logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rodzaje akumulatorów stosowanych w UPS do komputerów – dlaczego AGM lub żelowe?

yrrhedes 12 Lip 2006 21:31 1298 5
  • #1 2814445
    yrrhedes
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    czy ktoś się orientuje, jakie akumulatory stosuje się w UPSach - takich do podtrzymywania zasilania dla komputera?
    A jeśli tak, to dlaczego takie, a nie inne?

Pozdrawiam.
  • #2 2814495
    Teres5
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Różne, w zależności od mocy UPSa. W starszych typach były Ni-Cd ogniwa ułożone w kostki po 12V. Były też z bateriami z elektrolitem zasadowym(rozlewały się) W tych , które demontowałem nie spotkałem kwasowych. Dlaczego nie stosuje się z ciekłym elektrolitem? Po prostu trudno zachować szczelność aby zawartość nie wylała się.
  • #3 2814512
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Ostatnio spotkałem się z akululatorami li-ion. Mają mniejszą skłonność do zużywania podczas tzw. doładowywania akumulatorów i zarazem dłuższą żywotność.
  • Pomocny post
    #4 2814514
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Skąd ten elektrolit w temacie ??? W UPS-ach stosuje się akumulatory żelowe bezobsługowe, np. takie : http://www.allegro.pl/item113924168_akumulator_zelowy_gel_ctc14ah_12v_gwar_fv_prom_a.html
    Inne modele możesz obejrzeć w tabelach na dole strony.
    A dlaczego takie a nie inne ? - bo producenci UPS takie stosują - to ich prawo. Jak masz lepszy pomysł to uruchom produkcje swoich, lepszych ? , opartych na innych akumulatorach :D
    Pozdr. :cry:
  • Pomocny post
    #5 2814535
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Mi się wydaje, że jest kilka konkretnych powodów, dla których stosują takie a nie inne akumulatory, między innymi:
    1.Niska cena.
    2.Duża wydajność prądowa w impulsie.
    3.Prosty algorytm ładowania (żadnych delta U czy inne takie).
    4.Poziom naładowania dość łatwo określić mierząc napięcie.

A żelowe to chyba dlatego, że wokół zwykłego akumulatora wszystko powoli rdzewieje (opary).

W ups'ach nie ma znaczenia podstawowa wada tych akumulatów, czyli znaczna masa.
  • #6 2815262
    yrrhedes
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dziękuję za odpowiedzi. Elektrolit w temacie pojawił się stąd, że w jednej ofercie UPSa był akumulator kwasowy z ołowiem i się zastanawiałem czy to normalne, czy jakiś staroć.
    Pozdrawiam.
REKLAMA