logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Armada M700 - świetlówka matrycy gaśnie, błąd odczytu dysku 40GB

skowina 15 Lip 2006 20:19 1613 7
REKLAMA
  • #1 2823009
    skowina
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam

Zakupilem sobie Compaqa Armade m700 z PIII 800MHz.

Po pierwszym podłączeniu było wszytko ok, ale na drugi dzień włączyłem sobie i chyba cos poprzyciskałem i teraz wyłącza mi się świetlówka w matrycy.
    Z tego co zdazylem sie zroientowac to nie jest wina jakiegos przerwanego kabelka. Po przycisnieciu przycisku sygnalizującego zamknięcie latopa i ponownym puszczeniu go świetlówka się zapala i znowu widac wszystko.
    CZas swiecenia jest różny. Cos mi sie wydajez włączyłem jakies oszczędzanie energiale nie iwem jak to wyłączyć.

Drugim problemem jest HDD, nie miałem oryginalnego dysku od tego kompa więc włozyłem od Compaqa Presario 2500 - TOshiba 40GB.
    Po próbie bootowania laptop wypisuje "bład odczytu dysku", ale włączyłem instalke XP-ka i tam widziałem obudwie partycje na tym dysku. Uruchomiłem instalację i cos tam zaczęło się dziać, ale tylko do pierwszego restartu. Po restarcie jak komp chcial czytac z dysku znowu pojawiło się "błąd odczytu dysku".

Po włączeniu w dosie widac normalnie partycje i mozna sie na nich poruszać

Zaktualizowałem BIOS do roku 2002 i nadal to samo.

Czy ktos miał taki przypadek juz :) ??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2823755
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    Ale czy jak wylacza sie katoda to czy pod swiatlo cos widac czy na ekranie jest czarno? Z tego co piszesz ze czas swiecenia jest rozny to moze to byc wina katody albo samego inwertera sterujacego swietlowka.
    Z dyskiem mialem cos podobnego. I tez podczas instalacji a takze przy normalnym dzialaniu. Po prostu wyjalem dysk i wlozylem go spowrotem. I zadzialalo.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2823950
    skowina
    Poziom 13  
    Okej , wyjaśniło się prawie wszystko

Co do dysku to go sformatowałem i teraz śmiga

A co do matrycy, to obraz jest tylko nie ma poświetlenia, ale teraz zastanawiam się czy.

Z racji tego ze obraz mam troszkę podchodzący pod czerwień to czy jest to wina świetlówki i jak ona cos nie teges to blokuje inwerter

czy tez

świetlówka jest OK ale inwerter niedomaga, daje za słaby prąd i kolor świecenia podchodzi bardziej pod czerwony.

Hmmm, w pewnym momentcie było OK przez godzinę, ruszyłem czymś i teraz juz praktycznie wogóle nie świeci (tasiemki są OK bo sprawdzalem), inwerter od czasu do czasu buczy, a jak wilgotnymi palcami pościskam elektronikę inwertera to zaczyna cos tam od czasu do czasu migac.

Ale pytanie mam jedno czy uszkodzona świetlówka moze wyłanczc inwerter czy raczej zawsze powinno byc na nim napięcie.
  • REKLAMA
  • #4 2832472
    gabik001
    Poziom 37  
    Wyglada mi to na niedomagajacy inwerter. Jakies zimne luty sa na nim. Trzebaby go przepatrzec pod wzgledem montazu elementow. Bym moze plytka jest peknieta. Ja bym postawil na inwerter.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2857052
    skowina
    Poziom 13  
    ;> więc jest tak

kupilem i podmienilem inwerter ale podłanczając go nie odłaczyłem zasilacza od kompa ( komp był wyłaczony) no i pojawiły sie iskierki.

No ale świetlówka nie swiec nadal.

Ale ale jak się odłancza i podłaczna wtyczkę od inwertera do laptopa to na chwile świetlówka się włącza i gasnie spowrotem.

Nie jest to wina zimengo lutu bo wyginałem płytę i nic z tego

To wygląda tak jakby inwerter staaartował gdy dostanie napięcie i zaraz się wyłączał.

Teraz pytanie czy zwaliłem znowu inwerter czy cos z płytą nie tak. Ewetualnie moze ktos zna napięcia jaki powinny byc na wyjsciu na płycie.

Pozdrawiam
  • #6 2857218
    gabik001
    Poziom 37  
    To pewnie zes uwalil inwerter bo nie podlacza sie elementow gdy napiecie jest na plycie. Nastepnym razem odlacz zasilanie i wyjmij baterie.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 2858303
    telemax
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Witaj.
    Jeśli obraz był delikatnie różowy to jest właśnie objaw zużycia świetlówki.
    Stara świetlówka bardziej się nagrzewa więc pobiera więcej energji powodując przeciążenie przetwornicy invertera więc inverter się wyłącza.
    Świetlówka do wymiany.
  • #8 2881527
    skowina
    Poziom 13  
    WItam

Faktycznie, bo długich bojach i kilku ciekawych przygodach okazało sie ze faktycznie padła świetlówka.

Objawiało się na początku czerwoną poświatą, a następnie wyłanczaniem i włanczaniem swietlówki w neregularnych odstępach czasu.
    Co do braku napięcia na wyjsciu inwertera to pewien magik :) powiedział mi ze z racji większej częstoliwosci prądu zmiennego zwykły miernik może "niezauważyc" napięcia wogóle.

Pozdrawiam

Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ W laptopie Compaq Armada M700 pojawiły się dwa problemy: gasnąca świetlówka matrycy oraz błąd odczytu dysku twardego 40GB Toshiba z Compaq Presario 2500. Gasnąca świetlówka objawiała się nieregularnym świeceniem i czerwonym zabarwieniem obrazu, co wskazywało na zużycie świetlówki. Uszkodzona świetlówka powodowała przeciążenie inwertera, który się wyłączał. Próby wymiany inwertera i sprawdzenia połączeń wykazały, że inwerter startuje, ale natychmiast się wyłącza, co jest typowe przy uszkodzonej świetlówce. Pomiar napięcia na wyjściu inwertera może być trudny ze względu na wysoką częstotliwość prądu zmiennego. W efekcie problem rozwiązała wymiana świetlówki. Drugi problem z dyskiem polegał na błędzie odczytu podczas bootowania, mimo że instalator Windows XP widział partycje. Formatowanie dysku rozwiązało problem i system zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA