logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA2040 - Niska głośność i zniekształcony bas w obudowie z ARZ6608

siero 13 Lip 2006 00:59 2985 28
REKLAMA
  • #1 2815165
    siero
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Wlasnie skonczylem robic wzmak na tym tda i zamknalem go w obudowie z dwoma ARZ6608. Czas na odsluch.. I co? ***** :/ Nie mam pojecia co sie dzieje.

Po pierwsze myslalem ze bedzie znacznie glosniejsze. Jest naprawde ciche. Jeden ARZ bez budy na wzmaku Monacor PA-100 wlaczajac syrenke (taka opcja w tym wzmaku samochodowym) jest o niebo glosniejszy.

Po drugie muzyki w ogole nie da sie sluchac. Gorszego basu w zyciu nie slyszalem, nawet z alpharda ktory za 15 sekund sie spalil! Jesli moznaby opisac bas slowem BUM to u mnie to jest jakies BLRRRUM :P

Co moze byc tego przyczyna? Wzmak siedzi na podlodze kolumny zrobiony na pajaka. Przed wlozeniem go do budy skrzetnie go sprawdzalem i all bylo ok... :/ Moze to wina obudowy? Robiona byla na szybkiego i miala pewne szparki pomiedzy sciankami, ktore zostaly zaklejone wikolem z trocina. Moim zdaniem moga wytwarzac jakis dzwiek, ale nie az tak glosny... Prosze o pomoc!

Pozdrawiam,
    Adrian Sieruta
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2815184
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Basu nie ma bo głośnik jest od 100Hz teoretycznie.Więc co się dziwisz - jeszcze zobacz jaki ten głośnik ma Xmax

Wygląda na to jakbys pierwszy raz miał glośniki w reku.

Po za tym Monacor ma 100W a TDA ma 20 w porywach. Tona pewno jeden ARZ bedzie głośniejszy niż dwa. Jesli jeszcze źle dobrałes obudowę, włączyłeś głośniki w przeciwfazie + do - - do + to co sie dziwić - sprawdź to ->

Obudowa ma mieć 12-16 litrów/ głosnik. Otwarta z tyłu lub zamknięta. Nie przesadzać z basem bo szybko osiągnąć skok max.

Przy 4 głośnikach w garazu nie mogłem wytrzymać przy 50 Watach pewnej mocy. To powinno byc podobne porownanie jak 2x arz6604 przy tym monacorze jesli rzeczywiscie mialby 100Watów
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 2815994
    siero
    Poziom 16  
    Lol. Na tym Monacorze pisze z tylu 15W MAX, a na necie 6.5W rms :P On nie moze miec 100W skoro podlaczam go do akumulatora!

W dodatku chyba sie nie zrozumielismy... Nie chodzi o to ze basu NIE MA - bo de facto bylbym z tego zadowolny. Bas jest, ale okropny! Po prostu nie mozna tego sluchac. Najdziwniejsze jest to ze ten bas jest taki non stop. Ustawie glosnosc na maxa - pierdzi od THD10%. Sciszam, sciszam, glosnik juz ledwo gra, a bas nadal jest tak pierdzacy i wstretny ze nie mozna tego sluchac :/ Gdy ustawie piosenke calowicie bez basu, jakis wokal np. to jest ok.

Nastepna sprawa z sinusem. Sinud juz od jakichs 60hz jesttak samo okropny jak ten bas, nawet przy malej glosnosci. Niesamowite - na glosniku slychac glosno i wyraznie nawet 28hz. Czy to mozliwe ze to obudowa tak rezonansuje?

Obudowa jest zaknieta, ma 16litrow na dwa glosniki. Dlaczego? Otoz zalezalo mi na jak najmniejszych gabarytach, poniewaz ma ona byc kolumna przenosna. W srodku TDA zasilane z akumulatora. Czy zrobienie zbyt malej obudowy moglo miec taki efekt jak jest teraz? Myslalem ze baus bedzie MNIEJ - a nie ze bedzie on uniemozliwial sluchanie muzyki :/

Tremolo przeczytaj moja wypowiedz jeszcze raz i przemysl to. Co moze byc problemem? Z gory dziekuje...

Pozdrawiam,
    Adrian Sieruta
  • Pomocny post
    #4 2817952
    Tremolo
    Poziom 43  
    Może nie masz kondensatora separującego w TDA 2040 na wyjściu skoro zasilanie jest pojedyńcze.

Ludzie robia na tym Tuby szerokopasmowe, robią na tym piece gitarowe i raczej bas nie może być, aż taki zły.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 2818339
    siero
    Poziom 16  
    Wlasnie o to chodzi, ze ludzie robia i chwala (w miare). Dlatego sie rozczarowalem :(

Schemat z ktorego robilem ten wzmak jest tu: http://home.eunet.cz/rysanek/pdf/tda2040.pdf

Ktory to ten kondensator? Czy istnieje mozliwosc ze jakis element ulegl uszkodzeniu przez przegrzanie? Lutowalem to lutownica 100W.. Moze to to? Ale jesli tak to co wymienic?

Pozdrawiam,
    Adrian Sieruta

---

A moze ja pomylilem bieguny na kondensatorach? Tzn tam gdzie kazali podpiac minus dalem plus? Jak oznaczana jest biegunowosc na kondach i na schematach?
  • Pomocny post
    #6 2818363
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Witam!!

Który schemat ma kolega na myśli, bo ja widzę tam trzy podstawowe rozwiązania:

1) zasilanie symetryczne (figure10)
    2) zasilanie niesymetryczne (figure12)
    3) układ mostkowy zasilany symetrycznie (figure 14)
  • #7 2818398
    siero
    Poziom 16  
    Robilem to z pierwszego schematu podpisanego test circuit ktory chyba jest identyczny z tym z figure 10.
  • Pomocny post
    #9 2818421
    Tremolo
    Poziom 43  
    No i przez to bas jest taki jaki jest, bo połowa sinusoidy wogule nie dochodzi do glośnika, bo wzmacniacz nie ma w tym momencie zasilania.

w takim przypadku można zrobic 3 rzeczy albo TZW przetwornicę na więcej jak +/- 12V lub lustro zasilania -12V lub z
    ewrzeć -Vcc do GND a na wyjście dać kondensator - który zapewnia zasilanie w momencie ujemnej przejsciówki. Dwa pierwsze rozwiązania są nieopłacalne dla tej kości.

Drugi raz juz chyba pytasz o takie rzeczy w nieodpowiednim dziale: powinieneś zadać to pytanie w początkujący, teoria, teferaty.

Po za tym nie wiem jaki byś dał głosnik to na TDA nie uzyskasz Basu, nawet w przypadku korzystnej aplikacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 2819899
    siero
    Poziom 16  
    I to moj blad... Tremolo moglbys wyjasnic dokladniej do zrobic z masa albo z przetwornica zeby dzialalo? Czy lepiej po prostu zrobic nowy na figuree 12? Posiadam rowniez tda2050 moze lepiej uzyc go?

Przepraszam za napisanie watku w zlym dziale, ale nie wiedzialem gdzie go umiescic... Co zrobic na przyszlosc jesli powtorzy sie sytuacja ze nie bede wiedzial gdzie postowac?

Dziekuje i pozdrawiam!
  • #11 2820110
    danthe
    Poziom 30  
    Wstawienie TDA2050 nic nie da, ponieważ ma on tylko wyższe napięcie maks. Równie dobrze mógłby być TDA 2003. P=U²/R , przyjmując że w układzie z fig.12 napięcie max na głośniku wyniesie 6V maksymalna moc dla sygnału prostokątnego nie przekroczy: P=36/4=9W. Dla sinusa - 9W/1,41≈6W
  • #12 2820998
    Tremolo
    Poziom 43  
    przy 12 V nawet jak bedzie 7294 to moc bedzie ta sama - co innego jesli wzmacniacz bedzie miał możliwość mostkowania.

6W czy 9W nie ma różnicy wazniejsza jest jakość.

Tu nawet sobie kiedyś rozrysowałem z PDF wszystkie możliwości w TDA 20x0 https://tremolo.elektroda.pl/tematykanf.php?a...30%20TDA2030A%20TDA2040%20TDA2050.gif#schemat

Aby przejść między ukladami
    Wystarczy skasować kondensatory C4 i C6 wstawić zwory a na wyjście wstawićkondensator 1000...2000uF żadna filozofia. Brzmienie powinnosię poprawić od razu.

Do autor apostu:
    Rozrysuj nam najlepiej teraz schemat dokładniejak wpiąłeś zasilanie 2 biegunowe do zasilacza wymagajacego podwójnego zasilania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 2821134
    siero
    Poziom 16  
    Dalem plus z aku do +V a minus z aku do -V... Masa podpieta do metalowej blachy.

Z Twoich schematow ktory zastosowac do TDA2040? Jest tam 2030 i 2050. Wole zbudowac wzmak od nowa ze schematu, niz bawic sie w przebudowe bo prawde mowiac nie bardzo sie na tym znam :( Bez schematu nie zrobilbym nic.

Mam pytanie. Jesli 2040 wytworzy te 6W to ile czasu bedzie to gralo na wzmaku 24Ah? Jesli ma sprawnosc 66% to pociagnie 0.75A?

---

A moze dopisze jeszcze to. Wzmacniacz ten robie, aby wlozyc go do preznosnej kolumienki zasilanej z akumulatora. Zalezy mi na tym, aby pozerala jak najmniej mocy, oraz by byla jak najglosniejsza. Zastosowalem w jednej 2xARZ6608 majace SPL ok. 94db. Jaki wzmak bedzie najlepszy do moich potrzeb?
  • #14 2821268
    Tremolo
    Poziom 43  
    Metalowa blacha to - zasilania wystarczy dać kondensator na wyjscie.

Wzmacniacz będzie grał w zależności od obciążenia. MOhdy nie daje się na maksa, żeby było słyszalnie starczy 1..3 Waty mocy.

A to chyba sobie potrafisz wyliczyć

1W = 1 V * 1A

Przy zasilaniu około 12-14 V przyjmijmy 12V

zjada 3W * (1/66%)= ~5Watów
    5W=12 * I

I = 5/12 A

24Ah/ (5/12 A) = 24*12/5 h

Najlepszy do nich byłby wlasciwy wzmacniacz trioda 12 Watowa powiedzmy. Zasilanie +300V Żarzemoe 6V

Wzmacniacz ma mieć do 30Wat, może mieć 0,4Wata 3,14Wata 8,54Wata 30Watów/sztukę

Najlepiej bybyło jakby miała 60Watów choć ze 100Watów tez by uciągły troche by pachniało frytkami podczas odtwarzania ale to norma. Ja jednemu głośnikowi dałem około 50Watów z przesterowanej lampy. I przeżył.

Innym sposobem jest znalezienie tematu o Tubie na tym głośniku, troszke duża obudowa, ale może na tylnych siedzeniach by sie zmieściła.

Z tego co pamiętam cztery ARZ 6604 u mnie dały radę pod czteroma watami z lampy - dały rade znaczy z ostatniego pietra sasiadka waliła po rurach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #15 2821685
    siero
    Poziom 16  
    Hmm ale z tego co sie orientuje wzmacniacz triodowy np. 30W bedzie bardzo drogi. Mam racje? I pewnie trudny do wykonania. :/
  • #16 2822994
    Tremolo
    Poziom 43  
    Nie bedzie trudny do wykonania: parę paści - za to duże; zarzenie: wejście wyjscie, transformator. Ale do auta nie stosuje się ze względu na wibracje.

No i zasilanie jeszcze gorsze do wykonania niż na przykład TDA 7294 z przetwornica ze strony www.mdcs.elektroda.net
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 2825908
    siero
    Poziom 16  
    Zrobilem juz te TDA2040 na pojedynczym zasilaniu ale mam problem, a mianowicie strasznie szumi i sciaga fale radiowe. Jak to wyeliminowac?

I teoretycznie wzmak przy 4W powinien z tych ARZ wyciagac ok. 100dB z metra, ale u mnie to jest o wiele mniej, 100dB nie ma. Czemu?
  • REKLAMA
  • #19 2829659
    Tremolo
    Poziom 43  
    Zimne luty, nieekranowane wejście, pojemności pasożytnicze. Złe prowadzenie masy. Odwrotnie podpięta masa i sygnał wejściowy

Z tymi falami radiowymi znaczy: że jak? słyszysz radio?

A skąd wiesz ile to jest 100dB masz miernik hałasu, który kosztuje tyle co porządny cały zestaw car audio z TV? to porównanie. Może ten TDA nie ma 4 Watów - u mnie kiedyś zrobiłem eksperyment wielkie kolumny o średnim SPL z duzym wzmacniaczem wpięłem do miernika napięcia i pradu - wyliczyłem moc pozorna wyszło 2VA/kanał 2waty... A bylo głośno o ARZ nie wspomne; GD 30/30 nawet stary głosnik przy 1 Wacie to potwór w domu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 2831456
    siero
    Poziom 16  
    Moglbys wyjasnic co to sa te wszystkie - pojemnosci pasozytnicze, zle prowadzona masa, nieekranowane wejscie?

Tak slysze radio.

Co do 100dB z metra to raczej glosno powinno byc - troche ciszej niz na jakiejs zabawie, dyskotece. A te sto dB u mnie to wcale nie tak duzo :P Mozna normalnie trzymac glowe i sluchac.
    Hmm i czemu moje TDA mialoby nie wyciagnac tych 4W? Co moze byc nie tak?

--

Hmm a moze powiesz mi czy da sie zmierzyc moc wzmacniacza posiadajac jedynie np. dwa multimetry? Bo oscyloskopu nie mam...
  • #21 2833153
    Tarru
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Hejj hej... Jedno niedopowiedzenie... Kolega Siero nie ma zamiaru wykorzystywać tego w samochodzie !!!

On po prostu robi sobie coś w stylu Boom Boxa... Przenośnoą kolumienke na biwaki :D
  • #22 2834573
    siero
    Poziom 16  
    Pomoze ktos ze zmierzeniem mocy?

A co powiecie o TDA1562? Moze na tym uzyskam wiecej mocy na pojedynczych 12V? I bedzie to pewnie latwiejsze i tansze niz robienie symetrycznego :P :)

pozdrawiam,
    Adrian Sieruta
  • #24 2835332
    siero
    Poziom 16  
    Ale 50W na zasilaniu pojedynczym? Czy symetrycznym?

SierO
  • #25 2835594
    danthe
    Poziom 30  
    Jest zasilany napięciem od 8V do 18V , niesymetrycznym. Moc dla nap. 8V i zniekształceniach THD=0,5% - 45W, a dla 14,4V = 55W. Dla THD = 10% moc wynosi odpowiednio: 60W i 70W. Dane z noty katalogowej.
    Cały wynalazek polega na tym, że w tym scalaku jest układ podbijania napięcia końcówki mocy, korzystający z zewnętrznych kondensatorów o pojemności 4700uF. Twórcy układu nazwali to klasą H. Nota aplikacyjna do pobrania tu: www.elenota.pl

Jeszcze jedno, podane moce są dla obciążenia 4Ω, dla głośnika 8Ω należy to podzielić przez dwa.

DANThE
  • #26 2836466
    siero
    Poziom 16  
    To fajnie, sproboje zastosowac te TDA. Jaki ma ono pobor mocy? Ile pogra na aku 24Ah?

No i powie ktos czy da sie zmierzyc moc wzmaka zwyklym multimetrem? Czy jeslina kompie ustawie sinusoide 50Hz i zmierze napiecie na glosniku i podstawie do prawa Ohma to wyjdzie mi moc? Jesli nie to co mi wyjdzie - moc wieksza czy mniejsza niz jest naprawde?
  • #27 2836592
    Tarru
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Taa tylko zę to tda kosztuje około 30zł (przynajmniej u mnie :D)
  • #29 2836805
    siero
    Poziom 16  
    No to mierzymy.

VeNi chyba kupie te TDA bo te moje napewno swoich 4W nie robi nie wiem czemu ;/ ;(

---

Ok, wlasnie tm sposobem zmierzylem napiecie na glosnikach przy TDA2040 i wyszlo mi 2V - czyli 1W. I to bylo bez potencjometru czyli na full przesterze. Strach mowic ile wat byloby przy normalnym graniu ;( Co moze byc przyczyna tak malej mocy?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z niską głośnością i zniekształconym basem w wzmacniaczu opartym na układzie TDA2040 zamkniętym w obudowie z dwoma głośnikami ARZ6608. Użytkownik zauważa, że wzmacniacz jest cichy i generuje nieprzyjemny, zniekształcony bas, mimo że przed montażem testy układu były poprawne. Wskazano, że TDA2040 przy zasilaniu pojedynczym ma ograniczoną moc (około 4-6W RMS), co jest znacznie mniej niż w porównaniu do wzmacniacza Monacor PA-100. Problemem może być zastosowanie zasilania niesymetrycznego (pojedynczego napięcia), które powoduje brak ujemnej połówki sygnału i zniekształcenia basu. Sugerowano zastosowanie schematu zasilania symetrycznego (figure 10) lub niesymetrycznego dedykowanego dla TDA2040 (figure 12), a także dodanie kondensatora separującego na wyjściu wzmacniacza. Wskazano, że błędne podłączenie biegunów kondensatorów elektrolitycznych może powodować uszkodzenia i zniekształcenia. Poruszono też temat pomiaru mocy wzmacniacza za pomocą multimetru i generowanego sygnału sinusoidalnego, gdzie moc można oszacować ze zmierzonego napięcia i impedancji głośnika. W dyskusji pojawiły się propozycje zastosowania innych układów wzmacniaczy, takich jak TDA2050, TDA1562 lub TDA1554, które oferują większą moc i lepsze parametry przy zasilaniu pojedynczym 12V, co jest korzystne dla przenośnych kolumienek zasilanych z akumulatora. Zwrócono uwagę na konieczność prawidłowego prowadzenia masy, ekranowania wejścia oraz unikania zimnych lutów, aby wyeliminować szumy i zakłócenia radiowe. Podsumowując, niska moc i zniekształcenia basu wynikają głównie z niewłaściwego zasilania i konstrukcji układu, a poprawa wymaga zastosowania odpowiedniego schematu zasilania, prawidłowego montażu oraz ewentualnej zmiany układu wzmacniacza na bardziej wydajny model dedykowany do pracy z pojedynczym napięciem.
REKLAMA