logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 1.9 TDI 1997 - migające światła i alarm, błędy VAG 01131, 00943, 00944

tadziu112 18 Lip 2006 23:07 7362 16
REKLAMA
  • #1 2832198
    tadziu112
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    objawy czasowe:
    1. podczas jazdy zapalaja sie swiatla w srodku i mrugaja
    2. po zamknieciu auta usterka jak wyzej (slychac wtedy "cykanie" z modulu
    3. po zamknieciu auta samoczynnie wlkacza sie alarm
    4. vag-01131- ale to chyba bezpiecznik w komforcie od migaczy
    00943 + 00944 ogrzewanie bocznych lusterek
    czy w/w bledy moga byc powiazane z klopotami z komfortem? wstepnie przegladalismy instalacje w progu - brak zasniedzialych kabelkow.
    czy ktos juz moze spotkal sie z czyms takim?
  • REKLAMA
  • #2 2832261
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Witam,
    ja jeszcze miałem gorzej bo kłopoty z szybami wlewem i centralnym, ale spowodowane to było właśnie uszkodzeniem kabli w progach. może jeszcze raz obejrzyj ich łączenia i ewentualniesprawdz mase ( pod lewą nogą)
    pozdrawiam
  • #3 2832310
    tadziu112
    Poziom 11  
    kumpel-elektryk tez mial takie podejrzenia ale rozkopal progi i nic. wszystko wskazuje jednak chyba na uszkodzenie kabli-alarm szalal na wiosne jak bylo wilgotno i ostatnio po opadach deszczu problem powrocil.
    a te kabelki suworow to miales uszkodzone w progach od kierowcy? pewnie zgnite byly co?
  • #4 2832351
    marrrk
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    dokladnie sprawdz kabelki ktore sa razem polaczone w progu
  • #5 2833072
    suworow
    dokładnie tak, i podobne objawy nasilające się pod wpływem wilgoci, na poczatku bawiłem się ze schematem ( gdzieś go ściągnąłem) ale potem dalem sobie spokój i jechałem po wszystkich kablach które wyglądały mi na uszkodzone aż do sktutku kiedy wszystko zadziałało. może też warto sprawdzić kostki w drzwiach. ( chyba że masz coś wiecej , ale znajomy z serwisu VW twierdził że jet to najczęstsza przyczyna.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2833590
    tadziu112
    Poziom 11  
    u mnie na wiosne elektryk sprawdzal kabelki i miejsca gdzie sa mostkowane sa porzadnie zaizolowane. sprawdzilem tez mase i nic...ale zauwazylem pewna rzecz. gdy komfort "wariuje"-migaja swiatla i bez powodu wlacza sie alarm otwarcie tylnich prawych drzwi powoduje chyba ze wszystko wraca do normy. teraz znow jest oki. poczekam az znow sie cos popsuje sprobuje wtedy z tymi drzwiami a jak bedzie tak samo to wtedy zabiore sie za nie.
    zastanawia mnie jednak czy vag nie powinien wyrzucic jakiegos bledu?
  • #7 2833817
    suworow
    Nie wiem,
    nie jestem elektrykiem a operację zmany kabli wykonałem na własne potrzeby zmotywowany przez elektrka który zaproponował mi dpowiednią sumkę za wymiane wiązki. Nie wiem jaki masz alarm ale mój seryjnie montowany w pasku ( rocznik 98) reaguje na niedomknięte drzwi i pozostawione włączone światełko( tego nie jestem pewien po prostu zdarzyło mi się raz że mimo zamknietych drzwi samochód załaczał alarm., ale mogło być i tak że aby zgasić swiatełko musiałem otworzyć drzwi i ponownie je zamknąc i być może ta operacja a nie zgaszenie światełka przynosiło pożądany efekt. Cholera a może to po prostu czujnik zamknięcia drzwi?
    Mimo wszystko proponuję się tym zająć. Najgorzej jak centralny zamknie dzwi i nie sposób ich otworzyć. Wtedy to tylko kilka metrów kabla albo bateria.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2833945
    tadziu112
    Poziom 11  
    u mnie rowniez seryjny alarm reaguje na otwarcie drzwi. elektryk napracowal sie -podmienial modul, podmienial cale drzwi i...nic. poddal sie. a ja pisze bo moze ktos przerabial juz taki przypadek
    od kwietnia do zeszlego tygodnia mialem spokoj...a teraz znow czasem swiatelka migaja i wlacza sie alarm....rece opadaja. pozyczylem vaga ale tam nic nie wynika...
  • #9 2833984
    suworow
    Tadziu,
    a może ten elektryk podmieniłby Ci cały samochód i było by po kłopocie.
    Pozdrawiam
    ps. moze po prostu wyjmij czujnik połacz a może rozłącz kabelki ale stawiam na połacz na stałe( cholera wie jak to działa) i poczekaj na wyniki.
    Jeżeli to nie pomoże zrób to samo na poziomie kabli dochodzących do komfortu. ze strony tych drzwi. W pierwszej kolejnosci stawiałbym na to.
    A może w końcu odezwie się do nas jakiś elektryk i nas oswieci?
  • #10 2838129
    damik100
    Poziom 11  
    przy przedniej klamce jest uklad scalony w ktorym dosc czesto dochodzi do przerwania sie sciezek elektrycznych,radzil bym tam zajzec!!
  • #11 2840271
    tadziu112
    Poziom 11  
    ..juz gdzies na forum spotkalem sie ze przyczyna w/w problemow moga byc przerwy na sciezce. tam bylo to jednak w tylnych lewych drzwiach...ale warto sprawdzic, tym bardziej ze innego pomyslu brak. jak bede mial troche wiecej czasu to sie za to wezme...
  • REKLAMA
  • #12 2845010
    camel09
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    jak słyszysz cykanie w komforcie to uważam ze szwankuje zasilanie komfortu. odłacz wtyczke i do przewodow zasilających (sa grubsze) podłacz zarówkę 21W i zobaczysz!
  • #14 2849795
    yarecky3
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Witam
    mialem podobny przypadek.
    Swiatlo w srodku sie samo zapalalo podczas jazdy i nie tylko, alarm wyl kiedy chcial itp. U mnie problemem byl kabelek (czerwony) zasilania modulu komforty. w samej wiazce pod nogami kierowcy (passat 98), Okazalo sie ze przewo polozyl sie na srubce i po prostru przetarl. Dziwne ze zaden bezpiecznik nie padl. ale to bylo wlasnie to. Tezslyszalemzalaczanie przekaznika w module.
    Najsmieszniejsze jest to, jak do tego soszedlem. Raz wieczorem podczas jazdy wlaczylo sie swiatlo w srodku, wqrzylem sie i walnalem lewa noga w podloge (taki choleryk jestem ale czasem pomaga) i swiatelko zgaslo. zaraz znowu sie zapalilo i nacisnalem w to miejsce jeszcze raz i znowu zgaslo... i tak to w moim przypadku bylo.
    To co moge poradzic to : skopac paska i sam powie :)
    a tak powaznie voltomierz na zasilanie komfortu i ruszanie przewodami.
    pozdrawiam
  • #15 2857138
    tadziu112
    Poziom 11  
    no to widze ze pomysly na rozwiazanie problemu sa tylko...problem narazie zniknal. wiem ze niebawem znow sie pojawi pewnie nadejdzie wraz z deszczami. dziekuje za posty i odezwe sie jak dojde do tego co passata bolalo.
    pozdrawiam
  • #16 2858064
    camel09
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    jak otworzysz okna padnie komfort i zacznie padać deszcz to pewnie będziesz dumny że na to czekałeś. a teraz możesz podpiąć żarówkę i bedziesz pewien że masz dobre zasilanie.(miernik może pokazywać napięcie a żarówka się nie zapali) ale jak nie słuchasz rad to trzeci raz nie powtórze!
    pozdroo
  • #17 2858974
    yarecky3
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    tak tak sluchaj tych co juz okna nie mogli zamknac:)
    bo przewiac ucho to nie problem.
    DJ

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie B5 1.9 TDI z 1997 roku występują problemy z migającymi światłami wewnętrznymi, samoczynnym włączaniem alarmu oraz błędami VAG 01131 (bezpiecznik komfortu od kierunkowskazów), 00943 i 00944 (ogrzewanie lusterek bocznych). Objawy nasilają się przy wilgotnej pogodzie i mogą być związane z uszkodzeniami przewodów w progach, zwłaszcza w wiązce pod nogami kierowcy. Zaleca się dokładne sprawdzenie połączeń, izolacji oraz masy, a także kostek w drzwiach i czujników zamknięcia drzwi. Częstą przyczyną są przerwy w ścieżkach elektrycznych, uszkodzone mikrostyki w zamkach drzwi lub przetarcia przewodów zasilających moduł komfortu. Sugerowane metody diagnostyczne to pomiar napięcia zasilania komfortu za pomocą żarówki 21W, kontrola przewodów pod kątem przetarć i zwarć oraz obserwacja reakcji alarmu na otwarcie drzwi. Wymiana modułu lub drzwi nie zawsze rozwiązuje problem. Problemy te mogą powodować nieprawidłowe działanie centralnego zamka i alarmu, a także miganie świateł wewnętrznych podczas jazdy i po zamknięciu auta.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA