logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modding Sharkoon Rebel 9 Economy – inspiracje i wasze doświadczenia z przeróbkami

gangsta529 18 Sty 2008 17:12 3831 21
REKLAMA
  • #1 4707987
    gangsta529
    Poziom 14  
    Witam wszystkich elektrodomaniaków, chciałbym prosić o jakieś pomysły, rady z moddingiem, chciałbym się wziąść za modding obudowy Sharkoon Rebel 9 Economy jak myślicie warto ją rozbebeszyć?? mam pare ciekawych pomysłów ale niewiem czy to wypali
  • REKLAMA
  • #2 4708342
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    A my jak rozumiem - stado wróżek? Skąd mamy wiedzieć jakie masz pomysły? Jeśli masz na przykład pomysł, żeby do obudowy nawrzucać obierek po ziemniakach, to pozwolę sobie za wszystkich odpowiedzieć: NIE - NIE WARTO "rozbebeszać" dla takiego efektu. Sądzę jednak, że pomysły masz trochę bardziej ambitne, więc byłoby dla nas zaszczytem móc je poznać... Jeśli o modding chodzi to tak: Oświetlenie (Diody, katody, elementy świecące przy UV), Kolor (Jaki ma teraz, na jaki chcesz zmienić, jeśli chcesz), Zmiany kształtu (modelowanie, dziury, okna...), chłodzenie (dodatkowe wentylatory i ich sterowanie - panele, W/C), dodatki - panele, pokrętła, LCD'ki. Opisz, a najlepiej wrzuć jakieś szkice. Jeśli szukasz inspiracji to wpisz w Google i YouTube "case modding". Jest tego od groma.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #3 4708662
    gangsta529
    Poziom 14  
    ok ok Holcer przepraszam, chodziło mi o to czy ogólnie warto rozbebeszać tę obudowe a pomysły mam następujące:
    -pomalować obudowę na czarny mat
    -z przodu na wielkość 3 zatok 5.25 wtawić plexe w któej wytnę otwór na wentylator 120X120, i dam na niej grawerke smoka
    -z jednej strony plexi na całą ścianę z drugiej zamontowana matryca od starego laptopa a płyta na której zamontowana jest płta ptłyta główna zamieniona na plexe, przesunięta troche do wewnątrz by zrobić miejsce dla matrycy
    -w całym komputerze zamontowane wentylatory na maxa wyciszone (cche uzyskać efekt 9 DB)
    -pod każdym z wentylatorów podkładni antywibracujny, tak samo pod zasilaczem i wszystkimi śróbkami w kompie
    -od góry zrobione wielkie okno a pośrodku zamonowany wentylator 80X80 i może jakaś grawerka
    -wszędzie gdzie się da zamontowane szybkośróbki (łatwe rozmątowanie kompa w razie czego, ogólnie często biore kompa ze soba na rozgrywki z kumplami)
    -wszystko podświetlone 3 katodami, z jednej strony i z drugiej, i pod płyte główną jedna
    Myśle co jeszcze bym mógł dodac do tego projektu może we coś zaproponujecie, będe wdzięczny za każdy pomysł:D
  • #4 4709270
    holcer
    gangsta529 napisał:
    -pomalować obudowę na czarny mat

A teraz nie jest czarna? W google po wpisaniu jej nazwy same czarne mi wyskakują;

Cytat:
    -z przodu na wielkość 3 zatok 5.25 wtawić plexe w któej wytnę otwór na wentylator 120X120, i dam na niej grawerke smoka

Przecież tam i tak ten 120 wejdzie na styk. Nie wiem gdzie chcesz tam Plexi dawać (?) i do tego jakieś smoki (?!). Bez obrazy, ale smoki i graffiti wyszły już z mody. Zazwyczaj wychodzą po prostu kiczowato. Proponuję raczej styl "techniczny".

Cytat:
    -z jednej strony plexi na całą ścianę z drugiej zamontowana matryca od starego laptopa a płyta na której zamontowana jest płta ptłyta główna zamieniona na plexe, przesunięta troche do wewnątrz by zrobić miejsce dla matrycy

Po pierwsze - cała ściana z plexi wychodzi "łyso" - już było parę takich pomysłów i nie sprawdziły się. Po drugie - płyta gł. na plexi. To już rzeczywiście jest dobry pomysł, ale jest to poważna ingerencja w konstrukcję obudowy. Po trzecie - przesunięcie płyty na środek. A gdzie kolega zamontuje kartę graficzną i wentylator na CPU? Chyba, że chce kolega, aby ze ściany wystawała połowa grafiki i kawałek Cooler'a procesora? Z matrycą masz pewność, że sobie poradzisz? Poszukaj najlepiej jakichś sprawdzonych opisów i wg. tego szukaj sobie matrycy i karty do jej obsługi.

Cytat:
    -w całym komputerze zamontowane wentylatory na maxa wyciszone (cche uzyskać efekt 9 DB)

Tyle na pewno nie uzyskasz - najcichsze wentylatory jakie widziałem miały 10dB. Z drugiej strony po co Ci aż tak niski poziom? Poniżej 20 i tak nie usłyszysz. Jeśli zależy Ci na prawdziwej ciszy, to tylko W/C (chłodzenie wodne), albo P/C (chłodzenie pasywne). Zestaw dobrego W/C na grafikę i CPU kupisz za ok 400zł. Możesz też samemu skompletować za ok 200zł-300zł. Jeśli chcesz chłodzić pasywnie, to po prostu musisz kupić wieeelki radiator na CPU i GPU. Dodatkowo lekki nawiewik na każdy z nich ze 120'stek, albo nawet 140'stek. Wyniesie Cię to podobnie jak W/C. Różnica taka, że na W/C masz spore możliwości podkręcania, a na radiatorach jednak bym się bał.

Cytat:
    -pod każdym z wentylatorów podkładni antywibracujny, tak samo pod zasilaczem i wszystkimi śróbkami w kompie

Dodatkowo radzę wyciszyć dyski - jest to jednak (po chłodzeniu) najgłośniejszy element komputera. Maty i jakieś "zawieszenie" dla każdego z dysków powinny pomóc, ale idealnej ciszy nie uzyskasz raczej. Ewentualnie mógłbyś dla dysków zbudować specjalne komory wygłuszające, ale trzeba też pamiętać o wentylacji.

Cytat:
    -od góry zrobione wielkie okno a pośrodku zamonowany wentylator 80X80 i może jakaś grawerka

Wentylatory montowane na plexi strasznie hałasują - nie jest to dobry pomysł. Samo okno - ok. Sam wentylator - ok. Razem - nie za bardzo, chyba, że na przykład wytniesz w obudowie osobno miejsce na wentylator i osobno przed i za nim zrobisz okna i te swoje grawerki (grr...).

Cytat:
    -wszędzie gdzie się da zamontowane szybkośróbki (łatwe rozmątowanie kompa w razie czego, ogólnie często biore kompa ze soba na rozgrywki z kumplami)

Nie wystarczą po prostu "szelki" na komputer? Ja swój w szelkach często noszę (też go czasem potrzebuję w paru miejscach) i jest to najwygodniejszy sposób na transportowanie PC'ta. Jeśli chcesz montować na szybko-śrubkach dysk i sam dysk nosić, to radzę po prostu kupić dysk na USB, a stacjonarny zostawić w spokoju.

Cytat:
    -wszystko podświetlone 3 katodami, z jednej strony i z drugiej, i pod płyte główną jedna

Jaki kolor katod? Nie lepiej 4, ale po 2 na każdą stronę? 2 na górne krawędzie i 2 na dolne. Proponuję białe - pasują do czerni obudowy, albo 2 białe i 2 UV - jeśli chcesz się bawić w wentylatory UV i taśmy.

Pozdrawiam
    Holcer
  • #5 4709900
    gangsta529
    Poziom 14  
    obudowe dlatego chce pomalować na czarno bo mam srebrną, taką już dostałem, i od środka chce pomalowac na czarno dla ładnego efektu, tę płyte główną moge przesunąć o 1,5cm do sprawdziłem i idealnie mi zrobi miejsce na matryce od laptopa,
    szybkośróbki po to bo jak jeżdze z kumplami grać to biore cąłego kompa a zawsze coś nie coś trzeba rozkręcić przy takim graniu, bo a nuż się nadaży okazja by załatwić leprze części od jakiegoś z kumpli, albo coś poprostu padnie
    o katodach myślałem zielonych dwie na dole i jedna pod płytą główną by pięknie oświetlała tę plexe pod nią, ale to dużo roboty
    z dyskiem mam już wszystko zrobione z wyciszeniem go, do mojego zestawu kupie pasywny zasilacz, i będe miał owiele ciszej
    z przosu zmieści się 120X120 a jak wyjme zaślepki x3 to zamiast nich wstawie takiej wielkości plexe i to będzie bardzo ładnie wyglądało
    mam jeszcze pare pomysłów ale prosił bym was żebyście mi jakieś podsunęli
  • #6 4710797
    holcer
    Przy malowaniu pamiętaj o tym, żeby najpierw zmatowić obudowę - zetrzeć stary lakier bardzo drobnym papierem ściernym - a potem oczyścić - żeby nie zostały jakieś paproch, włosy i resztki startego lakieru. Lakier nakładaj warstwami, z dużej odległości (wiele osób popełnia ten błąd, że z bliska wali tyle lakieru ile się da, żeby pokryć wszystko za jednym razem :?. Potem mają paskudne zacieki. Najlepiej pokryć "mgiełką" z 20-30 cm. Zostawić, aby wyschło i potem znów. Tak z 3-4 razy. Tak więc jak widzisz - trzeba być cierpliwym dla uzyskania dobrych efektów :) ). Dlaczego chcesz mieć całą na czarno? Nie sądzisz, że będzie trochę "nudna". Skoro montujesz zielone katody, to może jakieś zielone akcenty a środku zamiast czarnych - koszyki na napędy, cooler na CPU, radiatory na pamięciach. Zrozum, że po przesunięciu płyty nawet o pół cm będziesz miał problem z odpowiednim zaczepieniem grafiki i innych kart. Już prędzej pomyśl lepiej nad wyświetlaczem, który by "wystawał" trochę z obudowy. A tak w ogóle - nie masz za płytą główną tyle miejsca, żeby Ci ta matryca weszła? Ja mam w swojej starej budzie spokojnie z 1-2cm, a jak się bawiłem kiedyś w podłączanie tych matryc do PC, to grubsze niż 1-1,5cm one nie były. Na jaką matrycę się zdecydowałeś? Masz już ją i kartę do niej odpowiednią? Szybko-śrubki - ok, tylko pamiętaj, żeby potem dobrze je dokręcać (szczególnie przy napędach i dyskach). Jeśli decydujesz się na pasywny zasilacz, to pamiętaj, ze puszczenie na niego 120'ki na minimalnych obrotach nie zaszkodzi mu, nie przełamie ciszy, a na pewno pomoże radiatorom w pozbywaniu się zbędnego ciepła. Jeśli zależy Ci na ciszy, a chłodzisz przez A/C, to postawiłbym też na wmontowanie jakiegoś regulatora, może z wyświetlaczem. Regulator byłby o tyle dobrym rozwiązaniem, że przy normalnej pracy - gdy potrzebujesz ciszy, masz wszystko ustawione na minimum, ale kiedy umówisz się z kumplami na rozgrywki, możesz trochę odciążyć swój zasilacz, dyski i procesor, podkręcając wiatraczki na wyższe obroty - tu się przyda właśnie wyświetlacz, który pokaże Ci jaką masz temperaturę na podzespołach. Jeśli chodzi o wyciszenie, to poszukaj nóżek z podstawą z gumy lub silikonu - wytłumią drgania. Porozglądaj się też za naprawdę dużym radiatorem na procesor. Jeśli chcesz mieć ciszę w obudowie, potrzebujesz czegoś dużego, z nawiewem 120'stką dla utrzymania obiegu powietrza między żeberkami radiatora. Na razie to chyba tyle.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • REKLAMA
  • #7 4710992
    gangsta529
    Poziom 14  
    Holcer poddałeś mi bardzo ciekawy pomysł, żeby środek obudowy pomalować na taką ciemną zieleń z takimi płątkami które odbijają światło niewiem jak to się fachowo nazywa ale chyba wiadomo o co biega, na procesor chce założyć pożądne chłodzenie upatrzyłem już sobie jedno na allegro i wszyscy moi kumple je chwalą, można je łatwo przerobić tak by załozyć na niego 120mm i super cisza i niska temp. na procku,
    przedchwilą przymierzyłem matrycę i jest na styk boje się że coś może się zje*** jak to tak będzie, można to czymś odizolować??
    aha i niewiem jaką mam diode od dysku i powera na przednim panelu bo chciałbym obydwie wymienić tylko niewiem jakie to są

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4711694
    holcer
    Kostek7 napisał:
    Ja bym nie bawił się z ta obudową i zainwestował w inna bardziej przystosowaną do wizulanego "tuningu"

Co rozumiesz przez "bardziej przystosowaną"? Przecież w moddingu o to chodzi - nawet niektórzy od zera zaczynają - biała biurowa obudowa - i wtedy to dopiero jest coś - z takiego "śmiecia" zrobić cudo :). Przecież nie chodzi o to, żeby kupić budę z gotowym oknem i zamontowanymi podświetlanymi collerkami. To raczej jest sprzęt dla ludzi, którzy by chcieli, ale nie za bardzo potrafią i boją się zrobić coś samemu. Wkładają do tego tylko komputer, montują co najwyżej z przodu wyświetlacz i regulator i mają "super wymodowaną" obudowę, bo świeci i ma okno, a wkładu własnego słownie: ZERO. Taka obudowa i tak potem trafia pod biurko, bo nawet nie ma czym się tu pochwalić.
    Pozdrawiam
    Holcer

Dodano po 17 [minuty]:

gangsta529 napisał:
    Holcer poddałeś mi bardzo ciekawy pomysł, żeby środek obudowy pomalować na taką ciemną zieleń z takimi płątkami które odbijają światło niewiem jak to się fachowo nazywa ale chyba wiadomo o co biega...

Właśnie nie za bardzo rozumiem o jakie płatki Ci chodzi i coś średnio widzę wyklejanie budy od środka odblaskowymi płatkami:?. Nie lepiej po prostu czystą zieleń? Odcień radzę wybrać dopiero gdy kupisz katody - żeby się odcienie nie gryzły, tylko dopełniały.

Cytat:
    ...na procesor chce założyć pożądne chłodzenie upatrzyłem już sobie jedno na allegro i wszyscy moi kumple je chwalą, można je łatwo przerobić tak by załozyć na niego 120mm i super cisza i niska temp. na procku...

To może napisz jakie, tylko nie podawaj linków do allegro. Raczej napisz model i markę, a zdjęcie też by nie zaszkodziło. Jeśli chodzi o przerabianie, to po co przerabiać? Tracisz tylko ew. możliwość zwrotu w razie gdyby ujawniła się jakaś ukryta wada. Jest dużo dobrych, markowych cooler'ów, które są sprzedawane bez wentylatorów, ale przystosowane do tego, że można takowy w każdej chwili założyć.

Cytat:
    przedchwilą przymierzyłem matrycę i jest na styk boje się że coś może się zje*** jak to tak będzie, można to czymś odizolować??

Odizolować dość łatwo - naklej tam jakąś cienką warstwę gumy, albo czegoś w tym stylu, ale jeśli na przykład matrycę będziesz przykręcał do tej blachy, to możesz po prostu zastosować takie same śrubki jak do montażu płyty głównej - wkręcane w blachę. Jeśli nie będzie dotykać żadnym elementem blachy, to raczej nic się nie stanie - blacha sama się nie odegnie. Jeśli będzie przylegać, to po prostu kup szeroką taśmę izolacyjną i zaklej te części, gdzie goła elektronika przylega do blachy. Pamiętaj też o tym, że Procesor z drugiej strony też wydziela ciepło i nie jest najlepszym pomysłem dogrzewanie go dodatkowo świetlówkami matrycy. Dlatego uważam, że powinien mieć przynajmniej 0,5 - 1cm odstępu - aby powietrze mogło tamtędy spokojnie "przepływać".

Cytat:
    aha i niewiem jaką mam diode od dysku i powera na przednim panelu bo chciałbym obydwie wymienić tylko niewiem jakie to są

Nie wiem na 100%, ale śmiem zgadywać, że są to diody 3mm. 1 czerwona, a druga zielona :D. Po co chcesz je zmieniać? Spaliły się?

Pozdrawiam
    Holcer
  • #10 4712931
    gangsta529
    Poziom 14  
    Holcer z tymi płatkami chodziło mi o takie coś jak naprzykłąd są motory pomalowane i tam takie malutkie kryszałki odbijają światło, tamie malutkie teraz już chyba kumasz o co biega, z tą matrycą to obawiam się że więcej niż 3 mm niebędzie wolnego miejsca, a świetlówki będą dotykać obudowy, ale coś musze wykombinować, chłodzenie na procka to SCYTHE Kama Cross ale do tego 120 mm, dziś kupiłem plexe i zacząłem przycinać i przymieżać wedle mnie wyjdzie super
  • #11 4713322
    holcer
    gangsta529 bez obrazy, ale jak dla mnie - ta folia to szczyt kiczu. Wiem, wiem - o gustach się nie dyskutuje. Tobie może się coś takiego podobać. Wg. mnie będzie to miało takie same walory artystyczne, jak wklejenie do obudowy sztucznego futra. Co do LCD - no to musisz już zdecydować - albo przytykasz matrycę blisko blachy (wtedy masz matrycę wewnątrz budy, ale gorzej odprowadzasz ciepło ze spodu procesora), albo masz ja na dystansówkach (wystaje Ci te 2mm za obudowę - mówisz, że masz 3 luzu, a dystansówki mają zazwyczaj 0,5 cm. Wtedy jednak będziesz miał lepszy przewiew dla proca (trochę, ale jednak) ). Co do plexi - jeśli nadal jesteś za montowaniem całej ściany z plexi, to pamiętaj, że powinna ona być wystarczająco gruba i musisz zrobić w niej otwornicą miejsca na wentylatory.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #12 4713659
    gangsta529
    Poziom 14  
    Holcer to nie żadna folia tylko taki lakier http://c.wrzuta.pl/wm10540/783c11bd001eb24d46...%205%20Krak%C3%B3w?type=i&key=5UBsOStL0q&ft=d przyjżyj się dokładnie jaki na tym aucie lakier takie malutkie kwadraciki co odbijają światło
    a co do tej matrycy to już sam niewiem może zaryzykuje, ale narazie się zajme przygotowaniem do pożądnego chłodzenia komputera, od czegoś trzeba wkońcu zaczać
  • REKLAMA
  • #13 4716334
    holcer
    Ja jednak dalej jestem przeciwny odblaskowej obudowie od wewnątrz :lol:, ale to Twoja buda - zrobisz co zechcesz. Jeśli chodzi o matrycę, to może po prostu spróbuj jakoś odizolować ciepło ze świetlówek - np. taśmą aluminiową. Dodatkowo możesz na przykład za procesorem - w blasze - zrobić otwór otwornicą - na pewno jakoś to chłodzenie poprawi ;). Pożądane chłodzenie - ciche wentylatory, duże radiatory i regulator na jak najwięcej wentylatorów (najlepiej z LCD pokazującym temperatury). Pamiętaj, że powietrze powinno wpadać przodem i ew. dołem, a wychodzić górą i tyłem obudowy (z bokami jest różnie - zależy od tego jak ustawione są cooler'y na GPU i GPU).
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #14 4716506
    gangsta529
    Poziom 14  
    Holcer ja obmyśliłem sobie tak
    Z prodzu 120x120 wciąga
    od góry 80x80 wyciąga na zaewnątrz tak samo z tyłu 2x 80x80
    od boku 2x80x80 ale niewiem czy wciągające czy wyciągające
    hmmm taką taśme aluminiową posiadam ale niewiem czy niezacienka aaa mam jeszcze jeden pomysł by kupić taki cieniutki zasilacz na allegro są takie po 300V ale znalazłem jeszcze w googlach takie co mają 450 fajan sprawa i taki bym zamontował prawie by go niebyło widać a nic by mi w oknie nieprzeszkadzało i poprawiło widok z zewnątrz co o tym sądzisz??
  • #15 4716684
    holcer
    Co do chłodzenia - ok. Pamiętaj żeby szukać raczej cichych i markowych wentylatorów - niektóre no-name "kuszą" parametrami, ale trzymają je na przykład przez 2 miesiące i potem się zaczyna... trzaski, piski i szumy :?.
    Co do zasilacza - stylowy, czarny zasilacz z bokiem z siatki w kształcie "plastra miodu" i fajnym grill'em na dole - osłaniającym wentylator - może być ciekawy w takiej obudowie. Jakieś takie wynalazki w stylu pasywnych, albo właśnie płaskich PSU mogą się kiepsko sprawować. Jakby na to nie patrzeć - z jakiegoś powodu zasilacze mają taki kształt... jaki mają ;). Osobiście zainwestowałbym raczej w pewny, dobry, markowy, mocny, stabilny i cichy zasilacz ;) niż w to, żeby był cienki, bo będzie go w oknie widać. Z resztą sam piszesz, że sporo grasz - co, jak co, ale granie jest chyba jedną z najbardziej obciążających sprzęt czynności. Taki obciążony sprzęt potrzebuje przede wszystkim stabilnych napiec i wystarczającego zapasu mocy.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #16 4716759
    gangsta529
    Poziom 14  
    holcer masz rację, a nad wentylatowami to myślałem tymi nowymi Xthermalami, można zrobić tak że mają po 9 Db głośności czyli NIC, a zasilacz kurcze sam niewiem, jak bym wziął taki cieniutki to bym włożył 2 Xthermale 80x80 i by było dobre chłodzenie a jak nie to może jakiś pasywny kupie, ahh sam już niewiem mam ciekawie rozrysowany projekt ale niewiem od czego zacząć, mam już rozrysowany drugi projekt co zrobie z drugim komputerem ale to kupa śmiechu, i pewnie się niespodoba nikomu oprócz mnie
  • #17 4716889
    holcer
    Wrzuć więc oba projekty do tego tematu - dużo łatwiej będzie doradzać, jeśli będę wiedział jaką masz ogólną koncepcję na obudowę i jak mw. ma wyglądać efekt końcowy. Nie do końca wiem o których Xthermal'ach mówisz. Wrzuć jakieś zdjęcie, albo opis z jakiegoś sklepu. Xthermal robi wiele wentylatorów. Zasilacz jeśli już chcesz rzeczywiście cichy, to kup pasywny i puść na niego nawiew jakąś 80'ką na min. obrotach - na pewno będzie różnica, bo inaczej powietrze będzie po prostu stało w miejscu.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #18 4730227
    gangsta529
    Poziom 14  
    narazie wziąłem się za projekt numer dwa, zbuduje z plexi kolumnę głośnikową w której znajdzie się głośnik niskotonowy i wysokotonowy, 3 CDromy, i pewnie jakieś podświetlenie
  • #19 4736688
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    gangsta529 napisał:
    kolumnę głośnikową w której znajdzie się głośnik niskotonowy i wysokotonowy, 3 CDromy

Sorry, ale po co Ci w kolumnie Cd-Rom? I w dodatku jescze 3 sztuki...
  • #20 4736919
    gangsta529
    Poziom 14  
    lord blacha mam pytanie interesujesz się moddingiem??? 3 CDromy dlatego że to będzie coś hmm jak wierza tylko że zamiast bebechuw z wierzy będzie komputer a do tego będą 2 głośniki i pare innych bajerków, nawet już załatwiłem miniwzmacniacz i wziąłem się za robote jeśli macie jakieś pomysły to proszę pisać każdy pomysł przemyśle Pozdrawiam
  • #21 4736941
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    1. plexi nie jest wdźięcznym, materiałem na budowę kolumny, poza tym czy masz jakiś plan, obliczony litraż, zwrotnice, czy po prostu robisz to "spontanicznie"? Polecam forum DIY Akustyka, tam znajdziesz sporo informacji o budowaniu kolumn.
    2. Miniwzmacniacz? Tzn. jaki? 2x 1W?
  • #22 4737095
    gangsta529
    Poziom 14  
    czytaj dokładnie, okno tylko bęzie do tego by był ładny widok na płyte główną i to tylko z jednej strony, miniwzmacniacz, hmm nieznam się na tym i niepotrafie dobrze wytłumaczyć ale pochodzi on od starej wierzy i przy nim nawet Basy są dobre, jak poskładam wszystko to pokaże zdjęcia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modding’u obudowy Sharkoon Rebel 9 Economy, w której autor planuje m.in. malowanie na czarny mat, montaż plexi z grawerem smoka na froncie, instalację matrycy z laptopa po jednej stronie oraz przesunięcie płyty głównej na plexi, aby zrobić miejsce na matrycę. Planuje również maksymalne wyciszenie wentylatorów (docelowo 9 dB) z antywibracyjnymi podkładkami, duże okno z wentylatorem 80x80 na górze, podświetlenie katodami oraz zastosowanie szybkośróbek dla łatwego demontażu. W dyskusji zwrócono uwagę na techniczne wyzwania, takie jak ograniczona przestrzeń na matrycę (około 3 mm luzu), konieczność odpowiedniej izolacji termicznej świetlówek, przesunięcie płyty głównej i kompatybilność z kartą graficzną oraz chłodzeniem procesora. Poruszono temat wyboru chłodzenia – autor planuje użyć SCYTHE Kama Cross z wentylatorem 120 mm, a także wentylatorów Xthermal o niskim poziomie hałasu. Zasugerowano stosowanie cichych, markowych wentylatorów oraz stabilnego, markowego zasilacza zamiast cienkich lub pasywnych modeli, które mogą nie sprostać wymaganiom gamingowego sprzętu. Autor rozważa również budowę drugiego projektu – kolumny głośnikowej z plexi, zawierającej głośniki niskotonowe i wysokotonowe, 3 napędy CD-ROM oraz miniwzmacniacz pochodzący ze starej wieży. Wskazano, że plexi nie jest optymalnym materiałem na obudowę kolumny i zasugerowano konsultację z forum DIY Akustyka w kwestii konstrukcji i zwrotnic. Wskazówki dotyczące malowania obejmują matowienie powierzchni, nakładanie lakieru warstwami z odpowiedniej odległości oraz dobór kolorów pod katody. Dyskusja podkreśla znaczenie przemyślanego projektu, odpowiedniej wentylacji (wlot powietrza z przodu i dołu, wylot z góry i tyłu), izolacji termicznej elementów oraz praktyczności rozwiązań moddingowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA