logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz SAMS 4x150W - dlaczego głośnik tylko pierdoli zamiast grać?

RaaaD 11 Lip 2006 23:46 1734 15
  • #1 2812052
    RaaaD
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Otóż instalowałem sobie dzisiaj mój pierwszy w życiu wzmacniacz. Kupiłem go na allegro, jest to coś takiego:
    http://www.allegro.pl/item113857692_wzmacniacz_sams_4x_150w_niemiwcka_jakosc_tanio.html
    fakt faktem nie znam się na tym za bardzo ale obejrzałem go i stwierdziłem że to nic trudnego. POdłączyłem zasilanie, podłączyłem do radia dwa kabelki (czerwone gniazdo i białe) to na wejściu do wzmacniacza na "ch 1/2", podłączyłem przewód na wyjściu ze wzmacniacza (ch1) dwa przewody i te do głośnika. Wg. mnie to powinno już działać ale niestety głośnik niby fra ale membrana zapieprza jak głupia, wygląda to tak jakby bas był niesamowicie mocny i radio było bardzo głośno. ALle radio jest ustawione dosyć cicho a z głośnika nie słychać basu tylko pierdzenie.
    Coś spieprzyłem, wzmacniacz jest zwalony czy o co chodzi?
    Spędziłem dzisiaj nad tym cały dzień i jestem lekko wkurzony tylko jeszcze nie wiem czy na swoją głupotę czy na tego co mi sprzedał zwalony wzmacniacz ;)
  • #2 2812175
    malek79
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jak podłaczyłeś liniowe do wysokiego to co siem dziwisz. A mianowicie czy w radiu masz Wyjście RCA znaczy siem czincz czy jak siem pisze? Te dwa okrągłe kumasz ?>>>>??? Bo ja kojaże ze ty podłaczyłes kable wyczodzące z radia normalnie na głosniki do RCA we wzmaku znaczy siem w tych 2 okrągłych.I dlatego Ci piredzi pewnie. Jak nie masz RCA w radio to trza je zrobic. Ale lepiej kup od razu sobie przejściówke na allagro za niecałe 40 dychy zależnie od aukcjii
  • #3 2812533
    RaaaD
    Poziom 12  
    nie no aż tak źle ze mną nie jest (chyba) ale możliwe że zrobiłem coś znacznie głupszego (teraz na to wpadłem). Mój pionek z tyłu wygląda tak jak ten ze zdjęcia w załączniku.
    kabelki RCA podłączyłem pionowo tzn. do białego i czerwonego a czy nie powinny one być podłączone do dwóch białych lub dwóch czerwonych? Pytam bo czerwone oznaczone są L a białe R i kojarzy mi się to tylko z left i right.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz SAMS 4x150W - dlaczego głośnik tylko pierdoli zamiast grać? 114156981_1.jpg (15.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2813865
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    tak samo we wzmaku i w radiu powinienes podlaczyc pod jedna pare chinch czyli czerwony do czerownego bialy do bialego
  • Pomocny post
    #5 2813896
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Łączysz tak: czincze z radia, jeden biały i jeden czerwony (one dodatkowo powinny mieć na radiu opis F - front czyli przód i R - rear czyli tył) zależnie czy napędzasz głośniki przednie, czy tylnie, podłączasz do czinczy wzmacniacza (są poisane jako low input). Zasilanie ciągniesz od akumulatora przewodem minimum 6 mm kwadrat. Dodatkowo z radia doprowadzasz do wejścia rem wzmacniacza przewód opisany w radiu jako EL ANT (opisany tą niebieską przywieszką na przewodzie) - uzyskasz sterowanie wzmacniaczem. Do wyjścia wzmacniacza podłączasz głośnik/głośniki. Na wzmacniaczu jest napisane że jest on mostkowalny, czyli podłączając się do + jednego kanału i - drugiego uzyskasz większą moc. Jeśli i tym razem nie zadziała, to zacznij szukać usterki.
    Jeśli zasilanie doprowadzisz za cienkim przewodem (zasilanie i masa muszą iść takimi samymi przekrojami, zasilania bezpośrednio z akumulatora!)i wzmacniaczowi bedzie brakowało prądu, to może się on załączać i wyłączać powodując trzepotanie membrany. Jeśli nie jest to wina zasilania, to spróbuj odłączyć wszystkie przewody od wejść wzmacniacza i włączyć go z samym głośnikiem. Jak dalej membrana będzie latać, to wzmak do naprawy. Siedzi przetwornica lub końcówka.
  • #6 2814775
    Koffboy
    Poziom 19  
    Widze ze w ogole niekumaty w tej kwesti jestes wiec moze popros o pomoc kogos kto juz to robił, i wez napisz dokladnie jakim kablem podlaczyles zasilanie, od kad pociagnales je i czy masa tez jest podlaczona ?
  • #7 2814931
    DeathMan
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Błażej napisał:
    Łączysz tak: czincze z radia, jeden biały i jeden czerwony (one dodatkowo powinny mieć na radiu opis F - front czyli przód i R - rear czyli tył) zależnie czy napędzasz głośniki przednie, czy tylnie, podłączasz do czinczy wzmacniacza (są poisane jako low input). Zasilanie ciągniesz od akumulatora przewodem minimum 6 mm kwadrat. Dodatkowo z radia doprowadzasz do wejścia rem wzmacniacza przewód opisany w radiu jako EL ANT (opisany tą niebieską przywieszką na przewodzie) - uzyskasz sterowanie wzmacniaczem. Do wyjścia wzmacniacza podłączasz głośnik/głośniki. Na wzmacniaczu jest napisane że jest on mostkowalny, czyli podłączając się do + jednego kanału i - drugiego uzyskasz większą moc. Jeśli i tym razem nie zadziała, to zacznij szukać usterki.
    Jeśli zasilanie doprowadzisz za cienkim przewodem (zasilanie i masa muszą iść takimi samymi przekrojami, zasilania bezpośrednio z akumulatora!)i wzmacniaczowi bedzie brakowało prądu, to może się on załączać i wyłączać powodując trzepotanie membrany. Jeśli nie jest to wina zasilania, to spróbuj odłączyć wszystkie przewody od wejść wzmacniacza i włączyć go z samym głośnikiem. Jak dalej membrana będzie latać, to wzmacniacz do naprawy. Siedzi przetwornica lub końcówka.

Mi na dniach przychodzi wzmak Carpowera 602, mam kabel plusa 16mm2 6 metrów, czy mogę kupić 50 cm kabla minusowego 16mm2 i podłączyć do budy ? Czy kupić tak samo 6 metrów i ciągnąć do aku ?
  • #8 2815469
    RaaaD
    Poziom 12  
    Oki, wielkie dzięki za pomoc panowie! Nie miałem pojęcia że zasilanie jest tak bardzo ważne i pociągnąłem + i - z kostki przy radiu jakimś cienkim przewodem. Jeżeli mówicie że to takie ważne to wracając z roboty kupię tak przewód jak radzi Błażej i zacznę podłączać od początku.

Cytat:
    Dodatkowo z radia doprowadzasz do wejścia rem wzmacniacza przewód opisany w radiu jako EL ANT (opisany tą niebieską przywieszką na przewodzie) - uzyskasz sterowanie wzmacniaczem.

z tym będę miał trochę problemu ale może wreszcie uda mi się dojść co do czego :)

Cytat:
    Widze ze w ogole niekumaty w tej kwesti jestes wiec moze popros o pomoc kogos kto juz to robił

nie mam nikogo takiego. Dzwoniłem do znajomego co się wszystkich chwalił że jego hobby to car-audio, jak mi powiedział żebym na wzmaciaczy kabel żółty i czerwony ze sobą skręcił to mu podziękowałem ;)
    Jedyna nadzieja w Was bo nie wydam 200-300zł za montaż głupiego wzmaka z resztą nawet gdybym wydał to dalej bym nic nie umiał a tak przynajmniej będę kumaty na przyszłość :D

Jeszcze raz dzięki Panowi!
  • Pomocny post
    #9 2816542
    Koffboy
    Poziom 19  
    Zakup kabel i odezwij sie do mnie na gg: 5447449 (to ci troszke pomoge) tylko pamietaj zeby nie był za cienki (kup np10mm kwadrat)
    Do tego oprawke na bezpiecznik + bezpiecznik taki sam jak masz w wzmaku) albo najlepiej kup juz wszystko w zestawie
    http://allegro.pl/item113889208_zestaw_kabli_do_wzmacniacza.html
    mysle ze te kable powinny wystarczyc i masz juz wszystko nawet ten rem :)
  • #10 2817162
    Błażej
    Przy tak małym wzmacniaczu masę możesz pociągnąć z budy. Wprawdzie zaraz odezwą się tacy, którzy mnie za taką radę zjedzą i zaczną dowodzić, że tylko a aku, ale w twoim przypadku powinno wystarczyć w zupełności. To i za mały sprzęt, i za niskiej klasy na takie instalacje...
  • #11 2817329
    RaaaD
    Poziom 12  
    Przed chwilą wróciłem z garażu i jeszczenawet jestem brudny i śmierdzący ;) Wszystko popodłączane i wszystko pięknie gra :D Niestety przy cichej muzyce słychać szmery z głośnika no ale to pewnie dlatego że to niskiej klasy sprzęcik więc i wymagań nie mogę mieć zbyt dużych :)
    Tak czy siak podoba mi się jak to wszystko działa.
    Dzięki wielkie panowie! Pomogliście mi i to baaardzo.
    Masę już pociągnąłem z akumulatora bo kupiłem podwójny kabel nie wiem dokładnie jaki ale jest gruby ;) i co najważniejsze wszystko działa :)

Cytat:
    To i za mały sprzęt, i za niskiej klasy na takie instalacje...

Ale dając za niego te 100zł nie przepłaciłem? Grzebałem trochę na allegro i doszedłem do wniosku że w tej cenie lepiej kupić coś takiego niż jakiegoś firsta itd. Dobrze zrobiłem czy niekoniecznie?
  • #12 2818290
    Koffboy
    Poziom 19  
    zrobiles dobrze tylko czy zamontowales bezpiecznik przy aku na kablu plusowym? jesli nie kup oprawke i zamontuj mozliwie jak najblizej aku tak do 20 cm aha i bezpiecznik taki sam jak w zmaku
  • #13 2818442
    Błażej
    Już ci wyjaśniam dlaczego kolega Koffboy nalega, i całkiem słusznie, na motaż dodatkowego bezpiecznika zaraz przy akumulatorze. w przypadku zwracia przewodu zasilającego wzmacniacz do masy pojazdu (wypadek, przetarcie izolacji, wyrwanie ze wzmacniacza...) przewód ten adziała jak ogromnej mocy grzałka i może ci podpalic auto. Dlatego też bezpiecznik jest obowiązkowy.
    Szumy możesz próbować zlikwidować poprzez założenie filtra - separatora galwanicznego na przewody audio. Do kupienia na allegro. Nie polecam tych najtańszych. Najlepiej podjedź do sklepu car audio i poproś by na próbę zamontowali. Jak się sprawdzi, to kup.
  • #14 2818583
    RaaaD
    Poziom 12  
    bezpiecznik oczywiscie zalozylem tylko ze przy wzmacniaczu. Chyba nie ma roznicy czy jest on przy wzmaku czy przy aku?
  • #15 2818616
    Błażej
    To zrób zwarcie do masy między bezpiecznikiem a aku. To się przekonasz czy nie ma różnicy :)
    Bezpiecznik MUSI być przy akumulatorze, bo w tej chwili masz porządny kawałek przewodu prądowego bez żadnego zabezpieczenia.
  • #16 2820091
    RaaaD
    Poziom 12  
    No tak ale kabel jest grubo izolowany więc raczej nie ma możliwości żeby powstało gdzieś zwarcie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył nieprawidłowego podłączenia wzmacniacza SAMS 4x150W do radia samochodowego, co powodowało nieprawidłowe działanie głośnika – membrana drgała intensywnie, a dźwięk był zniekształcony i przypominał „pierdzenie”. Przyczyną było podłączenie przewodów głośnikowych radia bezpośrednio do wejścia liniowego (RCA) wzmacniacza lub odwrotnie, co skutkowało zakłóceniami. Zalecano podłączenie wyjścia liniowego (RCA) radia do wejścia liniowego wzmacniacza, łącząc odpowiednio czerwony kabel z czerwonym i biały z białym, zgodnie z oznaczeniami L (left) i R (right). Kluczowe było także prawidłowe zasilanie wzmacniacza – przewody zasilające (plus i masa) powinny być grube (np. 6-10 mm²) i prowadzone bezpośrednio od akumulatora, z zamontowanym bezpiecznikiem blisko akumulatora, aby zapobiec ryzyku pożaru w przypadku zwarcia. Dodatkowo do sterowania wzmacniaczem należy podłączyć przewód REM (np. z wyjścia EL ANT radia). Po poprawnym podłączeniu i zastosowaniu odpowiednich przewodów wzmacniacz działał poprawnie, choć przy cichszej muzyce pojawiały się szumy, które można zredukować stosując filtry separujące galwanicznie sygnał audio. Dyskusja podkreśliła znaczenie prawidłowego okablowania, zabezpieczeń oraz stosowania odpowiednich komponentów do instalacji car audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA