logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD Caviar SE16 SATA HDD - WD2500KS nie wykrywa na Epox 8KRAI, aktualizacja BIOS?

deboo 20 Sty 2006 18:51 7269 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego dysk WD2500KS SATA II nie jest wykrywany na płycie Epox 8KRAI i czy pomaga aktualizacja BIOS-u?

Dysk WD2500KS może nie być wykrywany, bo na EPoX 8KRAI kontroler SATA siedzi w VIA VT8237, a WD w FAQ podaje, że dyski Serial ATA II mogą nie działać z pierwszą generacją kontrolerów VIA/SIS, w tym VT8237 [#2212597] Najpierw spróbuj ustawić zworkę na dysku tak, aby ograniczyć go do trybu kompatybilnego/SATA150, zgodnie z instrukcją instalacji i opisem jumper settings producenta WD [#2205503][#2208117][#2212597] Sam BIOS nie musi być aktualizowany, bo jeden z użytkowników tej płyty pisał, że SATA działa po zainstalowaniu sterowników VIA SATA RAID, a nie po zmianie BIOS-u [#2208934] Sterowniki można dodać przez „Dodaj sprzęt” albo przy instalacji Windowsa przez F6 i dyskietkę z VIA SATA RAID [#2210060] Jeśli po tych krokach dysk nadal nie jest widoczny w BIOS-ie, najbardziej prawdopodobna jest niezgodność dysku z kontrolerem, a nie sam BIOS [#2212597]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2200418
    deboo
    Poziom 18  
    ...więc tak mamy 1 dysk podłączony do IDE kupiłem drugi na sata podłączyłem wszystko ale za cholere nie chce wykryć tego nowego dysku......płyta główna to Epox 8KRAI......obsługuje ona sata......prosze o poradę co robić........może ściągnąc nowy bios ???.....tylko że na stronie epoxa tyle tego że nie wiem od czego zacząć.......

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2200573
    deboo
    Poziom 18  
    a gdzie to ustawić ?? bo ja takiej opcjii nie widziałem.....
  • #5 2200765
    deboo
    Poziom 18  
    niema czegoś takiego ........
  • REKLAMA
  • #6 2200940
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Poszukaj czegos z nazwa SATA w opcjach Integrated Peripherals BIOSu - musi byc. Ustaw na Enabled albo Auto (zalezy co bedzie).
  • #7 2201088
    deboo
    Poziom 18  
    ...jest ustawione na auto......
  • #8 2201112
    luk1988
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    a wogule się włancza
  • #9 2201186
    arkolesz
    Poziom 26  
    No wlasnie.... luk1988 dobrze pisze (pyta?). Wlacza sie wogole ten dysk? Daje wogole jakies oznaki zycia (szumy, stuki i tym podobne). I wogole jeszcze jedno - jak SATA masz na auto to w Standard CMOS Setup masz ile masz pozycji napedow (powinny byc 4 IDE i pewnie ze 2 SATA). Masz tak?
  • #10 2201347
    deboo
    Poziom 18  
    ...mam 4 IDE....ale czy 2 sata to niewiem......widziałem tylko IDE.....płyta napewno obsługuje sata bo nierobili by gniazd tylko po co by płyta ładnie wygladała.....w instrukcjii tez pisze ze obsługuje sata......
  • REKLAMA
  • #11 2201355
    luk1988
    Poziom 17  
    to pod co podpinasz ten dysk??? i napisz czy się wogule włancza
  • #12 2201372
    deboo
    Poziom 18  
    ...no podłaczam go pod gniazdo SATA......i na poczatku jak sie włącza komp to kręci......
  • #13 2201399
    luk1988
    Poziom 17  
    to spróbuj podpiąć go pod drugie wejście sata. Jakoś jak ja wczepiam dwa dyski pod sata i nie ma zadnych problemów
  • #14 2201580
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Podaj oznaczenie tego dysku SATA.
  • #15 2203451
    PawełP
    Poziom 11  
    moze po prostu jest padnięty dysk, lub kontroler sata na plycie głownej , choc to drugie to bym raczej wykluczał, predzej dysk moze byc walnięty,
    sprawdz zaraz po włączeniu sie komputera czy słychac prace dysku, to znaczy czy słychac prace talerzy i ramienia głowicy, jesli jest kompletna cisza to HDD do wymiany.
    P.S.
    każde dyski nawet te najnowsze i na sata, slychac delikatnie jak pracuja i nawet mozna to wyczuc trzymajac dysk w dłoni
  • #16 2205395
    deboo
    Poziom 18  
    .......nie mozna załadowac nowego biosu bo klawiatura nie chce pisac po wejściu w flasha przez dosa.......słychac prace dysku....jakiś takie rytmiczne trzaski....zmieniłem tez kabelek sata nic nie dało........

oznaczenie dysku to WD Caviar SE16 SATA....WD2500KS
  • #17 2205457
    arkolesz
    Poziom 26  
    A jestes wogole pewien ze ten dysk dziala? Moze idz z nim do jakiego znajomego z plyta obslugujaca SATA i u niego sproboj go wytestowac.
    Mysle jednak, ze winne sa zle ustawienia w BIOSie a nie dysk ale zdalnie ciezko to stwierdzic. Sprobuj jeszcze pobawic sie ustawieniami SATA w BIOSie...
  • #18 2205503
    lowermann
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    Rozwiazanie może być banalne. Rozumiem, że nie wykrywa Ci dysku w biosie? Miałem taki sam problem z moim dyskiem sata seagate 160 7200.9, za chiny nie chciało mi go wygryć, a wystarczyło tylko wziąść zworkę ze starego dysku i wpiąć w miejsce gdzie jest kostka z 4 pinami, dokładnie nie pamiętam ale jak dysk leżał elektroniką do góry ze slotami od siebie to dwa pierwsze po prawej stroni. Spróbuj. Martwi mnie jednak to pykanie (trzaski)??
  • #19 2205894
    deboo
    Poziom 18  
    ....to pykanie tez mnie martwi ale dysk był sprawdzany na innym komputerze i normalnie był sprawny...spróbóję załozyć ta zworkę......

....zworkę przestawiłem ale nic to nie dało......moze trzeba nowy bios ?? albo najnowsze sterowniki ???.....problem w tym ze przy biosie nie da się wpisac naazwy pliku.....a sterowniki mają jakis problem z odpaleniem sie....
  • #20 2206001
    luk1988
    Poziom 17  
    może płyta nie obsługuje ci takiego dysku, na moim abicie nieźle taki sam dysk lata.
  • #21 2206059
    deboo
    Poziom 18  
    ...istnieją 2 mozliwości albo brak sterowników do płyty głównej...albo zepsuty dysk...
  • #22 2206149
    luk1988
    Poziom 17  
    może też tak być, ale to jest dziwne bo u mnie nie musiałem nic w biosie instalować (tylko przy instalacji windowsa), aby dysk wykrywało???
  • #23 2206180
    deboo
    Poziom 18  
    ....ty masz inną płyte główną a to inna historia...ja mam Epox'a 8KRAI.....
  • #24 2206230
    luk1988
    Poziom 17  
    to sprubój podpiąć pod swoją płytę inny dysk pod sata (może kontroler masz zepsuty w płycie), mój abit to tylko nf7-s
  • #25 2206992
    deboo
    Poziom 18  
    ...kurde mam problem z zflashowaniem biosu...wchodze przez alt+f2 i jak trzeba wpisac nazwę ściezki to niemoge nic napisac.......(mam klawiature multimedialną ale podpinałem starą zwykła i tez nie działało.....).....płyta to Epox 8KRAI...może ma jakąś zworkę blokujacą dos....
  • #26 2207029
    arkolesz
    Poziom 26  
    Jesli nie mozesz ze standardowego flashera w BIOSie to sproboj z dyskietki startowej. Zrob startowke w XP, skopiuj na nia awdflash.exe, plik z biosem (nazwa.bin) i odpal z niej kompa. Jak wczyta z dyskietki pliki systemowe wpisz awdflash nazwa.bin /py i powinno dzialac.
    Swoja droga nie sadze zeby zmiana BIOSa cos pomogla ale w sumie zawsze warto miec nowego BIOSa... :D
  • #27 2208117
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    A może by tak zajrzeć do opisu instalacji dysku który daje producent?
    www.wdc.com , wybieramy support, a następnie jako Products wybieramy Serial ATA II Drives, a w polu Search wpisujemy jumper settings. Po czym wybieramy dokument nt. instalowania dysków SATA.
  • #28 2208934
    slaslo
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Posiadam Epox 8KRAI. Aby płyta obsługiwała SATA nie trzeba zmieniać biosu. Trzeba zainstalować sterowniki SATA (w paczce poniżej) [Panel sterowania>Dodaj sprzęt>...].
    Jeżeli się wszystko dobrze zainstaluje, powinno działać.
    Poniżej fotka pokazująca Menedżer urządzeń z zainstalowanymi sterownikami.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • WD Caviar SE16 SATA HDD - WD2500KS nie wykrywa na Epox 8KRAI, aktualizacja BIOS? 001.jpg (25.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • epoxsataXP.rar (31.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 2209734
    deboo
    Poziom 18  
    ...głupich sterów nie chce mi wgrac zadnych pisze włóż dyskietkę VIA SATA Raid controlers i all....przyjmuje tylko te standardowe stery z dyskietki oryginalenej które nie działają prawidłowo....czy ja zawsze musze mieć coś inaczej niż wszyscy !!!aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
  • #30 2210060
    slaslo
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Tłumaczę najprościej jak się da (proces instalacji):
    Panel sterowania > Dodaj sprzęt > Tak urządzenie zostało już dołączone > (przewiń liste, na końcu jest to) Dodaj nowe urządzenie > Zainstaluj sprzęt który wybiorę z listy > Pokaż wszystkie urządzenia > Z dysku > Przeglądaj > (wskaż ścieżkę do rozpakowanej paczki z plikiem VIASRAID.INF > Otwórz > OK > Mimo to kontynuuj (zapytanie o certyfikat zgodności) > DALEJ I ZAKOŃCZ
    Prościej już nie umiem. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niewykrywania dysku WD Caviar SE16 SATA (model WD2500KS) podłączonego do płyty głównej Epox 8KRAI, która posiada kontroler SATA VIA VT8237. Dysk jest fizycznie podłączony do złącza SATA i słychać jego pracę, jednak BIOS płyty go nie wykrywa. W BIOSie opcja SATA jest ustawiona na Auto lub Enabled, ale nie pojawia się w standardowym CMOS Setup jako wykryty napęd. Próby zmiany ustawień, podłączenia dysku do innego portu SATA oraz użycia zworki na dysku nie przyniosły efektu. Próby aktualizacji BIOS-u napotkały problemy z klawiaturą podczas flashowania. Instalacja sterowników VIA SATA RAID w systemie Windows jest utrudniona, pojawiają się błędy i wykrzykniki w menedżerze urządzeń. Dysk działa poprawnie na innych komputerach, co wskazuje na problem kompatybilności lub ograniczenia płyty Epox 8KRAI. Użytkownicy sugerują, że płyta może nie obsługiwać dysków SATA II lub wymaga specyficznych sterowników, a instrukcja producenta płyty może być nieprecyzyjna. Zalecane jest sprawdzenie dokumentacji WD dotyczącej jumperów SATA oraz ewentualne testy dysku na innych płytach z kontrolerem SATA. Ostatecznie stwierdzono, że Epox 8KRAI nie wykrywa tego dysku SATA mimo deklarowanej obsługi SATA, co może wynikać z niekompatybilności kontrolera SATA I z dyskiem SATA II.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA