logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z utrzymaniem połączenia internetowego (neostrada)

creepingdeath 12 Lis 2007 21:20 4047 15
REKLAMA
  • #1 4474563
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Witam.
    Mam taki problem że na jednym komputerze jest ok, a na drugim po połączeniu z internetem (neostrada) i właczeniu przegladarki (np. firefox) wywala mi błąd w "svchost" i to by było na tyle internetu.
    Połączenie zostaje zerwane.
    Jeszcze mi się zdarzyło że niby połączenie się utrzymało, ale żadna strona internetowa nie działała (brak wysyłania i odbierania danych przez modem)
    Mój system to XP SP2
    modem to Sagem F@st 800
    Nie używam oprogramowania neo. tylko najnowsze stery ze strony sagem'a, połączenie konfigurowane jest ręcznie..
    Proszę o poradę bo to juz drugi komputer na którym mam ten problem i nie wiem w czym rzecz.
    Dołączam raport błędu z XP
    Na pewno nie jest to wina hardware'u bo to juz przerabiałem.
    Problem z utrzymaniem połączenia internetowego (neostrada)
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #3 4474776
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
    Scan saved at 22:02:54, on 2007-11-12
    Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
    Boot mode: Normal

Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE
    C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe
    C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exe
    C:\Program Files\Common Files\Autodesk Shared\Service\AdskScSrv.exe
    D:\Program Files\3D Studio\mentalray\satellite\raysat_3dsmax8server.exe
    C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe
    C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
    C:\Program Files\Common Files\Ulead Systems\DVD\ULCDRSvr.exe
    C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe
    C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O1 - Hosts: 127.255.255.255 serial.alcohol-soft.com
    O1 - Hosts: 127.255.255.255 www.alcohol-soft.com
    O1 - Hosts: 127.255.255.255 images.alcohol-soft.com
    O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\Program Files\Speed Video Splitter\msdxm.ocx
    O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
    O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
    O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
    O4 - HKLM\..\Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE
    O4 - HKLM\..\Run: [nod32kui] "C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe" /WAITSERVICE
    O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA')
    O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA')
    O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')
    O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\CTFMON.EXE (User 'Default user')
    O4 - Global Startup: DSLMON.lnk = C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exe
    O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O18 - Protocol: skype4com - {FFC8B962-9B40-4DFF-9458-1830C7DD7F5D} - C:\PROGRA~1\COMMON~1\Skype\SKYPE4~1.DLL
    O23 - Service: Autodesk Licensing Service - Autodesk - C:\Program Files\Common Files\Autodesk Shared\Service\AdskScSrv.exe
    O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT.exe
    O23 - Service: RaySat_3dsmax8 Server (mi-raysat_3dsmax8) - Unknown owner - D:\Program Files\3D Studio\mentalray\satellite\raysat_3dsmax8server.exe
    O23 - Service: NOD32 Kernel Service (NOD32krn) - Eset - C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe
    O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
    O23 - Service: StarWind iSCSI Service (StarWindService) - Rocket Division Software - C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
    O23 - Service: Ulead Burning Helper (UleadBurningHelper) - Ulead Systems, Inc. - C:\Program Files\Common Files\Ulead Systems\DVD\ULCDRSvr.exe

--
    End of file - 3471 bytes

Mi to nie wygląda na robala..
    Tym bardziej że miałem to na jednym kompie i wymieniałem w nim akurat wszystko oprócz obudowy... Nadal było to samo :/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4474899
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Nie wiem czy to koledze pomoże, ale z mojego doświadzcenia wynika że te modemy są najbardziej awaryjne a ich awaryjność objawia się zrywaniem połączenia bez powodu i bez reguły. Spadkiem transferu. Nerwicą :-) A tak poważnie spróbuj wymienić zasilacz na bardziej markowy i nieco mocniejszy niż posiadasz obecnie, u wielu klientów to pomogło
  • #6 4474925
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Po pierwsze.... Modem działa na komputerze który stoi obok i jest wszystko ok.
    Co do zasilacza... sytuacja taka sama na 3 komputerach (3 rózne zasilacze) i dwa różne modemy...
    Jeszcze jakieś pomysły?
  • #7 4474943
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4865
    Można by powiedzieć - Zainstaluj ponownie system .
    No ale to nie rozwiązanie problemu .
    Proponuję zacząć od podstaw.
    Reset komputera , reset BIOS .
    Uruchom komputer w trybie awaryjnym , odinstaluj sterowniki modemu , wyczyść rejestr , zrestartuj komputer , zainstaluj ponownie sterowniki .
  • REKLAMA
  • #8 4474948
    metalli
    Poziom 30  
    9393 i zgłosić problem
  • #10 4474976
    creepingdeath
    Poziom 24  
    9393??
    chyba żartujesz?? porzecież mówię że wszystko działa na kompie obok więc to nie wina TP tylko kompa.

Dziwne tylko jest to że w komputerze w którym to miałem zmieniłem HDD, MB, Grafę, Zasilacz, Procek, zainstalowałem czysty XP SP2, NODD32, po czym po zainstalowaniu sterów modemu.....
    Kaplica....to samo....

Cos tu leży w konfigu systemu ale nie miałem czasu jeszcze wymyśleć co to ;/
  • #11 4475137
    metalli
    Poziom 30  
    Tak się głupio spytam czy przy instalacji modemu wybierasz właściwy Annex?? Hmm... jeśli to nie pomoże radziłbym jednak sprawdzić napięcia na lini 12V w momencie połączenia z netem - jeśli będzie więcej niż 12.6 to jednak wina po stronie zasilacza :-) A czy ten "drugi" modem to inny model?? Sprawdzałeś czy problem pojawia się np. na routerze?? Bo może problem jest jednak z linią...
  • #12 4475152
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Modem zainstalowany jest prawidłowo.
    CO do zasilacza... myślę że to nie jego wina... można go obciążyć jeszcze znacznie i nic sie nie dzieję, ale jeśli jesteś pewny swojej diagnozy to mogę wykonać pomiary...Na routerze nie miałem okazji sprawdzic....
    Jesli wina linii... to dlaczego działa?? (komp obok)

ps: ten drugi modem to też był sagem ale inny model
  • #13 4475885
    BALLAH
    Poziom 14  
    Też miałem okropne problemy z modemami ADSL w wydaniu Sagema i Thomsona. Od dwóch lat używam routera ADSL Asmaxa, model bodajże 804U - zapomniałem o jakichkolwiek problemach, internet po prostu zawsze jest i już...
  • #14 4475919
    zdd
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam !
    Miałem dokładnie to samo .
    Prawdopodobnie nie masz zaistalowanego SP2 i komputer jest podatny na ataki - DCOM Exploit .
    Ściagnij sobie Windows Worms Doors Cleaner i pozamykaj porty- nie będzie problemów .(Oczywiście SP2 też by się przydało zainstalować).
  • #15 4483018
    mirekino
    Poziom 2  
    WWW.GENERIC.NEOSTRADA.PL Masz tam dwie łaty.To wszysko. Pozdrawiam
  • #16 4483106
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    Ten temat byl juz omawiany na forum wiele razy, ale autor wolal zasmiecac kolejny raz niz poszukac.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy utraty połączenia internetowego na komputerze z systemem Windows XP SP2 przy użyciu modemu ADSL Sagem F@st 800. Po nawiązaniu połączenia i uruchomieniu przeglądarki pojawia się błąd w procesie svchost.exe, co skutkuje zerwaniem połączenia lub brakiem przesyłu danych mimo utrzymania połączenia. Modem działa poprawnie na innym komputerze w tej samej sieci, co wyklucza uszkodzenie sprzętowe i problem z linią. Użytkownik korzysta z najnowszych sterowników ze strony producenta i konfiguruje połączenie ręcznie, bez oprogramowania dostarczanego przez operatora. Wskazano możliwość infekcji wirusowej lub problemów z konfiguracją systemu, sugerując skanowanie logów z HijackThis oraz odinstalowanie i ponowną instalację sterowników modemu w trybie awaryjnym. Dyskutowano także o potencjalnych problemach z zasilaczem, jednak zostały one wykluczone. Zalecano również sprawdzenie poprawności wyboru Annex przy instalacji modemu oraz rozważenie wymiany modemu na router ADSL innej marki (np. Asmax 804U), który według użytkowników eliminuje problemy z łącznością. Pojawiły się sugestie dotyczące zabezpieczenia systemu przed atakami DCOM Exploit poprzez instalację SP2 i narzędzi do zamykania portów, co może poprawić stabilność połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA