logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kto ma sprzęt do pomierzenia i zaprojektowania zwrotnnicy?

tomson123 19 Lip 2006 07:45 1344 7
REKLAMA
  • #1 2832754
    tomson123
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam,
    Niedawno złożyłem kolumny na głośnikach Visaton + Vifa. Schemat zwrotnicy dostałem od jednego z użytkowników forum. Niestety okazało się że zwrotka ma straszną dziurę, (w okolicach 3k wycina około 300 Hz.) Na szczęście mam mocny amplituner z equalizerem który poradził sobie z tą dziurą. Ale gdybym w przyszłości chciałbym sprzedać te kolumny i ktoś przyjechałby ze swoim amplikiem to pojawiłby się naprawde poważny problem.

Kto pomoże mi pomierzyć i zaprojektować zwrotnice?
    Ja mieszkam w łódzkim więc najlepiej by było gdyby osoba majaca możliwości do projektowania zwrotnicy tez mieszkała w łódzkim. Chociaż jak trzeba będzie jechac z kolumnami 200 km to tez się na to pisze.

Pomoże ktoś?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2832980
    Kry_H
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Na początek przeczytaj sobie ten artykuł. Naprawdę polecam.
    http://www.audiomania.info/articles.php?id=37&PHPSESSID=f6afdb834bf7a7488145cfebf272d046

Zrobienie dobrej zwrotnicy to nie jest "godzinka roboty". Jeżeli chciałbyś jechać do kogoś 200km żeby zaprojektował Ci dobrą zwrotnicę to od razu poszukaj sobie miejsca w pobliskim hotelu :D

P.S.

Skąd wiesz że zwrotka ma dziurę o szerokości 300Hz? Na słuch to wyczaiłeś?
  • REKLAMA
  • #3 2833600
    tomson123
    Poziom 16  
    Kry_H napisał:

Skąd wiesz że zwrotka ma dziurę o szerokości 300Hz? Na słuch to wyczaiłeś?

tak takiej dziury trudno nie usłyszeć, nie jest to dokładnie 300 Hz ale napewno coś koło tego. I to nie tylko ja stwierdziłem że jest dziura (jeszcze kilku znajomych)

pozatym equalizer podczas autokalibracji podbija o +5db w tym miejscu wiec musi byc coś nie tak

A co do artykułu to go kiedyś wydrukowałem ale jak juz wczesniej wspomniałem chce zwrotnice mierzoną a nie symulowaną,

zgodzicie się ze mna ze jak ma byc porządnie zrobione to musi byc mierzone. Ale ja niestety nie mam sprzetu do pomiarowego.
  • REKLAMA
  • #4 2833836
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Weź to pomierz mikrofonem - mikrofon tez powinien to wyczuc, przyczyną czegoś takiego może być zbytnie oddalenie wysokotonowca od średnioniskotonowca chodzić moze o czystą geometrie.

Można to wypełnic zmniejszając nachylenie zwrotnicy.

po za tym jesli do glosników nie dobierzesz zwrotnicy tylko nawet mierzoną łysa zwrotnice na innym głośniku to i tak może być dziura.

ja miałem szczęście zrobiłem zwrotnice 3-ego rzędu w ukłądzie D'appolito i wszystko z obliczeń. I dziala. Jest jeszcze inna możliwość zwiększ wielkość kondensatora we zwrotnicy od wysokotonowca, aż dziura się zasklepi. Powiedzmy o 50% Możesz tez troszkę cewki odwinąć od Basu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 2835677
    tomson123
    Poziom 16  
    Tremolo wg. mnie dziura jest napewno spowodowana zbyt dużym odchyleniem wysokotonowca od niskosrednitonowca. Przesuniecie do środka o 100 Hz któregos z głośników załatwiło by sprawe ale.... ja nie chce się bawić tą metodą bo zawsze bedzie mnie męczył fakt że zwrotnica jest niedopracowana i zawsze możnaby zrobic ja lepiej.

Ma ktoś sprzet do pomiarówki w domu?

Albo chociaz niech ktoś zamieści link firmy która zajmuje sie takimi pomiarami

Chociaż gdyby ktoś zaproponował konkretny schemat zwrotnicy to napewno bym go wypróbował. Przypuszczam że podzał bedzie w okolicach 3400 Hz.

To jest zwrotnica która aktualnie mam, tylko tłumik mam -3db
    Załączniki:
    • Kto ma sprzęt do pomierzenia i zaprojektowania zwrotnnicy? schemat_z.jpg (18.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2838292
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    a probowales odwrocic faze wysokotonowki?
    Wyglada na to ze masz dziure na podziale wiec moze faza to zalatwi.

Jesli dziura jest z powodu za duzego rozsuniecia czestotliwosci granicznych filtra to mozesz sprobowac na basie zmniejszyc cewke i kondensator i/lub zwiekszyc kondensator i zwiekszyc cewke w wysokotonowych filtrze.

A jak chcesz prawdziwa zwrotnice to przyslij kolumny do mnie do firmy to ci zaprojektuje zwrotke. Mam nawet mozliwosc wykonania pomiaru znieksztalcen harmonicznych kolumny.
  • #7 2838602
    tomson123
    Poziom 16  
    irek ile by ci zajeło zaprojektowanie zwrotnicy jakbym ci przywiózł kolumny?
  • #8 2839918
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    byle jakiej, chwile. A dobrej po odsluchach potrwa to nie krocej niz do konca wakacji bo urlopowy sezon przeciez jest :)

W zasadzie wystarczyla by mi jedna kolumna. Ale jak sie podchodzi profesjonalnie do tematu to sie mierzy wszystkie glosniki a zwrotnice usrednia tak zeby dawala dobre rezultaty mimo rozbierznosci w glosnikach.

Podsumowanie tematu

✨ Autor złożył kolumny głośnikowe z użyciem głośników Visaton i Vifa oraz zwrotnicy otrzymanej z forum, jednak zwrotnica wykazuje znaczną "dziurę" w paśmie około 3 kHz, co powoduje spadek około 300 Hz w tym zakresie. Problem ten jest maskowany przez equalizer amplitunera, ale autor poszukuje profesjonalnego pomiaru i projektowania zwrotnicy, najlepiej w województwie łódzkim lub w odległości do 200 km. W dyskusji podkreślono, że dobre zaprojektowanie zwrotnicy wymaga pomiarów mikrofonem i uwzględnienia geometrii głośników, zwłaszcza odległości wysokotonowca od średniotonowca. Proponowano modyfikacje elementów zwrotnicy, takie jak zmniejszenie nachylenia filtrów, zwiększenie pojemności kondensatora w filtrze wysokotonowym lub odwinięcie cewki basowej. Sugerowano także sprawdzenie fazy wysokotonowca jako potencjalne rozwiązanie problemu dziury. Jeden z uczestników zaoferował profesjonalne wykonanie pomiarów i projekt zwrotnicy, w tym pomiar zniekształceń harmonicznych, z możliwością wykonania usługi po dostarczeniu kolumn. Projektowanie dobrej zwrotnicy wymaga pomiaru wszystkich głośników i uśredniania wyników, a czas realizacji może się wydłużyć ze względu na sezon urlopowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA