logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto budować wzmacniacz z Praktycznego Elektronika 8'96? Koszty i trudności

Cinekas 18 Lip 2006 00:06 5348 19
REKLAMA
  • #1 2829510
    Cinekas
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam, elektronika to takie małe hobby o którym powolutku po malutku może zaczynam mieć jakieś pojęcie... ale kompletnie nie wiem nic o wzmacniaczach... i tutaj mam pytanie do osób które budowały podobny wzmacniacz lub wiedza coś o jego budowie... Chciał bym wiedziec czy taki wzmacniacz łatwo zbudować... jakie występują z nim problemy jak go zasilać... oraz jaki był by koszt budowy takiego wzmacniacza i czy bardziej się opłaca kupić gotowy... Administratorów proszę o nieusuwanie tematu jeśli się powtarza, szukałem dużo jednak nigdzie nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi która pozwoliła by mi na budowę (nie chciał bym stanąc w połowie podrapać się po głowie i zadać to głupie pytanie ,, I co teraz...??") Umieszczam numer praktycznego elektronika nr Sierpień 8'96 wzmacniacz znajduje się na 17 stronie ;)
    Pozdrawiam Cinekas ;)
    Załączniki:
    • PE11-1996!!.pdf (2.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2829719
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    Układ jest stosunkowo prosty do wykonania, tym bardziej, że masz już opracowany obwód drukowany, więc prowadzenie mas odpada, a to ważna sprawa.
    Pytasz jak go zasilić, masz tam również i zasilacz, więc nie rozumiem tego pytania.
    Tak oriętacyjnie koszt budowy takiego wzmacniacza powinien się zmieścić w cenie 70-80 PLN + trafo sieciowe + porto (koszty wysyłki i pobrania), uwzględniając, że obwód drukowany sam wykonasz a i im staranniej go wykonasz tym lepiej, oczywiście pogrubiając ścieżki prądowe, a nie jest on taki skomplikowany i jednostronny.
    Pytasz czy się opłaca, sądzę, że tak, o ile przy pierwszym uruchomieniu coś nie 'skićkasz' i tu bardzo ważna uwaga/ zasada:
    każdą nowo kupioną część do montażu należy dokładnie sprawdzić, to pozwoli uniknąć wielu póżniejszych usterek/ niedomagań układu.
    Nie wiem dlaczego dałeś tak obszerny załącznik, przecież mogłeś swobodnie to dać w 2 załącznikach powiedzmy po 200k każdy. Nie każdego stać na udzielenie pomocy równocześnie płacąc za to swoimi punktami, więc zmniejsz je, używając opcji zmień.
    Jedyny jaki ja tu widzę problem, to by udało Ci się zdobyć oryginał układu TDA, z tranzystorami BDX53A też jest problem, w ofertach spotkałem BUX53F, które śmiało mogą zastąpić te z A.
    Jak co, to podam Ci linki, gdzie co kupić, najlepiej by było, by to było w jednej przesyłce, ale to nie zawsze jest możliwe :P
    Na Forum jest masa akustyków, zapewne i oni Ci pomogą.

Uffff :D
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 2830082
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Budować wzmacniacz opłaca się tylko wtedy, kiedy budujesz go dla siebie i nie masz go zamiaru dalej sprzedawać. Niestety jeżeli planujesz go potem sprzedać licz się z conajmniej 50% stratą w kosztach budowy a sprzedaży.
  • #4 2830239
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    chodzi ci o wzmacniacz samochodowy? bo tak sie zastanawiam ile by dal mostek mosfetow na tych 14V... wie ktos moze ile daje mocy rms 4R mosfet przy 14V?
  • #5 2832287
    Cinekas
    Poziom 17  
    _PREDATOR_ a mógł byś podac przydatne linki? i mam pytanie jeśli taki wzmiacniacz miał by około 70wat to znaczy że teoretycznie mógł bym podpiąć pod niego głosniki w sumie 140wat?
  • REKLAMA
  • #6 2832631
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    mozesz sobie podlaczyc glosnik nawet 1w alebo 100000w co to za roznica dla wzmacniacza,wazne zeby mial odpowiednia impendancje np. 4Ω
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2832768
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Cinekas napisał:
    _PREDATOR_ a mógł byś podac przydatne linki?

Wpisz w Gogle wzmacniacze elektroakustyczne a znajdziesz tam sporo info na ten temat, ja siedzę i tu:
    http://akustyka.info/forum/index.php
    Mam do sprzedania książkę:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic542197.html#2801716
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #8 2833003
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    _PREDATOR_: jaka cena?
    I moze ktos zna w koncu moc jaką odda mosfet przy 14Voltach?
  • #9 2833206
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    P=U^2/R

Wzór stary jak świat, jak wprowadzisz pewne doń modyfikacje (odejmij od U spadek na tranzystorze na przykład itp, gdzieś na forum był) to wyjdzie Ci że w samochodzie nie wyciagniesz więcej jak 40W
  • REKLAMA
  • #10 2833288
    Cinekas
    Poziom 17  
    ige napisał:
    mozesz sobie podlaczyc glosnik nawet 1w alebo 100000w co to za roznica dla wzmacniacza,wazne zeby mial odpowiednia impendancje np. 4Ω

Chciał bym zobaczyc te glosniki 100000w podłączone do tego wzmaka.... A czy bardziej nieopłąca mi się sprzedac wzmacniacza który mam dołozyc troszke pesos i kupić juz jakiś lepszy taki gotowy... ? ;)
  • #11 2870103
    Cinekas
    Poziom 17  
    Znalazłem takie coś na dysku.... tylko niewiem jakie elemęty są dokładnie potrzebne ;( i czym to zasilić ;( mogli byście pomóc??
    Załączniki:
    • Srona druku.JPG (82.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Monatż.jpg (736.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 2870323
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    w samochodzie zawsze uzywamy glosniki 4R. wiekszosc wzmacniaczy jest przystosowana pod 4R, co nie znaczy ze nie mozna 8. przy 8 moc bedzie poprostu 2 razy mniejsza niz przy 4R.

włączająć głosnik 4R miedzy mase i wzmacniacz mamy max 6W na zas 14V.
    w układzie mostkowym ten 4R głosnik dostarczy nam do 20W przy zas 14V. scalak to np banalny montazu TDA 1554.
    Istnieje jeszcze klasa H. tam moc z 4R głosnika i napięcia 14V wynosi praktycznie 50W równiez przy 14V. Ta klase reprezentuje scalak TDA1562Q.
  • #13 2870630
    Cinekas
    Poziom 17  
    Hmmm powiem że chciał bym zbudować kolumny aktywne z jakiś małych tanich głośników ;) i chciał bym żeby były podłączone pod taki wzmacniacz około 20w i taki co pokazałem wyżej starczył by? jak coś to prosił bym o spis elemętów. Jeśli nie to macie jakiś schemacik takiego małego wzmacniacza taniego i prostego w budowie?
  • Pomocny post
    #15 2871613
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    20W. no dobra, najłatwiej jest na tda1554Q. kilka elementow w tym 2 do wbudowanego opozniznia załączania głosników. Ma on 4 kanały czyli jak zmostkujemy 2 ze soba to nadal mamy stereo.

Na tym tda 2050 trzeba po pierwsze 2 sztuki kupic (a dla stereo w mostku to wogle 4) zeby chodzily w mostku. Na dodatek ma on baaardzo słabe zabezpieczenie i sie wzbudza, potrzebuje naprwde sporo elementow zeby dzialac. Takze dla poczatkujacych to odpada.

No i koszt: TDA1554 kosztuje 13 zł jak trafisz a przewaznie po 15zeta. TDA2050 5-7zł ale potrzeba 4. wiec wychodzi 20-28zeta i to za przestarzaly kiepski uklad!

Nie bez przyczyny zrobiłem 6 wzmacholi w tym w dwoch uzylem w/w tda1554Q.
  • #16 2871792
    Cinekas
    Poziom 17  
    tom1eczek napisał:
    najłatwiej jest na tda1554Q. kilka elementow w tym 2 do wbudowanego opozniznia załączania głosników. Ma on 4 kanały czyli jak zmostkujemy 2 ze soba to nadal mamy stereo.

Czyli w jakiej cenie mniej więcej był by cały układ razem z trafo? I mógł byś zamieścić wzór płytki i wykaz elementów? z góry dzięki ;)
  • #18 2872029
    Cinekas
    Poziom 17  
    szukałem jakiegoś ,,przeiżystego" tematu ale niestety nic nie znalazłem... żadnych prostych informacji jak dla mnie...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza audio według schematu z "Praktycznego Elektronika" nr 8/96. Układ jest stosunkowo prosty do wykonania, zwłaszcza że dostępny jest gotowy obwód drukowany, co ułatwia montaż i prowadzenie mas. Koszt budowy szacowany jest na około 70-80 PLN plus transformator sieciowy i koszty wysyłki, pod warunkiem samodzielnego wykonania płytki i starannego montażu. Zasilanie wzmacniacza jest uwzględnione w projekcie, więc nie wymaga dodatkowych rozważań. Budowa opłaca się głównie dla własnego użytku, gdyż sprzedaż może wiązać się ze stratami finansowymi. W dyskusji poruszono także temat wzmacniaczy samochodowych i ich mocy przy napięciu 14V, gdzie moc RMS dla głośnika 4Ω w układzie mostkowym wynosi około 20W, a w klasie H nawet do 50W (np. TDA1562Q). Dla prostych, tanich wzmacniaczy o mocy około 20W polecane są układy TDA1554Q (4-kanałowy, łatwy w montażu, z wbudowanym opóźnieniem załączania głośników) oraz TDA2050, choć ten ostatni wymaga więcej elementów i ma słabsze zabezpieczenia. Schematy i noty aplikacyjne do tych układów są dostępne online, co ułatwia budowę. Wzmacniacz z PE 8/96 jest więc dobrym projektem dla początkujących, pod warunkiem dokładnej kontroli elementów i starannego montażu.
REKLAMA