logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty termostat do sterowania wentylatorem przy określonych temperaturach

kiler129 19 Lip 2006 01:50 1446 4
REKLAMA
  • #1 2832628
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Czy ktoś zna jakiś dobry, tani i rposty w montażu ukłąd spełniajacyh następujące zadanie:

Czekaj aż temperatura wzrośnie do x*C a następnie włacz wentylator.
    [zakładjac że wentylator schłodził] Gdy temperatura spadnie poniżej y*C wyłacz wentylator i czekaj aż wzrośnioe do x*C i tak wkółko.

p.s. Nie miałem pomysłu na nazwe tematu zabardzo - jeśli skopałem - wybaczcie :D
  • REKLAMA
  • #2 2832711
    menek
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Zadanie to spełni komparator i kilka rezystorów. Należy dobrać rezystory tak, aby histereza była równa różnicy temperatur, przy których wentylator jest włączany i wyłączany.
  • REKLAMA
  • #3 2832714
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Jak faktycznie chcesz regulować temperaturę, to np. f-ma astat prowadzi termostaty bimetaliczne do grzałek i wentylatorów. Kup sobie taki z niebieskim pokrętłem (z czerwonym działają dokładnie odwrotnie).
    pzdr
  • REKLAMA
  • #4 2833601
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Konkretnie chodzi o zasilacz - myślę że LM350 nie powinien więcej jak 60*C mieć aby sobie dobrze pracował :D

menek - Możesz tak jaśniej - nic nie rozumiałem :lol:
  • #5 2834529
    menek
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Chodzi mi o komparator z histerezą (regeneracją) - do jednego wejścia doprowadzasz napięcie proporcjonalne do temperatury, a do drugiego napięcie z potencjometru do regulacji temperatury, przy której ma nastąpić załączenie wentylatora. W załączniku jest schemat, rysowany od ręki: zakres regulacji temperatury 30 do 60 °C, histereza układu dla podanych wartości to ok. 7°C. Histerezę można regulować wartością rezystora 2,2 MΩ - zmniejszenie jego wartości powoduje zwiększenie histerezy (różnicy między temperaturą włączenia i wyłączenia wentylatora). Stanem aktywnym, włączającym wentylator jest stan niski na wyjściu układu.
    Załączniki:
    • Prosty termostat do sterowania wentylatorem przy określonych temperaturach 1.jpg (61.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA