logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega 2.0 1988 - Kod 44, sonda lambda, uboga mieszanka, problemy z obrotami

tronix50 19 Lip 2006 02:49 1869 2
REKLAMA
  • #1 2832663
    tronix50
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    mam problem z w/w autem.
    rzadko ,ale zapala się CHECK,po zczytaniu kodu wychodzi mi 44,nie wiem czy dobrze interpretuje,ale z kodów opla astry wynika ,że jest to sonda lambda uboga mieszanka,ale może się mylę.Na sondzie względem masy ,mam pływające napięcie 0,3V do 0,7V.
    A objawy to ---nie wchodzi na obroty,powoli dodając gazu jakoś wejdzie
    w obroty i da się jechać, ale też są problemy z odpaleniem.Nieraz zaskoczy i jest dobrze. To jest na benzynie.
    Na gazie jest podobny problem, ale narazie głównie chodzi o paliwo.
    Jeśli chodzi o kody ,to 3 razy wyskakuje kod 12,a potem 3 razy kod 44,tutaj podparłem się ASTRĄ,ale nie znam kodów OMEGI.nie mogę znaleźć na forum. W gnieździe diagnostyki zwieram punkty A B,czy dobrze to robię ? proszę o pomoc. A może jest to katalizator?
  • REKLAMA
  • #2 2833157
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 486
    dobrze robisz i interpretujesz.
    silnik pracuje na zbyt ubogiej mieszance.
    problem może leżeć w:
    niskim ciśnienu paliwa (zapchany filtr,kończy sie pompa,uszkodzony reg.cisnienia),bądż nieszczelnościami w układzie dolotowym,uskodzeniem przepływomierza.
  • #3 2838436
    tronix50
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Przeczyściłem silnik krokowy ,wymieniłem filtr paliwa,oraz filtr gazu,przepływomierz dobry,jest poprawa,ale zobaczymy co się będzie działo dalej.Dzięki za rady.
REKLAMA