalacyjnego CD?
    zaqap napisał:
    robiłem upgrade biosu magic biosem ale nie pomogło(a do tego komputer sie resetował)

Też nie rozumiem: komputer resetował się podczas dokonywania upgrade'u? Czy BIOS został zaktualizowany?
  • REKLAMA
  • #6 2802436
    zaqap
    Poziom 10  
    przepraszam przyznaje racje koledze jankolo ale nie najlepiej posługuje sie jezykiem technicznym. Gwoli wyjaśnienia:
    1. zainstalowałem = podłaczyłem
    2. dysk był formatowany z narzedzi administracyjnych wbudowanych do XP
    3. Bios został zaktualizowany pomyślnie jednak komuputer po załaczeniu sie potrafił sie zresetować po 15 min (i wrzuciłem spowrotem starego biosa)
  • REKLAMA
  • #8 2803714
    Kooz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    zaqap byc moze Twoja plyta wymaga podania przy instalacji sterownikow do SATA, niestety niektore tak maja. Sciagnij z netu najnowsze drivery do chipsetu, zmien rozszerzenie na .rar i poszukaj po folderach sterownikow do SATA, nastepnie zgraj je na dyskietke i podczas instalacji zdaje sie wciskasz klawisz F6 i poprosi o podanie, tylko nie pamietam czy to na bank F6 - on napewno jest do podania starewnikow do RAID'a.

Aha a dyski proponuje formatowac pod DOS'em podczas instalacji Windowsa.
  • #9 2803984
    zaqap
    Poziom 10  
    dysk to samsung 200GB ale na pycie nie widze zadnych zworek za to sa gniazada podpisane sata1 i sata2 i przepinanie nic nie pomaga. Zaraz jeszcze poszukam tych sterowników na fdd
  • #10 2804024
    Skłodi
    Poziom 13  
    Ustawiony tryb SATA powinien być zgodny z trybem kontrolera SATA w twoim komputerze, czyli SATA1. Z tego wynika, że zworka musi siedzieć na SATA1. A to jak to skonfigurować masz na nalepce na dysku.

Wejdz do biosu i spróbuj opcji HDD Auto Detection
  • #11 2804195
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    zaqap napisał:
    dysk to samsung 200GB

Prosiliśmy o oznaczenie dysku (jego nazwę) a nie o jego pojemność.
    zaqap napisał:
    ale na pycie nie widze zadnych zworek

Zworka jest na dysku a nie na płycie głównej
  • #12 2804512
    zaqap
    Poziom 10  
    dysk samsung sp2004c ale to juz chyba nieważne bo pomogło wrzucenie zworki na tryb 1.5GB/s(domyślam sie ze to sata1?). Dzieki za pomoc:) ale w takim razie pytanie czy jest możliwe odpalenie dysku w normalnym trybie 3GB/s i jeszcze jedno czy płyty maja ograniczenie co do pojemności dysku bo nie widze takiej informacji w opisie płyty?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył dysku SATA niewidocznego w BIOS po sformatowaniu go narzędziem administracyjnym Windows XP i ponownym uruchomieniu komputera, który zawieszał się podczas wykrywania dysku. W dyskusji ustalono, że płyta główna Epox 8KRA2I z chipsetem VIA KT600 posiada porty SATA z kontrolerem VIA VT8237, który ma problemy z obsługą dysków SATA II (3 Gb/s). Dysk Samsung SP2004C 200GB wymagał przełączenia zworki na tryb SATA I (1,5 Gb/s), co rozwiązało problem wykrywania dysku w BIOS. Aktualizacja BIOS-u nie przyniosła efektu, a resetowanie komputera powodowało zawieszanie się. Zalecano także instalację sterowników SATA podczas instalacji systemu Windows XP (klawisz F6) oraz formatowanie dysku pod DOS-em. Płyta główna nie posiadała zworki do przełączania trybu SATA, zworka znajduje się na dysku. Pytanie pozostało, czy możliwe jest uruchomienie dysku w trybie 3 Gb/s oraz czy płyta ma ograniczenia co do pojemności dysku, jednak nie znaleziono informacji o limitach pojemności w dokumentacji płyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA