logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soltek SL-75KV+ - nie można zainstalować systemu ?

silos 14 Lip 2006 11:33 1890 20
REKLAMA
  • #1 2818955
    silos
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam

System operacyjny WinNT 4.0 który mi od lat chodził stabilnie zaczął się wieszać na komputerze o konfiguracji: Soltek SL-75KV+, Duron 850, 128MB SDRAM. Na początku po oględzinach płyty głównej zauważyłem napuchnięte kondensatory w pobliżu gniazda procesora. Wymieniłem je oczywiście na nowe oraz dodatkowo przeprogramowałem BIOS na identyczny z kopii. Chciałem zarówno przed programowaniem BIOSu jak i po zainstalować jakikolwiek system Windows ale bez rezultatu - zawsze wywalał się na niebieki ekran w czasie instalacji. Wymieniłem na 3 inne rodzaje pamięci, wyłączyłem USB, zmieniałem karte graficzną nawet na ISA, wyłączyłem karte muzyczną, itd. ale bez rezultatu. Sprawdzalem programami dosowymi cały ten system (HirensBootCD) i nie wykazały żadnego błędu. W czym może tkwić problem w płycie głównej, że nie chce chodzić stabilnie w systemach serii MS Windows?

Za wszelką odpowiedź serdecznie dziekuję.

Z powżaniem
    Silos
  • REKLAMA
  • #2 2818997
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10433
    Sprawdzales zasilacz?
  • #3 2819068
    kamilszaustuk
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Na początek wgraj najnowszy bios, a potem weź miernik do ręki i sprawdź napięcia na zasilaczu. Odkurz przy okazji trochę wnętrze swojego blaszaka, posprawdzaj wiatraki bo to może właśnie one są przyczyną takiego zachowania
  • #4 2819106
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    1. Trochę mało informacji o sprzęcie. Podaj pełną konfigurację.
    2. Zmierz miernikiem napięcia zasilacza, jak radzą koledzy.
    3. Sprawdź/wymień taśmy IDE.
    4. Jeśli nie testowałeś RAM-u, sprawdź Memtest-em.
    5. Sprawdź chłodzenie. Możliwe, że przegrzewa Ci się procesor lub chipset.
  • #5 2819204
    silos
    Poziom 18  
    Witam i dziekuje z odpowiedzi.

Ram sprawdzilem i jest OK (128MB DIMM SDRAM 100Mhz).
    Jezeli chodzi o chlodzenie to teraz plyte wyciagnalem i mam ja podlaczona na stole z wlozona tylko karta graficzna ISA, procesorem i pamiecia oraz zasilaczem sprawnym 300W. Odprowadzanie ciepla na procesorze tez jest OK. Wlasnie w programamach pod DOS uruchamianych z dyskietki lub plyty CD wszystko jest w porzadku. Dopiero w srodowiskach MS Windows (od 9x, NT, XP) wywala sie i nie jest to wina karty graficznej. Podejrzewam ze procesor jest uszkodzony tylko ze tak to by wogole sie komputer nie uruchamial. Moze jeszcze raz przelutuje te kondensatory.

Z powazaniem
    Silos
  • #6 2819245
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    silos napisał:
    [...]Podejrzewam ze procesor jest uszkodzony tylko ze tak to by wogole sie komputer nie uruchamial.[...]
    Niekoniecznie.

Poprosimy o konkretną odpowiedź na WSZYSTKIE zadane pytania.
  • #7 2819350
    kamilszaustuk
    Poziom 18  
    Spróbuj zresetować ustawienia biosu, bo może coś poprzestawiałeś
  • REKLAMA
  • #8 2820765
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    silos napisał:
    zawsze wywalał się na niebieki ekran w czasie instalacji

Czy na tym niebieskim tle nie było przypadkiem coś napisane?
  • #9 2820863
    dłubacz
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Spróbuj jeszcze podmienić taśmę HDD i dysk twardy - miałem przypadek że dysk przechodził pomyślnie wszystkie testy a zainstalować systemu się nie dało.
  • #10 2820896
    Adili
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Procesory AMD znane są z tego, że jeżeli się przegrzeją to już nic nie przywróci im poprzedniej żywotności. Będą się wieszały itd. Proponuję na wstępie porządnie schłodzić procka jakimś 12-centymetrowym wentylatorem z napięciem 12V. Połóż go sobie na płycie głównej obok radiatora z wentylem które chłodzą procka, tak aby go chłodził jak najlepiej u jego podstawy. Dwa chłodzenia mogą zmniejszyć jego temperaturę, a co za tym idzie lepsze działanie.
    Sprawdź w biosie temperaturę procka. Dla tych AMD'ków 47 stopni to już nielada problem. Proponuję zjechać ze wszystkim prędkościami (procka, magistrali i ramu). Czyli jeżeli pamięć masz obsługiwaną z prędkością 133 Mhz, to zjedź na 100 Mhz lub niżej. Tak samo z prockiem i resztą. Ram który masz, załaduj poszczególnie do każdego slotu. Sprawdź czy na każdym z nich działa tak samo poprawnie.
  • REKLAMA
  • #11 2820982
    kamilszaustuk
    Poziom 18  
    1. Sorry, że się czepiam, ale jak przegrzejesz INTELA to on się sam naprawi i wróci do fabrycznego stanu? :D
    2. 47 stopni to wcale nie jest dużo jak na procesor AMD. Martwić się można dopiero jak temperatura zacznie przekraczać 55 stopni.
  • #12 2821024
    Adili
    Poziom 17  
    Z prockami intela to jest tak... Jeżeli trochę przegiąłeś on automatycznie się wyłączał. Po ostudzniu pracował jakby nic nie zaszło. W większości przypadków tak jest. AMD jest trochę lichej konstrukcji (według mnie). Lekka pomyłka użytkownika i procek leży z termicznego przegrzania. Miałem ostatnio coś takiego. Komputer klienta był długo włączony. A ze względu na upały miał "pod górę". Aż w końcu zabezpiecznie termiczne nie wyłączyło kompa i procek się przegrzał. Na spodniej części pojawiły się pąble. Z doświadczenia wiem jak takie procki dają sobie radę z temperaturą. W prockach tego typu (w większości) zabezpieczenie termiczne jest na 47 stopni.

Mocniejsze wersje mają większy zakres temperatur, nawet do 90 stopni w nowych AMD.
  • #13 2821054
    kamilszaustuk
    Poziom 18  
    Myślałem, że mowiąć o przegrzaniu masz na myśli fizyczną zmianę struktury procesora, ale mniejsza z tym. A z tymi zabezpieczeniami to jest tak, że INTEL je montuje, a AMD nie. Kiedyś na tomshardware.pl był filmik jak zdejmowali chłodzenie z działających procków i pentiumy się po prostu wyłączały i potem działały dalej, a athlony się dosłownie paliły. Gdzieś wyczytał, że jest jakaś blokada termiczna na 47 stopni w AMD? Te temperatury, które podają przy prockach z tej firmy to chodzi o to, że jest to maksymalna temperatura jaką wytrzyma struktura krzemowa i trwale się nie uszkodzi. I jest to albo 85 albo 90 stopni, to zależy od serii.
  • #14 2821202
    Adili
    Poziom 17  
    Źle się wyraziłem. Chodziło mi właśnie o to że Intel ma te zabezpieczenia a AMD nie. Te zabezpiecznie termiczne do 47 stopni były na płycie głównej. Piszę o takich temperaturach szacowanych które pozwalają prockowi na dobrą pracę. Jak napisałeś że AMD nie mają w sobie takich czujników, dlatego to tylko szacowana temperatura dla tego typu procka, w której lepiej aby przestał pracować. Temperatura 90 stopni którą podałem jest właśnie maksymalną temperatura jaką wytrzyma struktura krzemowa i trwale się nie uszkodzi.

W tej sytuacji oczywiście przyznaję ci rację.
  • #15 2826866
    silos
    Poziom 18  
    Witam

Wlozylem ten procesor do innej plyty z komputera w ktorym jest Win98. Po uruchomieniu i wejsciu oczywiscie do systemu oczywiscie zwis. Wstawilem wiec dobry wentylator i uruchomilem komputer w BIOSie, na ekranie z monitorowaniem napiec i temperatur. Srednia temperatura caly czas to 15stopni a obroty wentylatora ~4550 RPM. Ani raz komputer sie nie zawiesil.

Z powazaniem
    silos
  • REKLAMA
  • #16 2826981
    kamilszaustuk
    Poziom 18  
    Czy aby na pewno 15 stopni?
  • #17 2827039
    silos
    Poziom 18  
    Witam

Przepraszam, przepraszam i jeszcze raz przepraszam - 45C.

Z powazaniem
    Sws
  • #18 2827066
    kamilszaustuk
    Poziom 18  
    Mam nadzieje, że zawsze między prockiem, a radiatorem istniała w Twoim komputerze jakaś pasta przewodząca ciepło? :>
  • #19 2827154
    Marakas
    Poziom 12  
    Po uszkodzeniu płyty głównej (Asus A8n Sli Deluxe) przez zasilacz okazało się że uszkodził się również dysk twardy . Uruchomiłem stare manele (Duron 800, GA7zxc)i okazało , że nie mogę zainstalować żadnego windowsa (98se,ME,XP SP2) za to zainstalowałem na próbę Linuksa (nie pamiętam dystrybucji , z jakiejś gazetki) . Wszystko było w porządku , bios go rozpoznawał , instalacja windy z płyty,wybór partycji, ew.formatowanie , pliki startowe się ładują, pierwszy restart i -nie ma systemu .Sprawę rozwiązał dopiero inny dysk ATA , ale pod XP stary dysk pracuje normalnie jako drugi .
  • #20 2827169
    kamilszaustuk
    Poziom 18  
    Pewnie uszkodził się sektor startowy. Zawsze można bootloadera wgrać na dyskietke i z niej odpalać komputer z takim dyskiem
  • #21 2835661
    silos
    Poziom 18  
    Witam

Po wstawieniu wydajniejszego wentylatora o dziwo zaczelo wszytko w porzadku na tym procesorze chodzic. Jak sie jednak okazalo po przeniesieniu plyty z wlozonym procesorem w inne miejsce przestal on dzialac. Wina jest teraz na 100% procesor poniewaz wkladajac inny nawet od spodu opalony dziala plyta glowna. Bardzo delikatne sa wiec te procesory AMD i raczej trzymam sie od nich z daleka.

Z powazaniem
    Silos

P.S.
    Czy ten procesor w zalaczniku wyglada na uszkodzony/naderwany ze nie chce dzialac na sprawnej plycie glownej?
    Załączniki:
    • Soltek SL-75KV+ - nie można zainstalować systemu ? Athlon.jpg (53.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niestabilności systemów Windows (WinNT 4.0, 9x, NT, XP) na komputerze z płytą główną Soltek SL-75KV+, procesorem AMD Duron 850 oraz 128MB pamięci SDRAM. Objawy to zawieszanie się systemu i niebieski ekran podczas instalacji Windows. Wykonano wymianę napuchniętych kondensatorów na płycie głównej oraz reprogramowanie BIOS-u, jednak problem pozostał. Testy sprzętu pod DOS (HirensBootCD) nie wykazały błędów. Próbowano różnych pamięci RAM, wyłączano USB, zmieniano kartę graficzną i dźwiękową, bez efektu. Sugerowano sprawdzenie zasilacza, taśm IDE, dysku twardego, chłodzenia procesora i temperatury pracy. Wymiana procesora na inny model potwierdziła uszkodzenie oryginalnego Durona, który mimo poprawnego chłodzenia i niskiej temperatury (około 45°C) powodował zawieszanie systemu. Wskazano na delikatność procesorów AMD i możliwe uszkodzenie termiczne. Dodatkowo podano, że uszkodzony dysk twardy może uniemożliwiać instalację Windows mimo poprawnego rozpoznania i testów. Ostatecznie problemem okazał się uszkodzony procesor AMD Duron 850, który po wymianie na inny działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA