logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modding PC – wybór akcesoriów Sharkoon, Akasa, Revoltec, katody UV, LED, fan grille

McSqeeb 19 Lip 2006 22:44 2049 8
REKLAMA
  • #1 2835160
    McSqeeb
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Mam sprawe. Ostatnio mysle nad moddingiem mojego komputera. Niedawno zrobiłem sobie zestawienie produktów które chciałbym kupic aby moj komp był chociaz bardziej przyjazny dla oka. Oto ten spis
    Akcesoria do Moddingu

1: Sharkon FanGrill Game- Unreal UV Greek 80mm 14zł FanGrill
    2: Sharkon FanGrill Game- Counter- Strike UV Blue 80mm 14zł
    Fangrill
    3: Akasa Crystal Blue Fan 80mm z regulacją 33zł
    Wiatrak
    4: Revoltec Sensitive Greek z katodą UV 80mm 86zł
    wiatrak
    lub Sharkon Rainbow Fan Color Changer 80mm 59zł
    wiatrak
    lub Sharkon UV Fan 120mm 35zł
    wiatrak
    5: Aplikacja SpeedFreak UV Green lub Blue 45zł
    Nalepka
    6: 2x zimna katoda green i blue CCFL 39zł
    Katody
    7: Laserowe diody Laser LED UV x2 50zł(1x=24.90zł)
    diody
    8: Neon Liquid Blue 69zł
    tez diody
    9: Okno do obudowy – Prostokąt lub 2x Trójkąt 70zł (1x= 35zł)
    okno
    10: A.C. RYAN Black Magic UV Paint UV Green 29zł
    farbka

Razem: 449zł lub 442zł lub
    398zł
    Jak widzicie troche kasy:-/ macie jakis pomysl aby troche uszczuplic ta kwote(jakies tansze zamienniki albo jakbym mogl cos takiego sam zrobic(chociaz nie mam zdolnosci)) albo jak mozecie podsuncie jakies pomysly
    P.S prosze nie pisac ze cos takiego bylo bo nie ma jak szukałem i ze niby pisze pod pretekstem bicia postow. Prosze o pomoc bo juz mecze sie z tym od kilku dni i szukam tanszych odpowiedników ale nic.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2835194
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Rozumiem że chciał byś Mercedesa za cenę Malucha ,to ci się nie uda nie ma nic za darmo :D :D :D
  • #3 2835212
    McSqeeb
    Poziom 15  
    WIem ze nic za darmo ale czy znacie ewentualnie jakies fajne rozwiazania. Oto mi chodzi. Nie oczekuje ze pokazecie mi podobny sprzecikm za polowe ale chce was spytac bo macie wieksze doswiadczenie w tych sprawach. Moze nie merca ale dobra bejce:-)
  • REKLAMA
  • #4 2835432
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 2836172
    McSqeeb
    Poziom 15  
    MAriopi to twoje zdanie. Chce w to troche zaionwestowac bo chce zeby moj komp przyciagal uwage. Jesli musiałbym kupioc jakas niezbedna czesc to bym ja kupił a nie stroił kompa. Narazie hardware mam dobry 3.2Ghz P4 RadeonX800Gt i chce to podkrecic wiec narazie nie mam czego kupic z hardwareu a ze zaoszczedze troche kasy to nie schowam do słoika tylko zainwestuje w upiekrzenie kompa. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 2836397
    g00fy
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    1/2. - Fangrille (jesli juz tak bardzo chcesz) musisz kupic, ich ceny nie obnizysz. A jesli chodzi o moje zdanie: lepiej kup jednego Fangrilla, a drugiego normalnego. Z FG CounterStrike wyciete jest na tyle malo, ze skutecznie lbokuje przeplyw powietrza, przez co wiatrak chodziu glosniej.
    3. ogolnie nie polecam wiatrakow akasy, dosc glosne, a i chlodza srednio. Jesli juz tak bardzo chcesz go miec to sprawdz czy nie ma wersji bez regulacji obrotow - to akurat mozna zrobic kosztem duzo nizszym niz chce za to producent (zreszta jak zwykle).
    4. Tutaj kup najtanszy, nie polecam Color changera, poniewaz podswietlenie obudowy na wszystkie kolory na raz wcale nie daje dobrego efektu :D
    5. Aplikacje tez raczej trzeba kupic, ewentualnie mozesz sprobowac ja zrobic samemu ;P
    6. Katody tez kup, albo zrob :D Moglbys sie pobawic z robieniem 'katod' domowymi metodami, efekty sa naprawde swietne.
    7. Diody UV mozna dostac znacznie taniej, poza tym wystarczy jedna. I tak nie liczy sie tu kolor tylko aktywowanie efektow ;)
    8. Zrob sam.
    9. Jesli juz musisz to kup.
  • #8 2836841
    McSqeeb
    Poziom 15  
    Dzieki za pomoc. co do wiatraków to wybrałem ten ze względu na efektywny wygląd i efekty. Nie chciałem ich kupywać(tych coolerów)ze wzglecu na to iz chce ochlodzic lecz tylko poto by wnętrze było ciekawsze lecz licyłem także na spadek temperatury. Dzieki za pomoc. A mozesz mi powiedzieć jak moge zrobić te katody domowym sposobem:-) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2839379
    g00fy
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic343256-0.html

Ja jestem zwolennikiem napchania szklanej rurki zelem do wlosow i podswietlenia tego z dwoch stron diodami. Ale moze w tym temacie znajdziesz ciekawsze rozwiazanie. Powodzenia ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru akcesoriów do moddingowania komputera, ze szczególnym uwzględnieniem elementów takich jak fan grille, wentylatory, katody UV, diody LED oraz naklejki UV. Autor planuje upiększyć obudowę swojego komputera, który ma już wydajny hardware (P4 3.2 GHz, Radeon X800 GT), inwestując w elementy wizualne, a nie w podzespoły. Wskazano, że fan grille Sharkoon są niezbędne, jednak modele z dużą ilością wycięć mogą ograniczać przepływ powietrza i zwiększać hałas. Wentylatory Akasa są oceniane jako dość głośne i średnio efektywne chłodząco, a modele z regulacją obrotów można przerobić na tańsze wersje bez regulacji. Wentylatory Revoltec i Sharkoon Rainbow Fan Color Changer są mniej polecane ze względu na efekty świetlne. Katody UV można kupić lub wykonać samodzielnie, np. poprzez podświetlenie szklanej rurki żelem do włosów i diodami LED, co jest tańszą alternatywą. Diody laserowe UV można ograniczyć do jednej sztuki, gdyż kolor nie jest tu kluczowy. Podano również link do forum z poradami dotyczącymi moddingowania. W dyskusji pojawiły się opinie, że modding to kwestia estetyki, a nie poprawy wydajności, i że warto inwestować przede wszystkim w hardware i ciche chłodzenie, jednak autor chce skupić się na wizualnym aspekcie komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA